CUBE : Υπάρχει διέξοδος από τον ‘Κύβο’ ?

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ξυπνάς με τρομερό hangover σε ένα κυβικό δωμάτιο, σε κάθε τοίχο, στο ταβάνι και στο πάτωμα υπάρχει από μια καταπακτή. Κάθε καταπακτή οδηγεί σε ένα νέο δωμάτιο που με εξαίρεση το χρώμα του είναι ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο και το επόμενο. Παρά το hangover χαμπαριάζεις ότι όλα είναι μια δοκιμασία. Αν το μυαλό στροφάρει και έχεις τα κότσια προχωράς. Βασικά όπως και να χει προχωράς γιατί φαγητό και νερό δεν παίζουν ούτε για δείγμα. Τι γίνεται όμως όταν εισέλθεις στο Λάθος δωμάτιο  και οι συνέπειες είναι κάπως … κοφτερές ? 

 

Πέντε εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι ξυπνάνε μέσα σε μια τεράστια κυβική κατασκευή αποτελούμενη από αναρίθμητα δωμάτια. Κανείς τους δεν γνωρίζει πως και γιατί βρέθηκε μέσα στον ‘Κύβο’. Πολύ σύντομα διαπιστώνουν με πόνο και τρόμο ότι μερικά από τα δωμάτια περιέχουν θανάσιμες και άκρως επίπονες παγίδες. Χωρίς φαγητό και νερό αλλά και την παραμικρή επαφή με τον έξω κόσμο είναι αναγκασμένοι να βρουν μια διέξοδο. Ευτυχώς ένας από αυτούς τυγχάνει να είναι ένας διαβόητος δραπέτης. Ο Rennes που δεν είναι κάνα ‘γατάκι΄ μιας και στο παρελθόν είχε αποδράσει από 7 διαφορετικές φυλακές αναλαμβάνει να οδηγήσει την ‘ομάδα’ στην πολυπόθητη έξοδο. Έχοντας ως μηχάνημα εντοπισμού παγίδων μια … μπότα ο Rennes που τελικά λέγεται Ρεν επειδή είναι Γάλλος αρχίζει να παίρνει σβάρνα τα δωμάτια ένα προς ένα παρακάμπτοντας τις παγίδες και λίγο πριν οδηγήσει την ομάδα στην ελευθερία ουρλιάζοντας ‘Viva la Liberta!’ του τυχαίνει μια  αναποδιά…

 

Το υπόλοιπο team δεν θα αργήσει να πάρει χαμπάρι ότι για να ξεφύγει από τον μυστήριο Κύβο δεν αρκεί να τον ‘ξεγελά’ με μια παλιά αρβύλα. Πρέπει να βρουν την λύση στο παζλ. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι για κάθε δωμάτιο υπάρχει και ένας αριθμός. Οι αριθμοί είναι η Λύση του προβλήματος και όταν ξαφνικά πετιέται μπροστά τους ένας νεαρός αυτιστικός που τυγχάνει να τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα η ελευθερία. Εκείνο όμως που δεν ξέρουν είναι ότι για αποκρυπτογραφήσουν τους αριθμούς και να βρουν την λύση του προβλήματος θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Τι γίνεται όμως όταν οι εγωισμοί μπαίνουν στην μέση ? Και σε ένα άκρως ασφυκτικά κλειστοφοβικό περιβάλλον γεμάτο με παγίδες που σου πετάνε οξύ στα μούτρα η ‘συνεργασία’ δεν είναι και ότι πιο εύκολο να επιτευχθεί. Πολύ σύντομα οι φυλακισμένοι θα  συνειδητοποιήσουν με τρόμο ότι η μεγαλύτερη φυλακή είναι το ίδιο τους το μυαλό….

7fa201448a80f9205593c3d110776fde

 

Το CUBE κυκλοφόρησε το 1997 και για μια παραγωγή του Καναδά (με κρατική επιχορήγηση παρακαλώ.), με μπάτζετ που δεν ξεπερνούσε τα 350.000 δολάρια και που αποτελούνταν από ένα cast παντελώς άγνωστων ,’Μέτριων’ αλλά και εξαιρετικά τίμιων Καναδών ηθοποιών είναι πραγματικά εξωπραγματικό το πόσο καλή βγήκε η ταινία και που κατάφερε να αποκτήσει ένα cult status και ένα μικρό αλλά άκρως ένθερμο κοινό.

Χωρίς κανένα μεγάλο όνομα στις τάξεις του, το cast του CUBE καταφέρνει να αποδώσει την απαραίτητη αίσθηση εγκλεισμού και εξαθλίωσης που σε συνδυασμό με την άκρως κλειστοφοβική   σκηνοθεσία του Vincenzo Natali σε κάνει να αισθάνεσαι ότι όσο βλέπεις την ταινία αραγμένος στον καναπέ σου οι τοίχοι γύρω σου αρχίζουν και … στενεύουν. Πρόσθεσε στην εξίσωση και  το λίγο αλλά εξαιρετικό του splatter αλλά και τον ίδιο τον Κύβο που χρειάστηκε η συνδρομή του μαθηματικού David W. Pravica και αρκετό πλέξιγκλας για να υλοποιηθεί και είναι πραγματικά μια μικρή αδικία που δεν βλέπουμε το CUBE σε κάποια λίστα με τις καλύτερες sci-fi ταινίες. Η ειρωνεία είναι ότι ο ‘Κύβος’ αν και στην οθόνη μας φαντάζει αχανής στην πραγματικότητα ήταν ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο δωμάτιο ! Δεν είναι τυχαίο που ο Natali μετά από αυτό το φιλμ βρήκε δουλειά στο Hollywood. Μέχρι και το ‘ανύπαρκτο’ σενάριο που απλά τοποθετεί τους χαρακτήρες μέσα στον Κύβο ,χωρίς να σου εξηγεί ουσιαστικά τίποτα άλλο ,τσοντάρει στην ατμόσφαιρα μυστηρίου, παράνοιας, κλειστοφοβίας και αγωνίας της ταινίας. Σε αυτή την ατμόσφαιρα συμβάλουν τα μέγιστα τα πολύ μάχιμα, και στην πλειοψηφία τους πρακτικά, εφέ αλλά και το ‘διακριτικό’ ηλεκτρονικό soundtrack που συνοδεύει τους πρωταγωνιστές μας από δωμάτιο σε δωμάτιο.

 

 

cu

Παρά τις μικρές εισπράξεις στο Box Office και τις αμφιλεγόμενες κριτικές που πήρε το CUBE ακολούθησε και ένα sequel το CUBE 2 : Hypercube αλλά και ένα prequel με την … πρωτότυπη ονομασία CUBE ZERO αλλά κανένα από τα δυο δεν έπιασε την ατμόσφαιρα του πρώτου και βλέπονται μονάχα για την cultίλα της όλης υπόθεσης. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και η φήμη ότι θα έχουμε και ένα remake του Κύβου χορηγία της Lionsgate και μάλιστα μια περίοδο έπαιζε έντονα το ενδεχόμενο μιας 3D μεταφοράς. Ευτυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα το CUBE μάλλον απέφυγε την παγίδα να γίνει ένα ακόμη Horror franchise που θα στηρίζεται αποκλειστικά στο gore, τα αμέτρητα jump scares και τα εντελώς επιτηδευμένα plot twists.

Στις μέρες μας το CUBE έχει ξεχαστεί κάπως σαν ταινία και αρκετοί το θεωρούν ως ‘πατέρα’ του SAW. Ένας μάλλον άστοχος χαρακτηρισμός μιας και αντίθετα με το … φεστιβάλ gore του Jigsaw το CUBE έχει ελάχιστες splatter σκηνές και στηρίζεται όχι στον φτηνό και επιτηδευμένο εντυπωσιασμό αλλά στο απλό και ταυτόχρονα πανέξυπνο concept του.

Αρκετά χρόνια αργότερα με την εμφάνιση του πασίγνωστου πλέον franchise του SAW δεν ήταν και λίγοι οι θεατές που κατηγόρησαν το φιλμ του James Wan, και όλες τις συνέχειες του, ότι πάτησαν ξεδιάντροπα επάνω στο στυλ του CUBE. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δυο ταινίες που  ξεκινάνε με το concept ‘μια ομάδα ανθρώπων βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα δωμάτιο γεμάτο παγίδες χωρίς κανείς τους να θυμάται πως βρέθηκε εκεί…’. Κάπου εδώ είναι που σταματούν και οι ομοιότητες μεταξύ των δυο ταινιών.

Το πρώτο SAW το θεωρώ μια έξυπνη, μέσα από την απλότητα της, και ψυχαγωγική ταινία. Όμως οι συνέχειες του δεν ξέφυγαν από το κλισέ του ‘έχω μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζω να πεθαίνουν ένας, ένας με την σειρά μέχρι στο φινάλε να μείνει ένας ή και κανένας τους’. Αυτή είναι μια ‘τακτική’ που παίζει παραδοσιακά στις ταινίες τρόμου. Όμως το CUBE είναι πολύ περισσότερα πράγματα από μια τυπική ταινία Horror.

Δεν αρκεί η παραδοσιακή ωμή βία ώστε να ξεφύγουν οι φυλακισμένοι από τον ΄Κύβο’. Για την ακρίβεια η βία δεν θα τους οδηγήσει πουθενά παρά μονάχα στον πρόωρο χαμό τους. Για να ξεφύγουν από τον Κύβο καλούνται να λύσουν… μαθηματικές εξισώσεις ! Και όταν βρίσκουν την λύση στην μαθηματική πατέντα του Κύβου αρχίζουν να περνάνε από το ένα δωμάτιο στο άλλο χαλαροί και να αποφεύγουν τις παγίδες. Σε οποιαδήποτε τυπική ταινία τρόμου ανάλογου ύφους κάτι τέτοιο θα ήταν απλά ανήκουστο. Στον μέσο Horror σεναριογράφο και σκηνοθέτη το να έχεις έναν αχανή Κύβο γεμάτο αιματηρές-φουτουριστικές παγίδες θανάτου και να μην τις χρησιμοποιείς συστηματικά για να ξεκάνεις το αναλώσιμο cast σου με τους πιο φριχτούς gore τρόπους είναι απλά μια εξωπραγματική κατάσταση. Όμως το CUBE όπως είπαμε δεν είναι μια τυπική ‘Horror’ ταινία. Δεν στηρίζεται αποκλειστικά στο αίμα και τα jump scares. Διάολε ακόμα και πριν ανακαλύψουν την αριθμητική πατέντα, οι πρωταγωνιστές πήγαιναν από το ένα δωμάτιο στο άλλο με την βοήθεια …μιας αρβύλας ! Εκεί που η πλειοψηφία των ταινιών του είδους θα έβαζε τους χαρακτήρες να πεθαίνουν σαν τα πρόβατα που τα πηγαίνουν για σφαγή ο σκηνοθέτης προτιμά να μας δείχνει μπότες να κόβονται και να καταστρέφονται και να παίζει έτσι με την ψυχολογία μας.

Το CUBE είναι ένα πανούργο φιλμ επιστημονικής φαντασίας που καταφέρνει να σου ‘γαργαλήσει’ το μυαλό με έναν απλό αλλά και άκρως αποτελεσματικό τρόπο. Σε κάνει να νοιαστείς για τους χαρακτήρες του και σε κάνει να αγωνιάς να τους δεις να φτάνουν προς την ‘έξοδο’ του Κύβου όχι τόσο ώστε να ανακαλύψεις επιτέλους τι σκατά είναι αυτός ο Κύβος και ποίος τον δημιούργησε αλλά κυρίως επειδή πολύ απλά θέλεις μέσα σου να δεις έστω και έναν χαρακτήρα να φτάνει μέχρι το ‘Τέλος’. Και σε αυτό το ‘Τέλος’ μην περιμένεις καμία ξεκάθαρη απάντηση. Ποτέ σου δεν θα μάθεις τι είναι ο Κύβος. Μονάχα θα ακούσεις κάποιες θεωρίες από τους ίδιους τους ‘κρατούμενους’ του. Μπορεί ο Κύβος να είναι μια κυβερνητική φυλακή ή ένα πείραμα, μπορεί να είναι το ‘δωμάτιο ψυχαγωγίας’ κάποιου πλούσιου σαδιστή ψυχάκια, διάολε μπορεί να είναι η ίδια η Κόλαση… Και όμως το να μάθεις τι είναι ο Κύβος δεν έχει τόσο σημασία όσο το να δεις τους ‘ήρωες’ να λυτρώνονται από αυτόν…

Πάντως μέσα στο σενάριο της ταινίας υπάρχει μια έντονη αλληγορία σχετικά με την αληθινή, έξω από τον ‘Κύβο’, ζωή, η οποία πολλές φορές θυμίζει και αυτή έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο. Μάλιστα η παρομοίωση αυτή γίνεται ξεκάθαρη μέσα από μερικούς από τους διαλόγους της ταινίας. ‘Γιατί κάποιος να βάλει ανθρώπους εδώ μέσα ?’ αναρωτιέται ένας από τους πρωταγωνιστές. ‘Επειδή υπάρχει, είναι εδώ. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις τότε παραδέχεσαι ότι είναι άσκοπο, ότι δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης’ του απαντά ένας άλλος. ‘Μα είναι άσκοπο’ επιμένει ο πρώτος. ‘Αυτό ακριβώς σου λέω και εγώ…’ του απαντά ο δεύτερος. Ο ‘Κύβος’ βρίσκεται εκεί για να θυμίσει σε μια ομάδα αποτελούμενη από εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες το πόσο μάταιη έχει γίνει η ζωή τους εξαιτίας των ίδιων τους των αντιλήψεων. Από κει και πέρα το αν αυτή η εμπειρία θα τους κάνει να θυμηθούν την χρησιμότητα τους και θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από τον λαβύρινθο ή όχι είναι καθαρά στο χέρι τους.

Υπάρχει μια ιδιοφυής απλότητα και αγνότητα στον Κύβο του Vincenzo Natali η οποία σπανίζει στις κινηματογραφικές μέρες μας. Στο CUBE δεν υπάρχει το Μεγάλο Σχέδιο. Ο  δολοφόνος δεν βρίσκεται μαζί σου μέσα στο δωμάτιο. Δεν σε παρακολουθεί.  ‘This may be hard for you to understand, but there is no conspiracy. Nobody is in charge. It, it’s a headless blunder operating under the illusion of a master plan. Can you grasp that? Big Brother is not watching you’ φωνάζει ένας από τους χαρακτήρες και βυθίζει τους υπόλοιπους σε απόγνωση. Ο Μεγάλος Αδελφός δεν βλέπει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για σένα. Και στην εποχή του απόλυτου ναρκισσισμού και της αυτοπροβολής στην οποία ζούμε αυτό είναι πραγματικά τρομαχτικό.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: