ΚΡΟΚ : Όταν η Σχιζοφρενοβλαβίωση ρίχνει κάτω τούς μηχανισμούς.

ασιμος

By Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ευτούνο το βιβλίο – κι ας φανεί παράξενο – δεν είναι δυνατό να διωχθεί, γιατί ο συγγραφέας του από πάντοτε παλεύει για την ελεύθερη έκφραση και το’ χει κατακτήσει το δικαίωμα τουλάχιστον για τον εαυτό του, πληρώνοντας αντίτιμο χιλιάδες χαμαλίκια. Τυπώθηκε επίσης σε λιγοστά αντίτυπα και δεν πουλιέται στο εμπόριο και όπου μοιράζεται, η τιμή που πληρώνεις ίσα ίσα καλύπτει το κόστος της αντιπαραγωγοπαραγωγής του. Όχι τον κόπο του εκδότη – συγγραφέα, ούτε τον κόπο του μοιράσματος. Όποιος θέλει μπορεί να το πουλά αλλά χωρίς κέρδος.
  Αυτές είναι οι πρώτες αράδες από το <<Προλόγισμα>> που κάνει ο Νικόλας (ούχι Νίκος, ούδε Νικόλαος) Άσιμος (το Άσιμος ΠΑΝΤΑ με γιώτα!) στο βιβλίο του με τίτλο <<ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΚΡΟΚΑΝΘΡΩΠΟΥΣ>>. Στο προλόγισμα αυτό ο Άσιμος δηλώνει την επιθυμία του. Μια επιθυμία που δεν την σεβάστηκαν οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία που όχι μόνο έριξαν το βιβλίο στην αγορά αλλά τολμάνε και βγάζουν και κέρδος απο αυτό. Ούτε κι εγώ όμως την σεβάστηκα όταν έβγαλα απο την τσέπη μου τα 20€ που μου κόστισε να το αγοράσω. Είμαι σίγουρος ότι ο Νικόλας θα προσπαθούσε να με εμποδίσει, θα προτιμούσε να το κλέψω το ριμάδι το βιβλίο του. Να το αρπάξω και να φύγω! Η σκέψη μου πέρασε απο το μυαλό αλλά την τελευταία στιγμή κώλοσα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι ΔΕΝ είμαι Κροκάνθρωπος. Ένας Κροκάνθρωπος δεν φοβάται να κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Ένας Κροκάνθρωπος ΔΕΝ είναι αδύναμος όπως εγώ, ΔΕΝ είναι δέσμιος των <<πρέπει>> που σου επιβάλλουν οι Μηχανισμοί. Ο Άσιμος ήτανε διαφορετικός. Ποτέ δεν έσκυβε το κεφάλι. Έκανε πάντα αυτό που ήθελε να κάνει, ΔΕΝ φοβόταν να εκφραστεί ελεύθερα και ας το πλήρωνε με αντίτιμο χιλιάδες χαμαλίκια όπως έλεγε. Ο Άσιμος ήταν δυνατός. Ο ΄Ασιμος έκανε ΚΡΟΚ !
Όσο ζούσε ήταν φρικιό, αναρχικός, ροκάς, τρελός, όλα μαζί. Μεταθάνατον ο Άσιμος, όπως και πολλοί άλλοι, έγινε μόδα. << Κι ο Μόρισσον ο Τζιμ στη μόδα σαν μπλου τζην>>… Άλλωστε το είχε προβλέψει ο Νικόλας << Κάποτε θα με διαβάσεις ίσως, θ’ ακούσεις τα τραγούδια μου, θα με καταλάβεις. Αλλά δε θα μαι πια εγώ. Θα ναι αυτή η μάσκα που φορούν στούς πεθαμένους. Όσους τούς χρησιμοποιούν μετά το θάνατο τούς, όταν οι ίδιοι δεν υπάρχουν. Όσο υπήρχα με φοβόσουν. Όσο υπήρχα δεν με άντεχες. Δεν είχες καν τη δύναμη να μείνεις ένα δευτερόλεπτο κοντά, άμα σου το ζητούσα. Θα προτιμούσα να μην με διάβαζες ποτέ. Είναι καλύτερο ν’ αγοράσεις ή να κλέψεις ένα μπλουζάκι με τη φάτσα μου επάνω τυπωμένη. Κι ας σου φαίνεται γελοίο. Κι ας μου φαινόταν γελοίο>>. Αγαπητοί αναγνώστες δηλώνω ένοχος. Έκατσα και το διάβασα το βιβλίο και ας προτιμούσε ο Νικόλας να μην το έκανα ποτέ. Ήθελα να μάθω αν τελικά βρήκε έστω και έναν Κροκάνθρωπο. Τελικά δεν βρήκε κανέναν…Και ας μην έψαξε καθόλου!
<<ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΨΑΞΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΑΛΛΟΝ ΚΡΟΚΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ. Ξέρω φυσικά ότι υπάρχουν Κροκάνθρωποι. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΩΣ ΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ. Απλώς δεν ήρθε η στιγμή της συνάντησης>>. Στεναχωρήθηκα για τον Νικόλα. Στεναχωρήθηκα για την μοναξιά του και ας τον καθιστούσε μοναδικό. Εκείνος όμως δεν πτοήθηκε, συνέχισε να κάνει ΚΡΟΚ. Μόνος του χωρίς ελπίδα μιας και << Η Ελπίς καμίαν σχέση έχει με το ΚΡΟΚ>>.
Το αν τελικά ο Άσιμος κατάφερε να συναντήσει κάποιον Κροκάνθρωπο πρίν το θάνατο του δεν το γνωρίζουμε. Ίσως ο Κροκάνθρωπος που τόσο πολύ είχε ανάγκη να γνωρίσει ο Νικόλας, να ήταν ο μυστηριώδης Σαλόκιν Σόμισα στον οποίον αφιέρωσε και το βιβλίο του, << Στον άνθρωπο που μου δωσέ τη γνώση να κάτσω να το γράψω και να το τυπώσω>>. Απο την άλλη όμως λέει <<στον άνθρωπο>> και όχι <<στον Κροκάνθρωπο>> όποτε ίσως να μην τον βρήκε ποτέ… Μπορεί όμως ΕΣΕΙΣ, αν κάτσετε και διαβάσετε το βιβλίο του Νικόλα (και ας προτιμούσε να μην το διαβάζατε ποτέ), μπορεί εσείς να καταφέρετε να βρείτε έναν Κροκάνθρωπο ή ακόμα πιο απίθανο να συνειδητοποιήσετε ότι ΕΙΣΤΕ ένα Κροκάνθρωπος. Κι αν αυτός ο λόγος δεν σας αρκεί ε τότε διαβάστε το βιβλίο γιατί περιέχει πολλά. Το είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας :
                                                           Το βιβλίο περιέχει πολλά
                                                           Ακόμα και τη λεκτουσία του ΚΡΟΚ
                                                           Την ουσία δεν την περιέχει
                                                           Εμένα δε με περιέχει
                                                           Εγώ συχνά απουσιάζω
                                                           Στην ουσία της απουσίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: