O DiCaprio ντύνεται Διάολος και ο Scorsese τον στέλνει για φονική τσάρκα στην Λευκή Πόλη.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Οι Leonardo DiCaprio και Martin Scorsese ενώνουν για ακόμη μια φορά τις εξαιρετικά ταλαντούχες δυνάμεις τους και ετοιμάζονται να σπείρουν τον τρόμο και τον θάνατο στην πόλη του Σικάγο μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Erik Larsson με τίτλο The Devil in the White City: Murder, Magic, and Madness at the Fair that Changed AmericaΚαι αν κρίνουμε  από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι βασισμένο στην ζωή του Henry Howard Holmes τότε δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να προσμένουμε μπόλικη φρίκη και μακελειό από την νέα ταινία του καλού θείου Martin. Βλέπεις ο Κύριος Holmes ήταν ο πρώτος και ένας από τους πιο διαβόητους serial killers της μαμάς Αμερικής και μια από τις πιο σκοτεινές φιγούρες της ιστορίας της….

hh2

Πάντως το «Κύριος» με Κ κεφαλαίο που έβαλα μπροστά από το όνομα του κατά συρροήν δολοφόνου μόνο τυχαία προσφώνηση ΔΕΝ είναι μιας και ο H.H.Holmes έκρυβε την φρικιαστική του φύση κάτω από το όμορφο και αποστειρωμένο παρουσιαστικό ενός αληθινού τζέντλεμαν του 1890. Με όπλο του αυτό το προσωπείο και τους κομψούς του τρόπους ο Holmes παρουσιάζονταν στις κυρίες της εποχής ως επιτυχημένος επιχειρηματίας – φαρμακοποιός και αφού τις σαγήνευε και τους έταζε γάμους και παντρειές στην συνέχεια τις έπειθε να τον επισκεφτούν στο φονικό «κάστρο» του που ουσιαστικά ήταν ένα τριώροφο διαμέρισμα στην οδό West 63 στην πόλη του Σικάγο. Εκεί τις σκότωνε ανενόχλητος σε ένα από τα πολλά «δωμάτια αναψυχής» του τα οποία είχε μετατρέψει σε θαλάμους αερίων αλλά και απαγχονισμών. Όταν ο Holmes ξεμπέρδευε με το μακάβριο χόμπι του έριχνε τα πτώματα μέσα σε μια καταπακτή που οδηγούσε μέσα σε ένα δωμάτιο με μια άλλη καταπακτή και μετά σε μια άλλη και πάει λέγοντας, ώσπου το πτώμα κατέληγε στον  τελικό του προορισμό, το υπόγειο. Εκεί μέσα ο H.H.H. είχε εγκαταστήσει δυο δεξαμενές, μια γεμάτη με οξύ ώστε να λιώνει ολοκληρωτικά τα πτώματα εξαφανίζοντας έτσι τα αποδεικτικά στοιχεία και μια δεύτερη που ήταν γεμάτη χλωρίνη ώστε να ασπρίζει τα οστά τους και στην συνέχεια να τα μεταπουλά σε ιατρικές σχολές. Καμιά φορά μάλιστα δεν έμπαινε καν στην διαδικασία να επεξεργαστεί τις σωρούς και τις πούλαγε όπως ήταν σε διάφορα εργαστήρια ανατομίας. Εκείνη την εποχή τα πτώματα ήταν περιζήτητο αγαθό στις σχολές και τα εργαστήρια με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην κάνουν και πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση των πτωμάτων μιας και η τυμβωρυχία ήταν ένα επάγγελμα που άνθιζε. Ο Holmes για μεγάλο διάστημα λειτουργούσε το «Κάστρο» του ως ξενοδοχείο γεγονός που του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε απεριόριστα υποψήφια θύματα. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν κάτι μιας και ο πανούργος φονιάς άλλαζε τους εργάτες και τους αρχιτέκτονες σαν τα πουκάμισα με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει για τον φονικό «δεύτερο όροφο» του κτιρίου του που περιλάμβανε 35 διαφορετικά δωμάτια θανάτου αλλά και πόρτες και σκάλες που δεν οδηγούσαν πουθενά με αποτέλεσμα το μέρος να θυμίζει έναν κολασμένο λαβύρινθο. Ενώ και το υπόγειο ,πέρα από τις δυο δεξαμενές, έκρυβε αρκετές συσκευές βασανιστηρίων που θα έκαναν μέχρι και τον Edgar Alan Poe να τρέμει από φόβο. Μάλιστα ο Holmes έπαιρνε αρκετή έμπνευση από τα έργα του ποιητή.

hh3

Πάντως ο H.H.H. δεν σκότωνε μονάχα γυναίκες. Που και που καθάριζε και κάναν άντρα πιστωτή. Όταν κάποιος επισκεπτόταν την οικεία του Holmes για να εισπράξει κάνα χρέος ή να ζητήσει καμιά δουλειά ο «φαρμακοποιός» έβαζε σε λειτουργία την περίφημη γοητεία του, προσφέροντας τους ακριβά πούρα και αλκοόλ και τους έπειθε ότι δεν θα αργούσε να τους ξεχρεώσει ή ότι θα τους έβρισκε δουλειά και αν κάποιος δεν πειθόταν τότε πολύ απλά τον κλείδωνε σε ένα από τα δωμάτια του και καθάριζε μια και καλή. Πέρα από τα πτώματα και τους σκελετούς που πωλούσε ο Holmes εξασφάλιζε και κάνα εξτραδάκι εισπράττοντας και τις ασφάλειες ζωής των θυμάτων του μιας και τους έπειθε να τις γράψουν στο όνομα του λέγοντας τους ότι θα τους κρύψει για ένα διάστημα στο κτίριο του μέχρι να θεωρηθούν επίσημα νεκροί και στην συνέχεια θα μοιράζονταν τα χρήματα από την ασφάλεια. Μόλις έπεφταν οι υπογραφές ο Holmes απλά τους σκότωνε και εισέπραττε τα χρήματα. Και αν κάποιο από τα θύματα τύχαινε να έχει οικογένεια τότε ο Holmes τους προσκαλούσε και εκείνους στο σπίτι του για κάνα… τσάι. Μάλιστα τα αρχικά κίνητρα του Holmes πίσω από τις δολοφονίες ήταν καθαρά οικονομικά όμως από ένα σημείο και μετά ήταν ξεκάθαρο ότι άρχισε να απολαμβάνει υπερβολικά τα εγκλήματα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επενδύει μεγάλο μέρος των χρημάτων που αποσπούσε στο χτίσιμο του «Κάστρου» του στο οποίο με το καιρό πρόσθεσε και ένα δωμάτιο «πυρκαγιάς» όπου έκαιγε τους καλεσμένους του ζωντανούς αλλά και ένα δωμάτιο «τραπεζαρίας» όπου απλά τους κλείδωνε και τους άφηνε να πεθάνουν από ασιτία.

hh

Ο Holmes πέρα από μεγάλος serial killer ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους γαμιάδες της εποχής. Ήταν παντρεμένος με τρεις γυναίκες ταυτόχρονα ενώ παράλληλα είχε και αρκετές ερωμένες. Τελικά τις καθάρισε όλες. Επίσης όπως ήταν φυσικό καθάριζε και όλες εκείνες τις γυναίκες που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις σεξουαλικές του προτάσεις. Τελικά όμως δεν ήταν οι γυναίκες της ζωής του που τον κατέστρεψαν αλλά οι ασφαλιστικές κομπίνες που έστηνε κατά καιρούς. Το 1889 ο Holmes έπεισε τον υπάλληλο του και μικροαπατεώνα  Bejnjamin Pitezel να στήσουν μια τέτοια κομπίνα. Ο Holmes τον έπεισε να γράψει την ασφάλεια ζωής στο όνομα του και στην συνέχεια θα παρουσίαζε ένα πτώμα που ξέθαψε στις αρχές ως το πτώμα του Pitezel, θα εισέπραττε τα λεφτά της ασφάλειας και στην συνέχεια θα τα μοιράζονταν μεταξύ τους. Ο Pitezel δέχτηκε και μόλις υπέγραψε τα χαρτιά κατέληξε μέσα σε ένα από τα δωμάτια του Holmes να πεθαίνει βασανιστικά. Όμως ο Pitezel άφησε και μια οικογένεια πίσω του που γνώριζε το σχέδιο τους και στον H.H.H. δεν άρεσε να αφήνει εκκρεμότητες. Ο «ξενοδόχος» επισκέφτηκε την σύζυγο του Pitezel και την έπεισε να τον αφήσει να πάρει τα τρία παιδιά της με την πρόφαση ότι θα τα πήγαινε να δουν τον πατέρα τους. Ο Holmes απήγαγε τα τρία ανήλικα παιδιά και τα εξανάγκασε να τον ακολουθήσουν σε ένα θλιμμένο και διεστραμμένο ταξίδι από το οποίο δεν γύρισαν ζωντανά…

Όταν η κυρία Pitezel αντιλήφθηκε το φριχτό και μοιραίο λάθος που έκανε έτρεξε στις αρχές και ομολόγησε την κομπίνα του συζύγου της. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν και ο ντετέκτιβ  Frank Geyer ανέλαβε να εντοπίσει και να συλλάβει τον δολοφόνο. Και τα κατάφερε. Δυστυχώς όμως για τα τρία παιδιά της κυρίας Pitezel ήταν πλέον αργά. Ο Holmes αφού τα πήγε ένα μακρινό ταξίδι σε διάφορες πόλεις της Αμερικής όπου τα γυρόφερνε σε λούνα παρκ και ζωολογικούς κήπους, αγοράζοντας τους δώρα και ταΐζοντας τα lemon pie στην συνέχεια τα δολοφόνησε αργά και βασανιστικά. Γιατί όμως μπήκε σε τόσο κόπο ? Απλά αυτός ήταν ο τρόπος του για να διασκεδάσει. Ο Holmes ασκούσε τόσο μεγάλη επιρροή επάνω στα θύματα του που ένιωθε σαν Θεός. Τα θύματα του δεν ήταν τίποτα παρά ένα παιχνίδι που όταν τελικά το βαριόταν απλά το ξεφορτωνόταν. Ένα παιχνίδι στο οποίο για πολλά χρόνια πάντα ήταν ο νικητής μέχρι που τελικά ο ντετέκτιβ Geyer κατάφερε να τον βρει και να τον συλλάβει. Όμως ο ίδιος ο Geyer δεν ένιωσε ποτέ του νικητής μιας και δεν μπορούσε να διανοηθεί την φρίκη των πράξεων του Holmes… Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και για ολόκληρο το έθνος της Αμερικής που έρχονταν αντιμέτωπο για πρώτη φορά με ένα Κακό που δεν μπορούσε να δεχτεί και να κατανοήσει.

Ο H.H.Holmes ομολόγησε ότι δολοφόνησε 27 ανθρώπους. Κατά τραγική ειρωνεία καταδικάστηκε σε θάνατο μονάχα για την δολοφονία του Bejnjamin Pitezel μιας και ο δικαστής επέτρεψε να εμφανιστούν στο δικαστήριο τα στοιχεία που είχαν σχέση μονάχα με την συγκεκριμένη υπόθεση. Ευτυχώς ήταν αρκετά για να στείλουν τον Holmes στην κρεμάλα τον Μάιο του 1986. Μέχρι και σήμερα πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα ο «ξενοδόχος του Τρόμου» σκότωσε και εξαφάνισε γύρω στα 200 άτομα. Πως κατάφερε να περνά απαρατήρητος τόσα χρόνια ? Πολύ απλά ήταν προσεχτικός στις επιλογές των θυμάτων του. Ο Holmes επέλεγε κυρίως νεαρές, μοναχικές  γυναίκες που κατέφθαναν στην μεγάλη πόλη του Σικάγο έχοντας μεγάλα όνειρα και τελικά κατέληγαν να αργοπεθαίνουν σε κάποιο από τα δωμάτια του φονιά. Για τα θύματα του Holmes ελάχιστοι νοιάζονταν και εύκολα τα ξεχνούσε κάποιος. Βάλε μέσα σε όλα αυτά και τον υπερπληθυσμό της πόλης και το γεγονός ότι κόσμος εξαφανίζονταν καθημερινά στην πόλη και έχεις το ιδανικό σκηνικό για να εξασκήσει ο Holmes το μακάβριο έργο του. Το μεγαλύτερο όμως «άλλοθι» του φονιά ήταν ότι εκείνη την περίοδο κανείς μα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ότι υπάρχει η πιθανότητα να ζει ανάμεσα τους ένας άνθρωπος σαν τον H.H.Holmes.

leonardo-dicaprio-h-h-holmes-main

Αυτή την Φρίκη αποφάσισαν να μας μεταφέρουν μέσα από την οθόνη οι DiCaprio και Scorsese. Και αν κρίνουμε από το κοινό τους παρελθόν πιθανότατα θα τα καταφέρουν. Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να μας δώσουν κάποιο κίνητρο πίσω από τις αισχρές πράξεις του Holmes. Και αλήθεια μπορεί κάποιος να δώσει εξήγηση σε αυτές τις πράξεις ? Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στο σημείο να κάνει τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα ? Πολλοί μελετητές και ειδικοί προσπάθησαν να αποδώσουν την εγκληματική σταδιοδρομία του Holmes στην τραυματική παιδική του ηλικία που χαρακτηρίζονταν από έντονη θρησκευτική αυστηρότητα. Άλλοι την αποδίδουν σε ένα γεγονός που συνέβη στα σχολικά του χρόνια όταν δυο νταήδες τον έσυραν σε ένα γραφείο γιατρού και τον ανάγκασαν να αντικρίζει κατάμουτρα έναν αληθινό ανθρώπινο σκελετό. Και ίσως αυτή η εκδοχή να είναι και η πιο ρεαλιστική όχι όμως για τους προφανείς λόγους. Ίσως ο μικρός Holmes να μην τρόμαξε από αυτό που αντίκρισε αλλά να ενθουσιάστηκε. Ίσως εκείνη την στιγμή κάτι ανίερο που έκρυβε μέσα του να ενεργοποιήθηκε. Ίσως τελικά είναι η απόδειξη ότι ο Διάολος δεν είναι ένας μυθοπλαστικός τύπος με κόκκινη επιδερμίδα και κέρατα που βράζει κακιασμένος στην Κόλαση άλλα ότι είναι μια πολύ ανθρώπινη και σκοτεινή κατάσταση που κρύβουμε όλοι μέσα μας και περιμένει υπομονετικά να την απελευθερώσουμε. Το είπε και ο ίδιος ο Holmes άλλωστε στην «απολογία» του :   «I was born with the devil in me. I could not help the fact that I was a murderer, no more than the poet can help the inspiration to sing».

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: