GUARDIANS : Αρκεί ένας Αρκουδάνθρωπος με Mini-Gun για να χτίσεις ένα κινηματογραφικό Superhero σύμπαν ?

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το Zashchitniki ή GUARDIANS είναι η προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης Ρωσίας να εγκαθιδρύσει το δικό της Superhero σύμπαν και να κοιτάξει την Αμερική κατευθείαν στα μάτια και να της πει : «Οι ήρωες μου είναι καλύτεροι από τους δικούς σου». Το βασικό όπλο που έχει να ρίξει στην σκληρή αυτή μάχη του κινηματογραφικού ανταγωνισμού είναι ένας  μεταλλαγμένος αρκουδάνθρωπος ο οποίος κραδαίνει ένα τεράστιο Mini-Gun. Αρκεί όμως αυτό ώστε να χτίσεις ένα επιτυχημένο ηρωικό franchise ? 

Το Origin.

maxresdefault (2)

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μια μυστική κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία «Πατριώτης» μαζεύει, από διαφορετικές περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ανθρώπους τους οποίους τροποποιεί γενετικά ώστε να τους μετατρέψει σε Superheroes που καθένας τους θα έχει μοναδικές δυνατότητες. Φαντάσου κάτι σαν το Super-Soldier πρόγραμμα από το οποίο προήλθε ο Captain America. Όμως όταν ο ένας από τους δυο επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει ώστε να κατακτήσει τον κόσμο τα πράγματα πάνε κατά διαόλου και μια τρομερή έκρηξη καταστρέφει το εργαστήριο. Όμως ο επιστήμονας όχι μόνο δεν πεθαίνει αλλά μεταμορφώνεται σε ένα περίεργο πράγμα που θυμίζει αποτυχημένο κακό από τα Video Games του RESIDENT EVIL. Και όχι τα καλά της σειράς…

august-kuratov-guardians

40 χρόνια και κάτι ψιλά μετά ο σατανικός επιστήμονας, που θεωρούνταν νεκρός, επιστρέφει στο προσκήνιο έχοντας έναν στρατό από φαντάρους/κλώνους και αποφασίζει να υλοποιήσει το σχέδιο του για παγκόσμια κυριαρχία, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Για να αντιμετωπίσει την τεράστια απειλή, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ρωσία αλλά ολόκληρος ο πλανήτης , η αρχηγός των «Πατριωτών» Ταγματάρχης Elena Larina, αποφασίζει να εντοπίσει τα πρώην πειραματόζωα του μυστικού προγράμματος ,που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες γωνίες της πρώην ΕΣΣΔ και που ζουν χωρίς να έχουν γεράσει ιδιαίτερα μιας και προφανώς το πείραμα τους κάνει και μαθουσάλες, και να σχηματίσει με αυτούς  μια κυβερνητική ομάδα Superheroes , με την ονομασία Zashchitniki ή Guardians ή Προστάτες, που αποστολή τους θα είναι να εμποδίσουν τον σατανικό, μεταλλαγμένο, επιστήμονα να κατακτήσει την Γη.

Zashchitniki Assemble ! 

maxresdefault (3)

Η ομάδα των GUARDIANS αποτελείται από τέσσερα μέλη που ο καθένας τους έχει τις δικές του ξεχωριστές δυνάμεις. Έχουμε τον Ler, έναν μοναχό που ζει σε ένα μοναστήρι της Αρμενίας και που έχει την ικανότητα να ελέγχει τα ορυκτά, να μετακινεί ολόκληρα βουνά και να δημιουργεί δυο τεράστια πέτρινα χέρια με τα οποία κοπανάει τους εχθρούς του. Έχουμε τον Khan έναν σκοτεινό Speedster που θυμίζει αμάλγαμα του Flash με τον Winter Soldier ο οποίος συνδυάζει την υπερφυσική του ταχύτητα με την δεξιοτεχνία του στις λεπίδες και κόβει τανκς στα δυο με χαρακτηριστική άνεση. Έχουμε την Xenia, η οποία ουσιαστικά είναι μια φτηνή αντιγραφή της  Invisible Woman των Fantastic Four αλλά με περίεργα τατουάζ που της δίνουν την ικανότητα να γίνεται αόρατη αλλά και να μετατρέπεται σε νερό (ίσως και τα δυο ταυτόχρονα?!) ανάλογα με τις περιστάσεις. Και τέλος φυσικά έχουμε και το βασικό αξιοθέατο της ομάδας που δεν είναι άλλος από τον Ursus έναν τύπο που μπορεί και μεταμορφώνεται σε αρκουδάνθωπο ή ακόμα και σε μια κανονική τεράστια αρκούδα όποτε το επιθυμεί και που του αρέσει να κομματιάζει τους αντιπάλους του. Για να γίνει πιο γαμάτη φάση η Ταγματάρχης Elena Larina τον εφοδιάζει με ένα εξίσου τεράστιο Mini-Gun με το οποίο μπορεί να διαμελίζει τους εχθρούς του όταν είναι σε Αρκουδάνθρωπος mode αλλά και που όταν είναι σε full Αρκούδα mode μπορεί να το κουβαλάει στην πλάτη του και να το χρησιμοποιεί … τηλεπαθητικά !

Μπορούν οι Guardians να σώσουν τον Κόσμο ? 

guardians-2017-movie-poster

Το Guardians ΔΕΝ είναι μια καλή ταινία και ειλικρινά αυτό δεν μου προκαλεί την παραμικρή έκπληξη. Είναι απλά ένα ακόμη τραγικά γελοίο αποτέλεσμα σαν αυτά που προκύπτουν κάθε φορά που ο Ρώσικος κινηματογράφος επιχειρεί να το παίξει Hollywood.

Η Ρωσία δεν είναι μια χώρα δίχως κινηματογραφική παιδεία και κουλτούρα. Ίσα, ίσα το αντίθετο. Ο Ρώσικος κινηματογράφος, ειδικότερα ο παλιός, έχει βγάλει αμέτρητες ποιοτικές και πανέμορφες ταινίες και έχει αναδείξει λαμπρούς οραματιστές σκηνοθέτες όπως οι Andrei Tarkovsky, Nikita Mikhalkov, Andrei Konchalovsky και αρκετούς άλλους που έχουν αναγνωριστεί και διακριθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ρωσία ποτέ της δεν έπασχε από έλλειψη καλών ηθοποιών και σκηνοθετών και όμως κάθε φορά που η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας επιχειρεί να πατήσει πάνω στα πιο αναγνωρίσιμα και εμπορικά πρότυπα των ΗΠΑ αποτυγχάνει οικτρά. Και υπάρχει ένας πολύ απλός και βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό : Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πως να φτιάξουν και να αναδείξουν τέτοιες ταινίες επειδή δεν ήταν ποτέ μέρος της κουλτούρας τους. Δεν έχουν αυτή την «Αμερικανιά» που χρειάζεται για να φτιάξεις μια απολαυστική, μέσα από την δράση και την χαζομάρα της, Blockbuster ταινία.

Το Guardians είναι μια Superhero ταινία που παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά και δεν ξέρει πως  να αυτοσαρκαστεί και που δεν έχει το απίστευτο πλεονέκτημα να στηρίζεται σε κάποιο αγαπημένο comic. Είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί από το πουθενά ένα νέο ηρωικό – κινηματογραφικό σύμπαν που όμως η ίδια η ταινία δεν σου δίνει έστω και τον παραμικρό λόγο για να ενδιαφερθείς για αυτό. Και αυτό σε μια χώρα όπου οι Superheroes δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην Pop κουλτούρα της, όπως έχουν στην Αμερική, είναι απλά αστείο.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός ένα καλοκαίρι είχα πάει στην Μόσχα για διακοπές και για να επισκεφτώ τον πατέρα μου και είχα πάρει μαζί μου από την Ελλάδα ένα comic του SPAWN (που κυκλοφορούσε τότε από την Modern Times) για να το δείξω στους παιδικούς μου φίλους. Όταν άνοιξα την πρώτη σελίδα και τους έδειξα το πάνελ όπου ο Violator κρατάει στα χέρια του την ξεριζωμένη καρδιά του Spawn θυμάμαι ότι οι φίλοι μου είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα βλέμμα απορίας του στυλ : «Τι κάθεται και διαβάζει τούτος ?». Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε. Σίγουρα ο μέσος νεαρός Ρώσος γνωρίζει τι είναι τα comics και τι εστί DC και MARVEL, σίγουρα βλέπει τις ταινίες αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους νεαρούς δεν θα νιώσουν την ίδια πώρωση με τους αντίστοιχους της Αμερικής ή ακόμα και με αυτούς της Ελλάδας. Και σίγουρα το Guardians ΔΕΝ είναι η ταινία που θα τους σπρώξει προς την σωστή κατεύθυνση…

Η ταινία του αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτη  Sarik Garnikovich Andreasyan μπάζει από παντού. Το σενάριο είναι εντελώς υποτυπώδες και πεζό και δεν σου δίνει κανέναν λόγο για να ενδιαφερθείς για τους ήρωες του. Δεν δικαιολογεί την ύπαρξη τους, δεν τους κάνει να φαντάζουν γοητευτικοί, φοβεροί ή γαμάτοι ή έστω και ξεκαρδιστικά γραφικοί και δεν τους αναδεικνύει ποτέ. Ο «μεγάλος Villain» είναι εξίσου αδιάφορος ενώ αντίθετα με τους ήρωες, που τουλάχιστον παρουσιάζονται με κάποια σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, φαντάζει επιεικώς γελοίος τόσο εμφανισιακά μιας και ουσιαστικά είναι ένας ηθοποιός που τον έχουν στριμώξει με τα χίλια ζόρια μέσα σε μια άθλια πλαστική στολή που τον εμποδίζει από το να κάνει μέχρι και τις πιο απλές εκφράσεις, όσο και στον τρόπο που παρουσιάζεται ο χαρακτήρας του. Ένας παραφουσκωμένος, παραμορφωμένος και τρελαμένος επιστήμονας που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο χάρη σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κλώνους, ρομπότ/τανκς και δορυφόρους.

Εντελώς κοινότοπη είναι και η όλη ιδέα της οργάνωσης «Πατριώτης» γεγονός που υποδηλώνεται και από την εντελώς κλισέ ονομασία της. Ο Πατριώτης  είναι μια φτηνή αντιγραφή της S.H.I.E.L.D. αλλά με χειρότερες στολές. Η Ταγματάρχης Elena Larina παίζει ουσιαστικά τον ρόλο του Marveλικού Nick Fury χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να έχει τον τσαμπουκά και το περίφημο και απολαυστικό «Bitch Please» ύφος του Samuel L. Jackson.  Η ερμηνεία της ηθοποιού που την ενσαρκώνει είναι εντελώς ψυχρή, κενή και αδιάφορη και αυτό ισχύει κυριολεκτικά και για ολόκληρο το υπόλοιπο cast. Οι αδιάφορες ερμηνείες σε συνδυασμό με το εντελώς ρηχό σενάριο, και τις φανερές Χολιγουντιανές επιρροές που όμως αποτυγχάνουν οικτρά να υλοποιηθούν σωστά έχει ως αποτέλεσμα να μην μπεις ποτέ στον κόπο να ενδιαφερθείς για τους ήρωες του Guardians που σε ελάχιστες περιπτώσεις αποπνέουν την γοητεία που ασκούν οι πραγματικά σπουδαίοι υπερήρωες. Διάολε μέχρι και ο Αρκουδάνθρωπος με το Mini-Gun φαντάζει βαρετός και ειλικρινά αυτό είναι κατάντια…

bear-man.0

Σε επίπεδο σκηνοθεσίας η ταινία είναι ένα χάος ανισοτήτων. Σε μερικά σημεία τα εφέ φαντάζουν αρκετά μάχιμα και σε άλλα θυμίζουν εκείνα ενός απλά μέτριου video game. Οι σκηνές δράσης ενώ παρουσιάζουν κάνα δυο αξιόλογες ιδέες χάνονται κάπου μέσα στο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ μοντάζ . Ένα μοντάζ που στην κυριολεξία καταστρέφει σκηνές μιας και σε μερικά σημεία, μερικά από αυτά αρκετά κρίσιμα, δεν βγάζει κανένα νόημα. Συνδύασε το αυτό με μερικές σεναριακές τρύπες και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να καταλήγεις να παρακολουθείς ένα ανεξήγητο και εκνευριστικό  οπτικό χάος.

Όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το Guardians είναι ένα φιλμ που παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά… 

Μόνο και μόνο η ιδέα ότι τέσσερις χαρακτήρες από τέσσερις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σώσουν την «Μαμά» Ρωσία από τους σατανικούς εισβολείς, στις μέρες μας φαντάζει επιεικώς γελοία και ανυπόστατη. Οι ήρωες του Guardians διακατέχονται από την ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου όμως έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου… Είναι λες και όλοι αυτοί οι χαρακτήρες επί 40 ολόκληρα χρόνια ζούσαν κάτω από κάποιο βράχο και επέλεξαν να αγνοήσουν εντελώς τέσσερις δεκαετίες πολιτικών εξελίξεων και επέλεξαν να επιστρέψουν στην στοργική αγκαλιά του Κρεμλίνου και της Ρωσικής ηγεσίας. Όλο αυτό το σκηνικό ίσως είχε μια  βάση αν υπήρχε ένας γραφικός κεντρικός χαρακτήρας που θα κράδαινε μια ασπίδα με ένα σφυροδρέπανο ζωγραφισμένο επάνω της και τον αποκαλούσαν «Captain CCCP» και που βρίσκονταν παγωμένος σε κάνα βουνό στην Σιβηρία για 40 χρόνια…

Υπάρχουν πάντως και μερικές καλές ιδέες μέσα σε αυτή την ριμάδα την ταινία όμως παραμένουν μονάχα αυτό, απλά ιδέες. Στην τελική το Guardians είναι μια βαρετή και δίχως το παραμικρό ίχνος πρωτοτυπίας, έμπνευσης ή στυλ αντιγραφή ενός τυπικού αμερικάνικου Superhero φιλμ. Είναι λες και κάποιος είδε μερικές ταινίες της MARVEL και είπε «α θα το κάνω και εγώ αυτό» όμως αυτός ο κάποιος πέρα από το γεγονός ότι στερείται δημιουργικότητας και ικανότητας δεν έχει και την κληρονομιά ενός comic για να πατήσει επάνω της. Και το πιο εξωφρενικό απ’όλα είναι  ότι υπάρχει κάποιος παλαβός που πιστεύει ότι  το Guardians μπορεί να γίνει ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό franchise μιας και υπάρχουν και οι ανάλογες νύξεις μέσα στην ταινία. Σύμφωνα με τις φήμες υπάρχουν από τώρα συζητήσεις για μια μελλοντική συμπαραγωγή Ρωσίας – Κίνας. Ναι παίζει να δούμε και Κινέζους Guardians

Ευτυχώς πιθανότατα η ενδεχόμενη αποτυχία της ταινίας στο Box Office (την δεύτερη εβδομάδα προβολής της στις Ρώσικες αίθουσες τα εισητήρια σημείωσαν μια πτώση του …90% ) και οι μέχρι στιγμής αρνητικές κριτικές θα σημάνουν το πρόωρο και άδοξο, αλλά όχι και άδικο, τέλος για τους Ρώσους Υπερασπιστές που θέλησαν να σώσουν τον πλανήτη συνδυάζοντας τις δυνάμεις των στοιχείων της Γης, του Νερού, του Ανέμου και της Αρκούδας.

Και αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι η Αμερική και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και γενικά του πολιτισμένου κόσμου δεν δείχνουν και κάναν ιδιαίτερο καημό για να γνωρίσουν τους Ρώσους υπερήρωες τότε δεν θα ήταν διόλου παράλογο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τελικά ένας μεταλλαγμένος Αρκουδάνθρωπος με Mini-Gun ΔΕΝ αρκεί για να χτίσεις ένα επιτυχημένο ηρωικό franchise.

 

Υ.Γ. Εντελώς τραγική και γελοία είναι και η Αγγλική μεταγλώττιση της ταινίας…  

Advertisements

One thought on “GUARDIANS : Αρκεί ένας Αρκουδάνθρωπος με Mini-Gun για να χτίσεις ένα κινηματογραφικό Superhero σύμπαν ?

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: