Κουνγκ Φου, Ζόμπια και αλυσοπρίονα : O Shaolin Cowboy επιστρέφει !

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Πιο επίκαιρος από ποτέ φαντάζει ο Geof Darrow ! Πάνω που λέγαμε ότι η Warner Bros ενδιαφέρεται να μεταφέρει το HARD BOILED comic του Frank Miller ,στο οποίο ο Geof έκανε παπάδες ζωγραφίζοντας σχιζοφρενείς Cyborg/Εφοριακούς/Δολοφόνους που πάσχουν από υπαρξιακά προβλήματα, στην μεγάλη οθόνη , ξαφνικά σκάει και η είδηση ότι η DARK HORSE COMICS κυκλοφορεί τον Απρίλιο ένα νέο mini-series του SHAOLIN COWBOY, τίτλου με τον οποίο ο καλλιτέχνης στιγμάτισε τα δοξασμένα 90s ! Που λέει ο λόγος… Βλέπεις το original SHAOLIN COWBOY σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ήταν ένα από τα καλύτερα comics της δεκαετίας αλλά σίγουρα ήταν ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα και απολαυστικά κάφρικα και καμμένα. Και ναι συναγωνίζεται μέχρι το HARD BOILED σε καφρίλα !

ad8bd3d7a342d319e37dec2319496879

Το story του SHAOLIN COWBOY , όπως προδίδει και το όνομα του, συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες, τον μυστικισμό και την σοφία της Ανατολής με το macho ύφος της Άγριας Δύσης. Ένας ανώνυμος και σιωπηλός μοναχός Σαολίν περιπλανιέται στις ερημιές έχοντας μοναδική συντροφιά ένα αθυρόστομο μουλάρι ονόματι Λόρδος Evelyn Dunkirk Winniferd Esq. ο Τρίτος ! Έχοντας φάει μια επικήρυξη από τους πρώην συντρόφους του – μοναχούς επειδή εγκατέλειψε τον ναό τους, ο Σαολίν έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή διάταξη διάφορους επίδοξους κυνηγούς κεφαλών που όμως συνήθως δεν έχουν καλή κατάληξη μιας και ο πρώην μοναχός είναι άσσος στα όπλα αλλά και στις πολεμικές τέχνες. Όταν όμως όλοι του οι εναπομείναντες εχθροί σχηματίζουν μια ανίερη συμμαχία εκδίκησης ,υπό τις διαταγές ενός εκδικητικού  Κάβουρα που μιλάει ,τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για τον Σαολίν-Καουμπόι. Και ναι σωστά διάβασες «Κάβουρας που μιλάει»

shaolincowboy2-06shaolincowboy2-08shaolincowboy2-10shaolincowboy2-11shaolincowboy2-12

Το origin του «King Crab» είναι ένα από τα πιο τραγικά και ανθρώπινα καβουρίσια που έχω συναντήσει σε comic και δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο μίσος που αισθάνεται το οστρακόδερμο απέναντι στον Σαολίν Καουμπόι. Μέχρι και ο ίδιος ο ήρωας αναγνωρίζει την ευθύνη και την ενοχή  που βαραίνουν τους ώμους του…

shaolincowboy2-13

Δυστυχώς όμως ο εκδικητικός Κάβουρας παρά τους «ανθρώπινους» τρόπους του ΔΕΝ μπορεί να βρει μέσα του την διάθεση για συγχώρεση και παραδίνεται στα πρωτόγονα ζωώδη του ένστικτα ή ίσως και στα πιο ανθρώπινα του, ανάλογα με το πως το φιλοσοφεί κανείς, και επιτίθεται στον Σαολίν Καουμπόι με όπλο του τις Σαμανιστικές τεχνικές Σαολίν που διδάχτηκε από τους μοναχούς χαρίζοντας μας έτσι μια από τις πιο σκληρές και σίγουρα πιο τριπαρισμένες μάχες πολεμικών τεχνών στην ιστορία της ένατης τέχνης !

shaolincowboy2-20

Τελικά ο Σαολίν Καουμπόι βγαίνει νικητής από την μεγάλη μονομαχία όμως η επική του ιστορία δεν τελειώνει εκεί μιας και στην συνέχεια καλείται να αντιμετωπίσει δαιμονικές οντότητες αλλά και έναν τεράστιο, επίσης πολυλογά, Λευκό Καρχαρία

scan10373join

… ο οποίος κατοικεί μέσα σε έναν Ναό που τον κουβαλάει επάνω στην πλάτη της μια γιγαντιαία σαύρα…

004

Και κάπως έτσι συνοψίζεται το πρώτο story arc του SHAOLIN MONK που χαρακτηρίζεται από ατελείωτη βία και έντονη ψυχεδέλεια. Αν πότιζες τον Salvador Dali με LSD και τον έβαζες να παρακολουθεί ταυτόχρονα τα MAD MAX και το KUNG FU με τον David Carradine και στην συνέχεια τον άφηνες να ζωγραφίσει τότε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε ίσως και να άγγιζε κάπως την παράνοια του comic του Geof Darrow. Ο καλλιτέχνης πιστός στο «δόγμα Todd McFarlane» που έλεγε ότι το σχέδιο υπερτερούσε της αφήγησης δεν έδωσε ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη της ιστορίας και απλά έκανε εκείνο που ξέρει να κάνει καλύτερα : Να σχεδιάζει πανέμορφα και υπέρ-βίαια πάνελ γεμάτα υπέροχες λεπτομέρειες. Όμως παρά τον σουρεαλισμό του έργου του, ίσως το πιο οξύμωρο στοιχείο που συναντάμε στο SHAOLIN COWBOY είναι η συμμετοχή των αδελφών Wachowskis !

Οι (τότε) αδελφοί Wachowski ήταν φανατικοί οπαδοί του HARD BOILED comic και των αρτιστικών ταλέντων του Darrows. Μάλιστα γούσταραν την τέχνη του τόσο πολύ που του ανέθεσαν να κάνει τα σκίτσα για μια ταινία που ετοίμαζαν εκείνον τον καιρό. Η ταινία αυτή ήταν το THE MATRIX και φυσικά το λαμπρό αποτέλεσμα που προέκυψε από την μεταξύ τους συνεργασία είναι πλέον γνωστό μέχρι και στις πέτρες. Εκτός φυσικά αν είχες προτιμήσει να πάρεις το μπλε χάπι…

matrix

Τα αδέλφια ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από την δουλειά του σκιτσογράφου που του πρότειναν να συμμετέχουν στο SHAOLIN COWBOY γράφοντας τους διαλόγους που άνοιγαν τα τεύχη του αυθεντικού run που διήρκεσε από το 2004 μέχρι και το 2007 και που κυκλοφορούσε σποραδικά από την Burlyman Entertainment. Συνολικά εφτά τεύχη εκδόθηκαν ενώ και οι δυο σκηνοθέτες εκδήλωσαν την επιθυμία τους να κάνουν μια animated μεταφορά του comic που όμως δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Geof να συνεχίσει την επική και ψυχεδελική ιστορία του μερικά χρόνια αργότερα κάτω από την σφραγίδα της  DARK HORSE COMICS πλέον. Τα συνολικά τέσσερα τεύχη που εκδόθηκαν κυκλοφόρησαν το 2015 σε μια Hardcover έκδοση 136 σελίδων με τίτλο The Shaolin Cowboy: Shemp Buffet. Έχοντας «απαλλαγεί» από την παρουσία των Wachowskis ο Geof Darrow σχεδόν εξάλειψε ολοκληρωτικά τον διάλογο και την αφήγηση από την ιστορία του και απλά μας χάρισε τέσσερα τεύχη στα οποία ο ήρωας του σφάζει ανελέητα ατελείωτες ορδές από απέθαντα όντα με αλυσοπρίονα, κουνγκ φου ξυλίκι αλλά και άλλους ευρηματικούς τρόπους.

the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-029the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-031the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-061the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-064 Το Shemp Buffet είναι ουσιαστικά ένα βουβό και ατελείωτο Zombie-Slasher που συναρπάζει με την καφρίλα του αλλά και κουράζει με την μονοτονία του. Παράλληλα όμως σου χαρίζει και ένα εντελώς «WTF?!» φινάλε όταν βλέπεις (SPOILER ALERT!) τον απόλυτα Badass ήρωα Σαολίν Καουμπόι να πεθαίνει τρώγοντας μια σφαίρα στο κεφάλι από έναν sniper… χίπη !

the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-088the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-089the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-090

the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-091

the-shaolin-cowboy-shemp-buffet-092

Τι ήθελε να δηλώσει ο καλλιτέχνης με αυτό το ανατρεπτικό και αλληγορικό φινάλε ? Ειλικρινά ΔΕΝ έχω κάτσει να το φιλοσοφήσω. Τι πρόσφερε το SHAOLIN COWBOY στα comics ? Τίποτα το ουσιαστικό πέρα από μια αγνή διασκέδαση, ένα αρκετά παράξενο τριπάρισμα και αρκετές σελίδες ποτισμένες με το υπέροχα αιματηρό, σχιζοφρενικό και λεπτομερές artwork του Geof Darrow.Είναι τελικά ο SHAOLIN COWBOY ζωντανός ? Θα το μάθουμε τον Απρίλιο με την κυκλοφορία του SHAOLIN COWBOY :  Who’ll Stop the Reign? mini-series. Θα συμμετέχουν οι (πλέον) αδελφές Wachowski ? Μάλλον όχι αλλά σίγουρα θα κάνει ένα guest πέρασμα ο Frank Miller. Και τέλος, Τι να περιμένουμε από τούτο το comic ? Σίγουρα μπόλικο Κουνγκ Φου και μερικά πανέμορφα πάνελ. Από κει και πέρα ειλικρινά δεν έχω ιδέα ! Από ένα comic που κάποτε κυκλοφορούσε με την ταμπέλα «2005 EISNER AWARD LOSER» και που ο δημιουργός του έχει συμβάλει στην δημιουργία του THE MATRIX αλλά ταυτόχρονα έχει εργαστεί και ως βοηθός ηχολήπτη σε soft-core τσόντες ειλικρινά ΤΙ προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς ?

shaolincowboy

sh

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: