LOGAN : Το τελευταίο ‘SNIKT !’ είναι και το καλύτερο.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το LOGAN ξεκινάει με τον σκηνοθέτη James Mangold να μας ταξιδεύει στην καρδιά μιας δυστοπικής, διαλυμένης  Αμερικής του 2029. Με ένα intro βγαλμένο κατευθείαν από ταινία MAD MAX, μια φωνή στο ραδιόφωνο μας περιγράφει έναν κόσμο θλιβερό, γεμάτο μολυσμένα νερά, ποδοπατημένα όνειρα και μας λέει κάτι για τους μεταλλαγμένους που δεν υπάρχουν πια. Μέσα σε αυτή την θλίψη ένας ξεμωραμένος  Charles Xavier που δεν μπορεί να ελέγξει τις δυνάμεις του και ένας γερασμένος και κουρασμένος Logan ζούνε κάπου στο Μεξικό και σαν μια δυσλειτουργική οικογένεια μετράνε τα χιλιάδες σπασμένα κομμάτια του παρελθόντος και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην θλίψη και τις τύψεις και ίσως και να τα ξεπεράσουν. Έλα όμως που το περίφημο Healing Factor του ήρωα δεν λειτουργεί όπως παλιά…

Το LOGAN δεν είναι η τυπική σου «Superhero» ταινία και αυτό το καταλαβαίνεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

loganmovie-205309-1280x0

 

Αυτό που πάντα με συνάρπαζε στον χαρακτήρα του Wolverine είναι ότι ανοίγοντας ένα comic του ποτέ δεν ήξερες ποία πτυχή του θα πετύχαινες. Θα έπεφτες επάνω στον ηρωικό Wolverine των  AVENGERS ή στον αδίστακτο φονιά του WEAPON X ?  Θα έβλεπες τον Logan να απολαμβάνει μικρές οικογενειακές στιγμές παίζοντας μπάσκετ με τους υπόλοιπους X-MEN ή θα έτρεχε για ακόμη μια φορά να βρει ή να ξεφύγει από το παρελθόν του ? Διάολε δεν ήξερες ακόμη και αν απλά θα βάλει ένα κάλυμμα πειρατή στο μάτι και θα παριστάνει ότι είναι ένας τύπος ονόματι «Patch» και όχι ο Wolverine…

Στο LOGAN έχουμε τον «άνθρωπο» Wolverine. Έχουμε έναν τύπο που πέρασε απ’ όλες αυτές τις προηγούμενες φάσες, που η ανθρωπότητα τον γνώρισε ως ήρωα και μάλιστα τον κατέστησε ως Θρύλο ,κατά κάποιον τρόπο,  και τώρα αυτός ο τύπος έχει γεράσει και προσπαθεί επιτέλους να ανακαλύψει ποίος πραγματικά είναι και όχι ποίος θυμάται ότι είναι. Όμως κάτι σφηνωμένο βαθιά μέσα του τον πονά και τον εμποδίζει από το να ξεκινήσει αυτή την αναζήτηση. Μια τραγωδία από το παρελθόν στοιχειώνει τόσο τον ίδιο όσο και τον Καθηγητή Xavier ο οποίος αποτελεί μια τραγική και θλιβερή λεπτή σκιά του παλιού εαυτού του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Charles να απομονωθεί σε έναν σκουριασμένο πύργο υδραγωγείου και ο Logan να εργάζεται ως … σοφέρ έχοντας απαρνηθεί την ηρωική κληρονομιά του και να προσπαθεί να φροντίσει τον μέντορα και φίλο του αλλά και να βγάλει την μέρα…

Όπως είναι αναμενόμενο έρχεται η στιγμή που όλα αυτά θα αλλάξουν. Σε μια σκηνή που θυμίζει παλιά νουάρ ταινία με ντετέκτιβ, μια γυναίκα εμφανίζεται στο κατώφλι του Logan και ζητά την βοήθεια του. Εκείνη και η κόρη της πρέπει να περάσουν τα σύνορα και να πάνε στην Βόρεια Ντακότα και χρειάζονται έναν οδηγό. Φυσικά όπως είναι επίσης αναμενόμενο εκείνος αρνείται πεισματικά. Δεν θέλει άλλες περιπέτειες στην ζωή του. Και τότε εκείνη του αποκαλύπτει το προφανές, ότι δεν είναι η μάνα του κοριτσιού αλλά η νοσοκόμα της και ότι το κορίτσι είναι μια μεταλλαγμένη με δυνατότητες που θυμίζουν πολύ εκείνες του Wolverine. Το όνομα της είναι Laura Kinney και οι άνθρωποι που την «δημιούργησαν»  και την αποκαλούν με την κωδική ονομασία X-23 την θέλουν πίσω με οποιοδήποτε κόστος. Και όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις ο Logan βρίσκει τον εαυτό του κάπου στο μάτι του κυκλώνα.

logan-official-trailer-3

Το LOGAN είναι μια από τις πιο βίαιες comic ταινίες. Όμως η βία αυτή δεν κατακλύζει την οθόνη σου για χάρη του φτηνού εντυπωσιασμού. Ο σκηνοθέτης φροντίζει ώστε όλο αυτό το αίμα να έχει ένα βάρος και ένα αντίκρυσμα. Τα κομμένα χέρια και οι κοφτερές αδαμάντινες λεπίδες που σκίζουν σάρκες και διαπερνάνε  κόκαλα είναι εκεί όχι μονάχα για ικανοποιήσουν την βίαιη ψυχαγωγία μας αλλά για να εξυπηρετήσουν και να αναδείξουν το σενάριο της ταινίας. Ένα σενάριο που ελάχιστα θυμίζει «Superhero» ταινία και καταλήγει να είναι άκρως ωμό αλλά και συγκινητικό και πάνω απ’όλα ανθρώπινο.

Ο Mangold παίρνει το ρίσκο και αντί να στηριχτεί στην ξέφρενη δράση και τα φανταχτερά CGI εφέ ποντάρει στους χαρακτήρες του και στις καταστάσεις που βιώνουν τις οποίες ντύνει με μια έντονη western ατμόσφαιρα. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Πέρα από το στιβαρό και καλογραμμένο σενάριο, το LOGAN αντλεί δύναμη από την συνύπαρξη τριών εξαιρετικών ηθοποιών που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές. Οι Hugh Jackman και Patrick Stewart είναι ξεκάθαρο ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια αγάπησαν τους χαρακτήρες τους και τους αποχαιρετάνε καταθέτοντας τις καλύτερες και πιο συγκινητικές ερμηνείες τους. Όμως η πρωτοεμφανιζόμενη  Dafne Keen, στον ρόλο της X-23, είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση.

Η Dafne Keen κατορθώνει να προσδώσει αριστουργηματικά στον χαρακτήρα της εκείνη την τρομερή αντίθεση που έχει ανάγκη : Η X-23 είναι μια μεταλλαγμένη που ουσιαστικά αποτελεί μια μινιατούρα του Logan. Ένα «πείραμα» που έχει σκοτώσει κόσμο με τους πιο φριχτούς τρόπους που όμως αντίθετα με τον Logan παραμένει ένα απλό παιδί. Αυτή η τρομερή αντίθεση μεταξύ ανελέητου φονιά και της παιδικής αθωότητας ενός 11 χρονού κοριτσιού που του αρέσει να τρώει πατατάκια και να διαβάζει comics των X-MEN αποτυπώνεται λαμπρά στο πρόσωπο και την ερμηνεία της νεαρής ηθοποιού. Πάντως και στις σκηνές δράσης η μικρή σε κάνα δυο στιγμές καταλήγει να κλέψει την παράσταση από τον Badass «συνεργάτη» της και σε κάνει να την επευφημείς !

Όμως εκείνο που πραγματικά προσδίδει «ψυχή» στο LOGAN είναι η σχέση μεταξύ των δυο κεντρικών χαρακτήρων. Ο Logan αναγνωρίζει τις τρομερές ομοιότητες που έχει με την X-23 όμως συνειδητοποιεί ότι μπορεί να κάνει κάτι για να την βοηθήσει, χωρίς όμως να την αναγκάσει να πάψει να είναι ο εαυτός της. Μια βοήθεια και καθοδήγηση που ο ίδιος δεν είχε ποτέ του, ή που τουλάχιστον δεν είχε μέχρι που γνώρισε τον Charles Xavier. Αυτή η σχέση μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών είναι και το πιο δυνατό και συναισθηματικό κομμάτι της ταινίας, που όμως δεν περιορίζεται εκεί μιας και η δράση και τα φονικά και οι στυγεροί Villains υπάρχουν και σε άφθονες και απολαυστικές ποσότητες.

logan

 

Παρά την γενική εντύπωση που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών, το LOGAN ελάχιστες ομοιότητες φέρει με το comic του OLD MAN LOGAN με το οποίο ταυτίστηκε τόσο πολύ. Μην περιμένεις να δεις έναν T-REX Venom να κυνηγάει τους ήρωες μας ή τον Red Skull να είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής και να χαζεύει τα τρόπαια που έχει συλλέξει από τους νεκρούς μας Ήρωες…

Τα μόνα στοιχεία που δανείζεται το LOGAN από τα comics είναι η ιδέα ενός γερασμένου και «τσακισμένου» πρώην Superhero ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει υπό το βάρος του παρελθόντος και της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, βασικές επιρροές για το φιλμ του υπήρξαν ταινίες όπως τα Shane, Paper Moon και το The Wrestler του  Darren Aronofsky. Ταινίες που μιλάνε για ξεπεσμένους ήρωες που προσπαθούν να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Να ξαναγίνουν ήρωες όχι μονάχα για να λυτρώσουν την περηφάνια και τον εγωισμό τους αλλά για να αποτελέσουν πρότυπα για τους άλλους. Και στο LOGAN ο Hugh Jackman γίνεται αυτός ακριβώς ο ήρωας που χρειαζόμαστε. Γίνεται ο Wolverine.

logan-imax-poster_1200_1778_81_s

 

 

 

Advertisements

8 thoughts on “LOGAN : Το τελευταίο ‘SNIKT !’ είναι και το καλύτερο.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: