SPAWN : Τι αξία έχει να πουλήσεις την Ψυχή σου ?

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Τι θα κάνατε αν τη στιγμή του θανάτου σας, με μόλις έναν χτύπο καρδιάς να σας απομένει, ακούγατε μια φωνή απ το σκοτάδι να σας δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσετε; Έχετε την απάντηση σας; Ο Αl Simmons πάντως την είχε. Και όταν είπε ‘ναι ‘ σε εκείνη την φωνή έμπλεξε σε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπολόγιζε…

Spawn (1)

Η Συμφωνία

O Al Simmons ένας super εκπαιδευμένος πράκτορας της CIA δολοφονείται, με βίαιο τρόπο, από τους συνεργάτες του. Λόγο του όχι και τόσο έντιμου επίγειου βίου του καταλήγει στην Κόλαση. Εκεί ο δαίμονας Malebolgia του κάνει μια δελεαστική πρόταση. Να του χαρίσει ξανά την ζωή με αντάλλαγμα την ψυχή του και να γίνει ο πιστός του Πολεμιστής. Ο Εκλεκτός  που θα οδηγήσει τις στρατιές του Κακού μέχρι της πύλες του Παραδείσου και να τον πυρπολήσει. Ο Al δέχεται μόνο και μόνο με την ελπίδα να ξαναδεί  την γυναίκα του Wanda . Όταν όμως κάνεις συμφωνίες με τον διάολο, είναι σίγουρο ότι εκείνος θα σου την φέρει.

Ο Malebolgia τον στέλνει πίσω στη γη αλλά με ελάχιστη μνήμη και πέντε χρόνια ύστερα από την μέρα του θανάτου του. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο Simmons συνέρχεται, έχοντας πλέον την μορφή του SPAWN γόνου της Κολάσεως, διαπιστώνει με πόνο και οργή ότι το πρόσωπο του είναι φρικτά παραμορφωμένο και πως η γυναικά του είναι πλέον παντρεμένη με τον κολλητό του και έχουν κάνει και μια κόρη μαζί. Ένα παιδί που εκείνος δεν μπόρεσε να της δώσει. Νιώθοντας προδομένος και μπερδεμένος ο SPAWN βρίσκει καταφύγιο στα σκοτεινά σοκάκια της ‘Rat City’. Μοναδική του συντροφιά ένα τσούρμο από άστεγα αλκοολικά ρεμάλια. Τι κοινό μπορεί να έχει ένας σπόρος του Σατανά με αυτούς τους ‘βρωμιάρηδες’; Πολύ απλά ξέρουν και οι δυο ότι δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί από τον κόσμο πέρα από τα δρομάκια. Κάτι όμως που δεν ξέρει αρχικά ο μοναχικός SPAWN είναι ότι η Κόλαση δεν θα τον αφήσει σε ησυχία μέχρι να τηρήσει την συμφωνία τους και ο Παράδεισος είναι αποφασισμένος να τον εξοντώσει. Σύντομα ο Al θα καταλάβει ότι Κόλαση δεν είναι ένας τόπος αλλά μια πνευματική κατάσταση. Άραγε θα καταφέρει μέσα σε όλο αυτό το χάος να διατηρήσει την ανθρωπιά του; Έστω και την λίγη που του χει απομείνει…

H Συνοδεία

spawn 3

Η Κόλαση δεν επιτρέπει στα παιδιά της να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, και έτσι ο καθένας έχει την δική του συνοδεία. O Violator είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δαίμονες της κόλασης και υπηρέτης του τρομερού Malebolgia. Ο ρόλος του Violator είναι να φροντίζει ώστε ο SPAWN να εκπληρώσει την συμφωνία που έκανε με τον διάβολο. Όταν βρίσκεται στη γη ο Violator εμφανίζεται με την μορφή ενός κοντόχοντρου αθυρόστομου κλόουν. Όμως τη στιγμή που ο SPAWN δείχνει απρόθυμος να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, ο κλόουν παίρνει την δαιμονική του μορφή και δίνει στον Al ένα καλό ‘μάθημα’, χωρίς όμως να τον σκοτώσει καθώς ο Malebolgia το απαγορεύει. Πάντως ο δαίμονας έχει την προσωπική του ατζέντα μιας και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με την αποστολή που του έχει ανατεθεί καθώς πιστεύει ότι εκείνος είναι άξιος να ηγηθεί του στρατού και όχι ο ‘αδύναμος και κλαψιάρης’  SPAWΝ.

786236-spawn_originsvol1_violator_super

Ένας φίλος από το πουθενά

Όταν ο Al Simmons επιστρέφει στη γη, ως Spawn πλέον, βρίσκεται σε μια κατάσταση οργής και σύγχυσης με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύεται κανένα όν, γήινο ή μη. Όλα αυτά αλλάζουν όταν γνωρίζει έναν φαινομενικά άστεγο γέρο που του συστήνεται ως Cagliostro. Αν και αρχικά ο Spawn προτρέπει τον γέρο να απομακρυνθεί απ’ αυτόν πριν του συμβεί <<κάνα κακό>>, τελικά ο Cagliostro καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καθώς δείχνει να γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τον Spawn απ’ ότι ο ίδιος! Στην πορεία ο Cagliostro αποκαλύπτει στον Simmons ότι είναι και αυτός ένας Hellspawn που όμως πριν πολλά χρόνια αποκήρυξε τον Malebolgia και τώρα πλέον είναι καταδικασμένος να περιπλανιέται στη γη καθώς ο παράδεισος δεν τον δέχεται λόγο των εγκλημάτων που είχε διαπράξει στο παρελθόν ενώ η κόλαση δεν τον θέλει πίσω εξαιτίας της προδοσίας του. Με τον καιρό ο Cagliostro χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Spawn και ουσιαστικά γίνεται ο μέντορας του, ο άνθρωπος που θα βοηθήσει τον Al Simmons να διατηρήσει την ανθρωπιά του και να ξεφύγει από την σκοτεινή πλευρά. Καθώς όμως το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, τα γεγονότα αρχίζουν να δείχνουν ότι ο Cagliostro ίσως τελικά να μην είναι ο <<φύλακας άγγελος>> του Spawn, και ότι τα κίνητρα του παίζει να μην είναι τόσο αγαθά και ευγενή. Άξια αναφοράς είναι και τα αλησμόνητα ‘team up’ του αντί – ήρωα με το επικό ντετέκτιβ ντουέτο  Sam και Twitch τα οποία σπανίως είχαν καλή κατάληξη.

Ψάχνοντας για μια έξοδο

O SPAWN βρίσκει τον εαυτό του να ακροβατεί πάνω στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την λογική από την τρέλα. Επάνω σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δώσει ένα σκοπό στην <<ζωή>> του αποφασίζει να τιμωρήσει τα άτομα που θεωρεί υπεύθυνα  για τον θάνατο του. Τον πρώην εργοδότη του Jason Wynn , τον άνθρωπο που διέταξε την δολοφονία του και τον εκτελεστή αυτής της διαταγής, τον κάποτε πιστό συνεργάτη αλλά και φίλο του, Chapel . Ο Simmons είναι αποφασισμένος να τους βρει και να τους δώσει μια πρώτη γεύση του τι πάει να πει Κόλαση. Μια γεύση που ο ίδιος γνώρισε από πρώτο χέρι.

spawn 7

Η αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού είναι το κεντρικό θέμα του SPAWN. Το comic του Todd McFarlane διαπραγματεύεται την μητέρα όλων των μαχών. Παράδεισος εναντίον Κόλασης. Όχι μόνο σε μεταφυσικό επίπεδο αλλά και σε Πνευματικό.  To SPAWN είναι ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα κόμικς στην ιστορία της 9ης τέχνης, με εκατομμύρια πωλήσεις και φανατικούς οπαδούς. Αποτέλεσε τον βασικό στυλοβάτη της νεοσύστατης τότε Image Comics και είναι από τους βασικούς λόγους που σήμερα η εταιρεία είναι αν όχι η κορυφαία τότε σίγουρα η πιο ‘cool’ στην βιομηχανία των comics. Έχει γίνει video game, animated σειρά, μέχρι και album άπο τους ICED EARTH ! Το SPAWN εξακολουθεί να κυκλοφορεί  αν και η αλήθεια είναι ότι έχει πάψει εδώ και καιρό να συναρπάζει. Το 1997 έγινε ταινία την οποία αν ήσουν πιτσιρικάς τότε σίγουρα θα την είδες καυλωμένος  5 με 6 φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Τώρα που τα χρόνια περάσανε πιθανότατα απορείς με τον τότε ενθουσιασμό σου μιας και η ταινία ήταν λίγο ‘ότι να ναι’. Πάντως θεωρείται cult πλέον και εξακολουθεί να έχει την πλάκα της. Τα καλά νέα είναι ότι πρόσφατα ο McFarlane δήλωσε ότι ολοκλήρωσε το σενάριο για την νέα ταινία SPAWN και εξέφρασε την επιθυμία του να την  σκηνοθετήσει όποτε το reboot είναι θέμα χρόνου!

spawn

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: