Ο MOON KNIGHT του Warren Ellis θέλει να τον βλέπεις να έρχεται μέσα από το σκοτάδι…

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ποτέ μου δεν ήμουν φανατικός αναγνώστης του MOON KNIGHT. Δεν λέω σίγουρα απόλαυσα το άκρως βίαιο arc του Charlie Huston με το παραφουσκωμένο 90s σχέδιο του David Finch και είμαι πιθανότατα από τους λίγους που εκτίμησαν την προσέγγιση των Brian Michael Bendis και Alex Maleev που ουσιαστικά επαναπροσδιόρισαν τον χαρακτήρα καθιστώντας τον έναν πάρα μα πάρα πολύ μπερδεμένο τύπο που πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας και ακροβατεί  ανάμεσα στην λογική και την τρέλα απέχοντας κατά πολύ από την εικόνα του ήρωα. Και όμως όσο και αν διασκέδασα με τις συγκεκριμένες ιστορίες, πολύ δύσκολα θα τις κατατάξω στα «αγαπημένα μου comics». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να θεωρώ τον MOON KNIGHT ως ένα ευχάριστο διάλειμμα αναψυχής από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα.

Μέχρι που το 2014, στα πλαίσια του MARVEL NOW, ο τίτλος ανατέθηκε στους Warren Ellis και Declan Shalvey. Λογικά οι δυο τους πρέπει να ανέλαβαν τα ηνία του MOON KNIGHT μια νύχτα με πανσέληνο υπό τις ευλογίες του Θεού Κχονσού γιατί πραγματικά το αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν είναι ότι καλύτερο έχουμε διαβάσει γύρω από τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα μπορούσα να αναλύω τους λόγους άνετα για δυο τρεις παραγράφους ακόμα όμως για να μην σε κουράζω αγαπητέ μου  αναγνώστη απλά θα σε παραπέμψω στο παρακάτω πάνελ που αποτυπώνει ιδανικά το σκοτεινό  και βίαιο μεγαλείο του MOON KNIGHT των Ellis και Shalvey…

moonknight-panels

Το story είναι απλό αλλά και σύνθετο ταυτόχρονα :

Ο Marc Spector ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την περσόνα του εκδικητή MOON KNIGHT επιστρέφει ύστερα από αρκετό καιρό στην πόλη της Νέας Υόρκης, έχοντας στην κατοχή του πανάκριβα όπλα και gadgets, με σκοπό να προστατέψει τους αθώους περαστικούς από τα καθάρματα, τους φονιάδες και τους ανώμαλους που παραμονεύουν μέσα στα σκοτάδια. Ο Marc ντύνει τον εαυτό του στα λευκά επειδή θέλει όλοι αυτοί οι μπάσταρδοι να τον βλέπουν να έρχεται προς το μέρος τους… Όμως είναι τελικά ο Marc Spector ο MOON KNIGHT ?

Ο Marc φαίνεται να έχει τρελαθεί εντελώς και εμφανίζεται έχοντας τρεις (!) διαφορετικές προσωπικότητες ! Η καθεμία έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά όλες όμως φαίνεται να σχετίζονται με τον αρχαίο Αιγύπτιο Θεό Κχονσού ο οποίος τροφοδοτεί την ιερή αποστολή του Spector να προστατεύει τους αδύναμους. Όμως μήπως τελικά ο Κχονσού δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και είναι απλά ένα μυθοπλαστικό προϊών του αρρωστημένου μυαλού του ήρωα ? Και μπορεί ένας  παλαβός εκδικητής να νικήσει την εγκληματική παράνοια που μαστίζει την πόλη του ? Ούτε ο ίδιος ο Spector δεν γνωρίζει την απάντηση…

moon-knight-2014-001-020

 

Ο Warren Ellis ως ο ιδιαίτερος και αντισυμβατικός συγγραφέας που είναι επέλεξε να μην μετατρέψει το MOON KNIGHT του σε ένα ακόμα τεράστιο arc που θα αφηγείται μια ή δυο συγκεκριμένες ιστορίες αλλά προτίμησε να μας χαρίσει έξι one-shot τεύχη που μας αφηγούνται έξι εντελώς διαφορετικές ιστορίες που όμως ταυτόχρονα συνδέονται μέσα από την αμφιβολία και την παράνοια που κυριαρχούν στο διαταραγμένο κεφάλι του πρωταγωνιστή.

Ο Ellis μέσα από τις έξι ιστορίες του βάζει τον Marc Spector να εναλλάσσεται μεταξύ των τριών διαφορετικών προσωπικοτήτων που φαίνεται να τον κυριεύουν και τον στέλνει να περιπολεί την Νέα Υόρκη μέσα από μια αυτοματοποιημένη λιμουζίνα ή με ένα τεχνολογικά εξελιγμένο ανεμοπλάνο  (το οποίο θα ζήλευε μέχρι και ο Batman!) και να φέρνει τον τρόμο σε όλους εκείνους που τολμάνε να βλάψουν τους «διαβάτες της νύχτας». Φυσικά ένας παράδοξος χαρακτήρας σαν τον MOON KNIGHT πρέπει να έχει και τους ανάλογους αντιπάλους. Και ο Ellis είναι ένας δημιουργός που ξέρει καλά από παράδοξα. Πολύ έξυπνα δεν επιλέγει κάποιον γνωστό villain του παρελθόντος ώστε να αποτελέσει την νέμεση του ήρωα αλλά τον βάζει να επιλύσει έξι διαφορετικές υποθέσεις που η καθεμία έχει και τον δικό της «Κακό». Ο Ellis βάζει τον Marc Spector να αντιμετωπίσει έναν ατιμασμένο πρώην πράκτορα της S.H.I.E.L.D. που έχει μετατρέψει τον εαυτό του σε ένα σύγχρονο τέρας του Φρανκενστάιν και έναν κομπλεξικό και ζηλόφθονο μπάτσο που δημιουργεί μια περσόνα που θα αποτελεί το ακριβές αντίθετο του MOON KNIGHT ενώ ταυτόχρονα προσθέτει και έντονη ψυχεδέλεια όταν τον τοποθετεί σε ένα «πείραμα ύπνου» που στέλνει τον χαρακτήρα σε έναν πλανήτη – νεκροταφείο μανιταριών !

Διάολε μέχρι και μια συμμορία από φαντάσματα-πάνκηδες τον αναγκάζει να αντιμετωπίσει !

moon-knight-2014-003-003moon-knight-2014-003-006moon-knight-2014-003-007

 

Ο Ellis συνδυάζει και εναλλάσσεται ιδανικά μεταξύ του ρεαλισμού και του μεταφυσικού ακριβώς όπως και ο ήρωας του και αυτό προσδίδει ένα μοναδικό και ιδιαίτερο συναίσθημα στον αναγνώστη. Ο MOON KNIGHT είναι ένας στυγνός και Badass τιμωρός της νύχτας που όμως παρά το μεταφυσικό μυστήριο που τον χαρακτηρίζει ΔΕΝ έχει υπερδυνάμεις. Αυτό τον καθιστά ευάλωτο στις απειλές και σε κάνει να αγωνίας για την τύχη του ενώ ταυτόχρονα τον αναγκάζει πολλές φορές να αντιμετωπίζει με ευρηματικότητα τις αποστολές του. Η μοναδική «υπερφυσική βοήθεια» που φαίνεται να έχει είναι οι συμβουλές του Θεού «Πατέρα του» Κχονσού.

Πάντως κατά τραγική ειρωνεία η καλύτερη ιστορία του arc του Ellis είναι και η πιο «ρεαλιστικά ανθρώπινη» που έγραψε και την συναντάμε στο τεύχος #05. Ο MOON KNIGHT βρίσκεται στην αναζήτηση ενός μικρού κοριτσιού που απήχθη μέσα από το ίδιο του το σπίτι  από μια ομάδα καθαρμάτων. Η έρευνα του τον οδηγεί στην τοποθεσία της μικρής που είναι ένα τεράστιο και φαινομενικά εγκαταλειμμένο κτήριο. Το κτήριο αποτελείται από έξι ορόφους και τον κάθε όροφο τον φρουρεί μια ομάδα από γκάνγκστερς.

Ο MOON KNIGHT μπαίνει μέσα στο κτήριο αποφασισμένος να σώσει το κοριτσάκι….

 

moon-knight-2014-005-005moon-knight-2014-005-007moon-knight-2014-005-009moon-knight-2014-005-012

Αν πάρεις όλο το ξυλίκι που είδες στην τελευταία season του DAREDEVIL και το συνδυάσεις με το OLDBOY τότε ίσως και να πάρεις μια μικρή γεύση του τι θα παρακολουθήσεις στο συγκεκριμένο τεύχος. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του συγκεκριμένου arc. Ο Warren Ellis ξέρει απόλυτα πως να συνδυάζει το μυστήριο, το μεταφυσικό με την ωμή βία και την σπλατεριά. Το αίμα δείχνει πιο επιβλητικό κάτω από το φως του φεγγαριού και ο συγγραφέας το ξέρει. Και βασικός εκφραστής αυτής της γνώσης είναι ο Declan Shalvey που μας δίνει το καλύτερο artwork στην ιστορία του τίτλου. Η σχέση μεταξύ Ellis και Shalvey είναι σαν και εκείνη του Marc Spector με τον Κχονσού : Αλλόκοτη αλλά άκρως αποτελεσματική.

Το μόνο αρνητικό που μπορώ να καταλογίσω στο run των Ellis & Shalvey είναι ότι διήρκεσε μονάχα για έξι τεύχη… Ο Ellis όσο ταλαντούχος είναι άλλο τόσο ασυνέπεια τον χαρακτηρίζει. Παρόλα αυτά την δουλειά του την έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Επανέφερε τον χαρακτήρα στην σύγχρονη εποχή. Τον αναγέννησε αλλά και τον επαναπροσδιόρισε με τον δικό του μοναδικό και αξεπέραστο τρόπο. Και μπορεί να μην μας έδωσε ποτέ του την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα, «Ποίος είναι ο MOON KNIGHT ?», όμως ίσως τελικά να ήξερε κάτι παραπάνω από εμάς.  Μερικά ερωτήματα σε αυτή την ζωή καλό είναι να μην απαντώνται.

moon-knight-2014-005-021

Advertisements

One thought on “Ο MOON KNIGHT του Warren Ellis θέλει να τον βλέπεις να έρχεται μέσα από το σκοτάδι…

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: