Children of Men : Τα παιδιά των ανθρώπων πεθαίνουν αλλά δεν γεννιούνται.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ο Charles Bukowski κάποτε είχε γράψει : 

Born like this
Into this
As the chalk faces smile
As Mrs. Death laughs
As the elevators break
As political landscapes dissolve
As the supermarket bag boy holds a college degree
As the oily fish spit out their oily prey
As the sun is masked
We are
Born like this
Into this
Into these carefully mad wars
Into the sight of broken factory windows of emptiness
Into bars where people no longer speak to each other
Into fist fights that end as shootings and knifings.

Και όντως αν κάτσεις και το αναλογιστείς  ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε έναν μπερδεμένο και βίαιο κόσμο. ‘Αυτή είναι η φύση μας’ θα έλεγε κάποιος. Τι θα συνέβαινε όμως αν η φύση όντως παρενέβαινε στον πολύ συχνά  μακάβριο τρόπο ζωής μας ? Αν τα παιδιά των ανθρώπων έπαυαν να γεννιούνται σε έναν κόσμο που έχει πάρει την κάτω βόλτα ?

large_com2

O Theo (Clive Owen) ένας κυνικός γραφειοκράτης φυτοζωεί στο ταραγμένο Ηνωμένο Βασίλειο του 2027. Κάποτε ήταν ακτιβιστής με βλέψεις να αλλάξει τον κόσμο  και όμως κατέληξε ένας ακόμη υπάκουος δημόσιος υπάλληλος της σειράς με μοναδική έγνοια να βγάλει μια ακόμη μέρα. Και όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε μαχόταν για ένα καλύτερο μέλλον. Είχε έναν γιο ονόματι Dylon και μια σύζυγο την Julian. Το 2008 ο Dylan πεθαίνει σε μια μεγάλη επιδημία γρίπης. Οι τραγωδίες εύκολα ενώνουν τους ανθρώπους και το ίδιο εύκολα τους χωρίζουν. Στην περίπτωση του Theo υπερίσχυσε το δεύτερο. Καταλαβαίνεις την έκπληξη του όταν ύστερα από πολλά χρόνια πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα μαχόμενων μεταναστών – αναρχικών που αυτοαποκαλούνται Fishes και χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως τρομοκράτες και ανακαλύπτει ότι ηγέτης τους είναι η πρώην γυναίκα του Julian Taylor (Julianne Moore). Η Julian έχει να του κάνει μια πρόταση : Να εξασφαλίσει έγγραφα μεταφοράς από τον υπουργό – ξάδελφο του για χάρη μιας νεαρής παράνομης μετανάστριας της Kee. Για αντάλλαγμα ο Theo θα πάρει ένα γερό χρηματικό ποσό. Δυστυχώς για τον τυχοδιώκτη Theo αν και καταφέρνει να εξασφαλίσει τα πολύτιμα έγγραφα υπάρχει ένας όρος που προβλέπει ότι ο  κάτοχος τους πρέπει να συνοδεύεται από ένα άλλο πρόσωπο. Εκείνος δέχεται να παίξει τον ρόλο του συνοδού με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα.

Κατά την διάρκεια όμως του road trip τους στην ξενοφοβική και ταραχώδη Βρετανία ο Theo ανακαλύπτει ότι η Kee είναι έγκυος. Γεγονός που αν μη τι άλλο είναι συνταρακτικό αν αναλογιστείς ότι η ανθρωπότητα υποφέρει από 18 ολόκληρα χρόνια στειρότητας. Βλέπεις μέχρι τότε ο νεώτερος άνθρωπος επάνω στον πλανήτη ήταν ο 18χρονος ‘Baby Diego’ που δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει αυτόγραφο σε έναν θαυμαστή και τον έφτυσε και στα μούτρα. Γιατί ναι ο πλανήτης έχει ανάγκη από Σωτήρες αλλά μερικοί άνθρωποι απλά δεν ανέχονται τους Μαλάκες ανεξάρτητα από το αξίωμα που έχουν. Ευτυχώς ο Theon αντιλαμβάνεται την βαρύτητα της κατάστασης στην οποία απρόσμενα βρίσκεται μπλεγμένος και αναλαμβάνει να συνοδεύσει την Kee μέχρι το τέλος του ταξιδιού της, το πλοίο Tomorrow που ανήκει στην μυστηριώδη οργάνωση Human Project που ισχυρίζεται ότι μάχεται για την Σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Όμως το τελευταίο βρέφος επάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για αρκετές οργανώσεις και τεράστια απειλή για μια κυβέρνηση που μοιράζει στους πολίτες της χάπια αυτοκτονίας. Το ταξίδι του Theo και της Kee μόνο εύκολο δεν προβλέπεται….

Children-of-Men-Poster (1)

Αν με ρωτήσεις ποία είναι η αγαπημένη μου δυστοπική ταινία θα σου πω πιθανότατα κάποιο από τα MAD MAX ή το 12 Monkeys ή το ανυπέρβλητο Blade Runner. Θα σου πω ψέματα. Η πραγματική απάντηση είναι το Children of Men.Απλά δεν θα ναι η πρώτη ταινία που θα μου έρθει στο μυαλό εκείνη την στιγμή. Βλέπεις δεν έχει την βία, τα δερμάτινα Jackets, τις αχανείς ερήμους, τα γρήγορα αυτοκίνητα, τον Σκληρό αντί ήρωα του Mad Max ή την παράνοια και τον σουρεαλισμό του 12 Monkeys. Έχει όμως κάτι εντελώς δικό του που δεν έχουν οι άλλες ταινίες : Τον σκληρό ρεαλισμό.

Η δυστοπία του Children of Men θα μπορούσε άνετα να αποτελεί το μέλλον μας ή πιο σωστά την απουσία του. Και ο Alfonso Cuaron κάνει την ιδανική δουλειά για να σε στείλει στην παρακμή του ανθρώπινου γένους μια ώρα αρχύτερα. Το προσγειωμένο και ρεαλιστικό σενάριο δένει τέλεια με τις one shot λήψεις του Σκηνοθέτη και σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές ερμηνείες των Clive Owen (άνετα η καλύτερη ερμηνεία του), Julianne Moore και του χίπη Michael Caine σου δείχνει ότι το πιο τρομακτικό μέλλον είναι εκείνο που είναι ακριβώς ίδιο με το παρών μας. Μέχρι και ο Jax από το Sons Of Anarchy εμφανίζεται με μαλλί ράστα και σε κάνει να τον μισήσεις. Όλα αυτά υπό την πένθιμη συνοδεία ενός εκπληκτικού soundtrack που περιλαμβάνει από King Crimson, Deep Purple και The Kills μέχρι και Radiohead.

Όμως εκείνο που σου μένει είναι τα πλάνα του σκηνοθέτη που δεν σου επιτρέπουν να παραμείνεις ένας απλός θεατής. Ο Cuaron σε απορροφά μέσα στην ταινία του. Η σκηνή όπου η Julianne Moore τρώει μια σφαίρα στο λαιμό, μέσα στο αυτοκίνητο, σε κάνει να νιώθεις ότι την παρακολουθείς όχι μέσα από μια κινηματογραφική οθόνη αλλά κατευθείαν από την θέση του συνοδηγού…

10_children_of_men-1

Το 2006 που η ταινία βγήκε στις αίθουσες απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όμως εισπρακτικά δεν μπόρεσε καν να καλύψει το μπάτζετ της.  Σήμερα το φιλμ του Alfonso Cuarón φαντάζει πιο προφητικό και επίκαιρο από ποτέ. Άνθρωποι που ψάχνουν μια νέα πατρίδα και άνθρωποι που δεν τους θέλουν στις πατρίδες τους, ψευδοπροφήτες και κάλπικοι»σωτήρες», τρομοκρατικά χτυπήματα, απελπισία, πείνα και οράματα του τέλους και κάπου μέσα σε μια βάρκα στην μέση του πουθενά πλέει μια μικρή ελπίδα.

Τι είναι το Children of Men ? Είναι ένα γκρίζο σύμπαν οπού οι παιδικές φωνές έχουν πάψει από καιρό να ακούγονται. Είναι μεγαλουπόλεις που βυθίζονται μέσα σε ένα κλίμα μιζέριας , φόβου και παράνοιας με αποτέλεσμα να στρέφονται προς τα απολυταρχικά καθεστώτα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξανανιώσουν ασφάλεια και ελπίδα. Είναι η εξέλιξη της ξενοφοβίας που μαστίζει σήμερα την κοινωνία μας. Είναι ένα βρέφος που γεννιέται μέσα στο χάος και που για κάποιους σημαίνει ένα αληθινό θαύμα ενώ για άλλους αποτελεί μια απειλή που πρέπει να εξοντωθεί. Είναι η ελπίδα που φεύγει και έρχεται. Είναι η πίστη σε μια σωτήρια δύναμη. Είναι μια από τις τελευταίες σκηνές του όπου ο Theo και η Kee βρίσκονται μπλεγμένοι ανάμεσα  στα πυρρά του κρατικού στρατού και των μεταναστών ανταρτών. Είναι το βρέφος που κλαίει και διαχωρίζει τους ανθρώπους σε εκείνους που μετανοούν, σταματάνε να πυροβολούν και αποζητούν την ελπίδα για σωτηρία και σε εκείνους που απλά συνεχίζουν να τραβάνε την σκανδάλη και να  εκτελούν τις εντολές τους. Όποιες και αν είναι αυτές.   Το Children of Men είναι το  παρών που προδιαγράφει το μίζερο μέλλον μας. Όσο μακρινό ή σύντομο και αν αποδειχτεί αυτό.

tumblr_mqmqu03WB31rdqbfro1_500

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: