Το Justice League Dark ρίχνει τον Batman μες τα σκατά. (Κυριολεκτικά…)

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Έχοντας μεγαλώσει με comics όπως τα HELLBLAZER και SWAMP THING ειλικρινά περίμενα με μεγάλο ενθουσιασμό την κυκλοφορία του Justice League Dark. Ο Εγγλέζος Μπάσταρδος  John Constantine και ο τεράστιος κινούμενος λαχανόκηπος που ακούει στο όνομα Swamp Thing είναι χαρακτήρες που γνώρισα και αγάπησα μέσα από τις σελίδες των comics των Alan Moore, Garth Ennis και πολλών άλλων ταλαντούχων συγγραφέων και σχεδιαστών και που θα διατηρούν, ως δια μαγείας,  μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για πάντα.Οι Constantine και Swamp Thing μπορεί ανέκαθεν να περιβάλλονταν από ένα μεταφυσικό σκληρό περίβλημα όμως πάντα σου έδιναν την αίσθηση μιας εξαιρετικά ανθρώπινης τραγικότητας. Ναι μπορεί ο πρώτος να είναι ένας φλεγματικός καπνιστής Μπάσταρδος που το παίζει εξυπνάκιας και πικρόχολος και ο δεύτερος να είναι μια τερατώδης και ανίκητη πράσινη οντότητα όμως πάντα μέσα από τις ιστορίες τους έβλεπες ότι οι δυο αυτοί τύποι χαρακτηρίζονται από έντονη ευαισθησία και ανθρωπιά. Τα φαινόμενα απατούν στις περιπτώσεις και των δυο χαρακτήρων. Και ακριβώς επάνω σε αυτή την «απάτη» πατάει το JLA DARK για να μας αποδείξει ότι είναι ένα σκληρό και βίαιο Badass animated φιλμ…

jla2

Το story του JLA DARK είναι αρκετά απλό : Σε διάφορα σημεία του πλανήτη οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν παραισθήσεις με δαίμονες και καταλήγουν να αλληλοσκοτώνονται. Η Justice League αναλαμβάνει δράση και σώζει όσους μπορεί. Όμως πολύ σύντομα θα τους γίνει ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουν μια απειλή που πιθανότατα οφείλεται σε μυστηριώδες και μεταφυσικά αίτια που ξεπερνάνε τις γνώσεις της JLA. Την πεποίθηση αυτή συμμερίζονται σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας με μοναδική εξαίρεση τον εγωιστή Batman ο οποίος διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Κατά τραγική ειρωνεία αν και ο Σκοτεινός Ιππότης είναι αρχικά εντελώς αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο μιας «μαγικής απειλής» πολύ σύντομα καταλήγει να συνεργάζεται με τον «ντετέκτιβ του αποκρυφισμού» John Constantine ώστε μαζί να βρουν ποίος κρύβεται πίσω από τις φονικές παραισθήσεις. Στην αναζήτηση τους αυτή θα βρουν και μερικούς απρόσμενους συμμάχους όπως την μάγισσα Zatanna, έναν πεθαμένο ακροβάτη τσίρκου/φάντασμα που ακούει στο όνομα Boston Brand,τον Jason Blood μαζί με το δαιμονικό του «έτερον ήμισυ» Etrigan αλλά και μια περίεργη και απόκοσμη πράσινη οντότητα γνωστή ως  Swamp Thing. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ομάδα καλείται να σώσει τον κόσμο από ένα τεράστιο Κακό που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν της εποχής του Κάμελοτ και του Μάγου Μέρλιν…

Θα ξεκινήσω από τα θετικά του JLA DARK : Το story αν και απλό και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο δίνει ένα καλό πάτημα στους ήρωες ώστε να βρουν την αφορμή να σχηματίσουν την ομάδα και να σώσουν τον κόσμο. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται απλά και κατανοητά και όχι μέσω τεχνικών … video clip όπως έκανε το Suicide Squad για παράδειγμα. Στο JLA DARK καταλαβαίνεις ποίος είναι ποίος και τι ρόλο βαράει ο καθένας πάνω κάτω. Επίσης οι σκηνές δράσης είναι χορταστικές και υπάρχουν και κάνα δυο σημεία ενήλικης βίας που δικαιολογούν σε μικρό βαθμό το «R-Rated παράσημο» της ταινίας. Σε επίπεδο ερμηνειών/φωνών έχει γίνει όπως  πάντα αξιόλογη δουλειά και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως οι Rosario Dawson και Alfred Molina δανείζουν τις φωνές τους στους αγαπημένους μας ήρωες. Μέχρι και ο τηλεοπτικός Constantine, Matt Ryan, επιστρέφει από την αφάνεια για να δώσει φωνή στην animated εκδοχή του χαρακτήρα. Και κάπου εδώ η ταινία σταματάει να βγάζει λαγούς από το καπέλο και ξεκινάει η απογοήτευση.

Τα τελευταία και αρκετά μέτρια animated films της DC μου είχαν δώσει την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια η Warner Bros Animation προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβάλλει στις animated ταινίες της την ίδια ατμόσφαιρα με εκείνη του κινηματογραφικού DCEU. Και το Justice League Dark έρχεται να το επιβεβαιώσει πανηγυρικά.Οι συντελεστές ντύνουν τους χαρακτήρες με μια επιτηδευμένη «σκοτεινίλα» πεπεισμένοι ότι έτσι τους παρουσιάζουν ως πιο σκληροτράχηλους, ρεαλιστικούς και cool. Όμως ακριβώς όπως συμβαίνει και στις μέχρι τώρα ταινίες του DCEU η πρακτική αυτή έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.Βλέπεις η έμφαση που δίνεται στο να προστεθεί ένας «ενήλικος ρεαλισμός» στους αγαπημένους μας ήρωες ουσιαστικά τους στερεί όλα εκείνα τα στοιχεία που τους καθιστούν αγαπητούς, μοναδικούς και διαχρονικούς όλα αυτά τα χρόνια. Ειλικρινά βλέποντας αυτές τις μοντέρνες animated εκδοχές των Constantine και Swamp Thing χάρηκα αλλά και στεναχωρήθηκα ταυτόχρονα. Χάρηκα επειδή είχα την τύχη να διαβάσω μικρός μερικές από τις καλύτερες χάρτινες ιστορίες τους με αποτέλεσμα να κατανοήσω το βάθος και την αξία αυτών των τρομερών χαρακτήρων και να μην επηρεάζεται η εικόνα που έχω για αυτούς από κακογραμμένα comics και ταινίες αλλά από την άλλη στεναχωρήθηκα επειδή σκέφτηκα ότι ένας σημερινός πιτσιρικάς βλέποντας αυτή την ταινία θα σχηματίσει πιθανότατα μια πολύ διαφορετική και ελάχιστα ρομαντική εικόνα για υπέροχους χαρακτήρες όπως ο Swamp Thing από την δική μου. Και ναι όπως είπα η ταινία σου κάνει μια σωστή παρουσίαση των χαρακτήρων όμως ποτέ της ΔΕΝ σου δίνει έστω και έναν λόγο να αγαπήσεις και να κολλήσεις με κάποιον από αυτούς.

Φυσικά δεν περίμενα από το συγκεκριμένο animated φιλμ να πιάσει την δυναμική της αφήγησης ενός comic του Alan Moore. Δεν είχα καμία τέτοια παράλογη απαίτηση όμως σίγουρα είχα την απαίτηση να δοθεί το βάθος που αρμόζει σε αυτούς τους χαρακτήρες ή τουλάχιστον να μας χαρίσει μια μοντέρνα απολαυστική εκδοχή τους. Ούτε αυτό γίνεται. Όμως οι δυο βασικές ενστάσεις που έχω σχετικά με την συγκεκριμένη ταινία είναι το πραγματικά άχρωμο, άψυχο και δίχως έμπνευση animation της και το δεύτερο πρόβλημα είναι …ο Batman.

jla

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Batman δεν έχει κανέναν λόγο να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής σε μια ταινία με τίτλο Justice League Dark και να έχει και δίκαιο. Όμως καταλαβαίνω απόλυτα την σκοπιμότητα της ύπαρξης του μιας και το JLA DARK παρουσιάζει μια ομάδα χαρακτήρων που ίσως να αποτελεί μεγάλο μυστήριο για την πλειοψηφία των νέων οπαδών της DC. Ο καθολικά λατρεμένος και αποδεκτός Batman αποτελεί το καλύτερο «δόλωμα» ώστε να σπρώξει την ταινία και τους νέους χαρακτήρες προς τους «φρέσκους» οπαδούς. Και ειλικρινά σε καμία περίπτωση δεν με χαλάει αυτό μιας και είναι ο γαμημένος ο Batman και πραγματικά τον λατρεύω και δεν θα με πείραζε καθόλου να τον έβλεπα κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε ταινία. Εκείνο όμως που με χαλάει είναι ότι οι συντελεστές προσπαθούν συνεχώς κατά την διάρκεια της ταινίας να σου δείξουν πόσο νταής και γαμάτος είναι ο Batman με αποτέλεσμα κάπου να φαντάζει γραφικός και γελοίος. Για παράδειγμα όταν ο Superman προτείνει στην JLA να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μεταφυσικής απειλής ο Batman τσαντισμένος δηλώνει ότι ίσως θα έπρεπε να αφήσουν τέτοιες μεταφυσικές συζητήσεις και να σταματήσουν να πετάνε πάνω από τις πόλεις και να αφιερώσουν λίγο περισσότερο χρόνο στο να κάνουν περιπολίες στους δρόμους. Στην συνέχεια απλά σηκώνεται και φεύγει… Ναι ο «καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου» αρνείται να εξετάσει μια υπόθεση από μια διαφορετική οπτική ματιά μόνο και μόνο επειδή ο σεναριογράφος ήθελε να δείξει ότι ο Batman δεν συνεργάζεται καλά με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης όταν κάποιος από τους occult συμμάχους του εκφέρει μια αντίθετη γνώμη ή του πάει κόντρα ο Σκοτεινός Ιππότης απλά δεν απαντάει και περιμένει να μείνει μονάχος του στα σκοτάδια και να … γρυλίζει μόνο και μόνο για να μας δείξει πόσο τσαμπουκάς είναι. Το JLA DARK προσπαθεί σε κάθε σκηνή να μας δείξει πόσο Badass είναι ο Batman ξεχνώντας όμως ότι αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Αν ο χρόνος που σπαταλιέται επάνω του μοιράζονταν και στην ανάπτυξη των υπολοίπων, «λιγότερο σημαντικών», χαρακτήρων όπως οι Deadman και Swamp Thing η ταινία θα είχε πολύ περισσότερα πράγματα να μας προσφέρει.

Όσον αφορά το animation το βρήκα εντελώς άχρωμο, βαρετό και δίχως το παραμικρό ίχνος τέχνης και συναισθήματος. Ειδικά οι χαρακτήρες που εμφανίζονται ελάχιστα όπως οι Superman και Wonder Woman είναι τραγικά αδιάφοροι και κακοσχεδιασμένοι. Άμα πάρεις το σχέδιο του JLA DARK και το συγκρίνεις με παλαιότερες δουλειές του animated κόσμου της DC ειλικρινά είναι να απογοητεύεσαι.

Το JLA DARK θα μπορούσε να αποτυπωθεί άκρως ιδανικά και παραστατικά μέσα σε δυο σκηνές του. Η πρώτη είναι ο Green Lantern (John Stewart) να προσπαθεί να νικήσει τον Batman ρίχνοντας του … μπουκέτο, προφανώς ξεχνώντας το γεγονός ότι είναι ένας διαγαλαξιακός μπάτσος που έχει ως όπλο ένα μαγικό δαχτυλίδι που μπορεί να μετατρέψει κάθε του σκέψη σε όπλο (όπως την πάτησε κάποτε και ένας άλλος συνάδελφος του!) , με αποτέλεσμα απλά ο νυχτερίδας να του πάρει το δαχτυλίδι και να τον ρίξει αναίσθητο πυροβολώντας τον με ένα taser gun. Η δεύτερη είναι όταν ο «μεγάλος» και σχετικά αδιάφορος Κακός της ιστορίας αποφασίζει να σκοτώσει τους ήρωες μας με ένα ξόρκι που δημιουργεί ένα Τέρας φτιαγμένο από ανθρώπινα…περιττώματα… Με λίγα λόγια το JLA DARK είναι μια ταινία που ρίχνει τον Batman μες τα σκατά και κολυμπώντας εκεί μέσα βρίσκεις μερικά ενδιαφέροντα και θεαματικά πραγματάκια αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι κολυμπάς κάπου που δεν θα έπρεπε.

Βλέποντας πάντως τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του πιο νέου κοινού απέναντι στο Justice League Dark κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το βασικό «αγκάθι» που με εμπόδισε να απολαύσω αυτή την ταινία είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Ίσως τελικά απλά να είμαι κολλημένος με την εποχή όπου μεγάλωνα με animated σειρές όπως τα Batman και Justice League των Bruce Timm , Eric Radomski και Paul Dini και με ταινίες όπως το Under The Red Hood και Mask of The Phantasm. Ίσως τελικά απλά να μεγαλώνω και να μεταμορφώνομαι πρόωρα σε έναν από αυτούς τους νοσταλγικούς γερό ηλίθιους που αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση, διστακτικότητα και σκεπτικισμό τις επιταγές της νέας εποχής και που οι νέοι τους βλέπουν σαν βαρετούς μούχλες. Και αν είναι έτσι ειλικρινά δεν με πειράζει καθόλου.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Το Justice League Dark ρίχνει τον Batman μες τα σκατά. (Κυριολεκτικά…)

Add yours

 1. R-rated my ass που λενε και στο Αμερικα!
  Οπως κι εσυ,ετσι κι εγω περιμενα εδω και καιρο με ανυπομονησια την καινουρια animated ταινια της DC ακριβως επειδη ειμαι κι εγω φαν του John Constantine.Η ταινια ομως αποδειχτηκε μια βαρετη πατατα.Η Warner Bross εχει ανακαλυψει τον μηνα που θρεφει τους 11(Batman) και προσπαθει να τον προωθησει οσο δεν παει αλλο.Πες μου μια animated ταινια τα τελευταια χρονια που δεν ειχε ως κεντρικο χαρακτηρα τον Dark Knight να σου πω μπραβο.Batman εδω,Batman εκει,Batman παραπερα….νισαφι πια!
  Οσο για τον Constantine,αποδεικνυεται για αλλη μια φορα πως DC και Warner Bross δεν ξερουν πως να χειριστουν αυτην την τεραστια wild card που εχουν στα χερια τους.Τα θρυλικα πλεον Silk Cut,αυτη η τεραστια αδυναμια του Constantine,για ακομα μια φορα λαμπουν δια της απουσιας τους παρολο που η ταινια θεωρειται R-Rated.
  Επισης,βγαζει ματι το ποσο απεγνωσμενα προσπαθει η DC να προωθησει τον Constantine στις νεες γενιες αφου το μονο που δεν εχει κανει ακομα ειναι να βγαλει μπλουζακια με την φατσα του.
  Ο Constantine που γνωρισα εγω παντως μεσα απο το Hellblazer του Allan Moore δεν χρησιμοποιει ψευτοξορκια τυπου mambo-jambo,ενα Silk Cut δεν λειπει ποτε απο το χερι ή το στομα του,δεν χρησιμοποιει ενεργειακους μαγικους κυκλους και ραβδακια που πετανε φωτια(what?)και γενικα ΔΕΝ ειναι μια dark απομιμηση του Dr Strange της Marvel.Το αποκορυφωμα της ταινιας ειναι η προταση στον Constantine να γινει μελος της αρχικης Justice League(seriously????)!
  Πιστευω καλυτερα θα ταιριαζε ο Dr Fate στην θεση του John αλλα ειναι ακομα αγνωστος στο ευρυ κοινο και ουτε «πουλαει» οσο ο Con-job(Constantine για τους μη γνωριζοντες).
  Για τους υπολοιπους χαρακτηρες δεν θα πω πολλα μιας και βγαζι ματι οτι υπαρχουν απλα για να υποστηριζουν Batman και Constantine.
  Μικρη εξαιρεση αποτελει η Zatanna αλλα κι αυτη χανεται στην μετριοτητα.
  Ισως αυτο που εκανε κι εμενα να απογητευτω απο την ταινια να ηταν επισης ο εαυτος μου.Ισως οι προσδοκιες μου να ηταν μεγαλυτερες απ’οτι επρεπε.Ισως ο Constantine που ηξερα να μην υπαρχει πια(συμπαθητικη η σειρα με τον Matt Ryan αλλα δεν ηταν στο ελαχιστο Hellblazer).Ισως επαιξε ρολο και το γεγονος πως η DC δεν μας ειχε συνηθισει σε τοσο κακες animated movies αφου εδω και χρονια ηταν η απαντηση της στο cinematic universe της Marvel.
  Το βασικο ζητουμενο ειναι επιτελους να ξυπνησουν εκει σε Warner Bross και DC γιατι μετα την αποτυχια του DCEU το μελλον δεν προβλεπεται καλο..

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: