IRON FIST #1 : Μετά τον Thor τώρα και ο … Σιδηρογροθιάς κρίνεται «Ανάξιος» !

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Είναι προφανές ότι η MARVEL ποντάρει στην δημοτικότητα της νέας τηλεοπτικής σειράς IRON FIST ,η οποία προβάλλεται από το NETFLIX, και προχωρά στην έκδοση ενός νέου τίτλου του αγαπημένου μας «Σιδηρογροθιά». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Daniel «Danny» Rand να υποστεί μια  μικρή … κατάθλιψη ώστε να μας παρουσιαστεί αρκετά πιο σκοτεινός και μίζερος απ’ ότι τον είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενους τίτλους του. Είναι όμως καλό αυτό ή είναι απλά μια προσπάθεια της εταιρείας να αρμέξει οικονομικά τους παλιούς αλλά και τους νέους οπαδούς του ήρωα ?

Iron Fist (2017-) 001-000

 

Μην σας ξεγελά το ηρωικό εξώφυλλο του Jeff Dekal. Ανοίγοντας το IRON FIST #1 διαπιστώνεις από τις πρώτες κιόλας σελίδες ότι ο ηρωισμός είναι το τελευταίο πράγμα που θα συναντήσεις σε τούτο το comic.

Ο Iron Fist έχασε την σύνδεση που είχε με με την αρχέγονη πόλη των Αθανάτων το θρυλικό K’un-Lun. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και από τότε ο ήρωας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει την περίφημη «Σιδερένια Γροθιά» του. Μαζί με την πόλη του και την δύναμη του, στα ερείπια θάφτηκε και η αυτοπεποίθηση του. Ο Iron Fist απέτυχε να προστατεύσει την πόλη του και την υπερηφάνειά του και τώρα το μόνο που απέμεινε όρθιο είναι ένα ετοιμόρροπο ερείπιο που ακούει στο όνομα Danny Rand

Iron Fist (2017-) 001-009

Μπορεί το βάρος της αποτυχίας του να του στέρησε τις υπερδυνάμεις του και να βαραίνει τους ώμους του, όμως ο Danny δεν λέει να τα παρατήσει. Είναι αποφασισμένος να ξαναβρεί τον παλιό εαυτό του. Αποφασίζει να περιηγηθεί στην υφήλιο και παίρνει μέρος σε διάφορα παράνομα τουρνουά πάλης ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τεστάρει τον εαυτό του και θα ξαναβρεί την δύναμη του.

Iron Fist (2017-) 001-012

 

Όμως οι αντίπαλοι που συναντά σε αυτά τα υπόγεια τουρνουά δεν είναι αντάξιοι του. Ο Danny μπορεί πλέον να μην είναι ο ήρωας που ξέραμε όμως παραμένει πάντα ένας μάστερ των πολεμικών τεχνών τον οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κοινός θνητός. Αυτό το διαπιστώνει πολύ σύντομα και ο ίδιος και μάλιστα φτάνει μέχρι το σημείο να αφήνει τους αντιπάλους του να τον δέρνουν στην αρχή μπας και τον κουράσουν κάπως όμως τελικά και αυτό αποδεικνύεται μάταιος κόπος.

Κάπως έτσι ο Danny καταλήγει τα βράδια να πνίγει την ντροπή για την τσακισμένη του υπερηφάνεια και την αγανάκτηση του, που δεν μπορεί να βρει έναν άξιο αντίπαλο, κατεβάζοντας ολόκληρα μπουκάλια ουίσκι.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Danny παλεύει με την κατάθλιψη και με μια κρίση ταυτότητας. Ζούσε στην πόλη του  K’un-Lun από 9 χρονών και μόλις στα 19 του νίκησε τον τρομερό δράκο Shou-Lao και πήρε δικαιωματικά τον τίτλο του Iron Fist, του αιώνιου προστάτη της μυθικής πόλης. Και τώρα που αυτή η πόλη γκρεμίστηκε, γκρεμίστηκε μαζί της και ο σκοπός της ζωής του.

Όμως ,όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις , εκεί που τα πράγματα φαντάζουν εξαιρετικά δυσοίωνα για τον χαρακτήρα, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης ξένος και του κάνει την πρόταση να λάβει συμμετοχή σε ένα τουρνουά Κουνγκ – Φου το οποίο διεξάγεται στο νησί Liu-Shi.  Αρχικά ο Danny αρνείται όμως ύστερα από μια πολύ δυνατή αναμέτρηση με τον μυστηριώδη ξένο πείθεται ότι αυτό το τουρνουά ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να βρει τις απαντήσεις που ζητάει και για να θυμηθεί ποίος πραγματικά είναι.

Iron Fist (2017-) 001-021

 

Το IRON FIST #1 μου θύμισε υπερβολικά τον άξιο The Unworthy Thor στο εξαιρετικό πρόσφατο mini-series του Jason Aaron.

Ο συγγραφέας Ed Brisson δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Μιας δίνει την κλασσική ιστορία του ξεπεσμένου ήρωα ο οποίος έχει χάσει τις δυνάμεις του και κατά συνέπεια την αυτοπεποίθηση του και προσπαθεί να τα ξαναβρεί μόνο και μόνο για να καταλάβει στην πορεία ότι ο μοναδικός υπαίτιος για την κατάντια του είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Είναι μια ιστορία που μας την έχουν διηγηθεί άπειρες φορές και στο χαρτί αλλά και στην οθόνη. Όμως επίσης είναι και μια ιστορία την οποία αν την διηγηθεί κάποιος σωστά, παρά την έλλειψη πρωτοτυπίας της , μπορεί να είναι άκρως ψυχαγωγική και συναισθηματικά δυνατή. Και ο Brisson ξέρει και την λέει καλά αυτή την ιστορία.

Ο Brisson καταφέρνει να σε βάλει στο μυαλό του Danny και να σε συστήσει με τον καλύτερο και πιο μίζερο τρόπο στην διαλυμένη ψυχοσύνθεση του. Δεν υπάρχει τίποτα το χειρότερο από το να βλέπεις την παρακμή ενός σπουδαίου ήρωα και αυτό το συναίσθημα ο συγγραφέας καταφέρνει να στο περάσει αρκετά έντονα. Όμως ο Brisson δεν ξεχνά ότι ένας τίτλος όπως το IRON FIST δεν είναι καμία δραματική, μελαγχολική σειρά που θέλει να σε μετατρέψει σε κάναν μανιοκαταθλιπτικό αναγνώστη και για αυτό δεν παραμελεί να προσδώσει στην ιστορία του μπόλικο Κουνγκ-Φου ξυλίκι ! Και κάπου εδώ μπαίνει στο ρινγκ και το μεγάλο χαρτί αυτού του comic που δεν είναι άλλο από το πολύ δυνατό σχέδιο του Mike Perkins.

Ο Perkins με το σκίτσο του προσδίδει έναν εξαιρετικά ανθρώπινο ρεαλισμό στον ήρωα. Οι εκφράσεις του προσώπου που ζωγραφίζει επάνω στον Danny είναι ανεπανάληπτα ρεαλιστικές και λεπτομερείς. Μπορείς να κατανοήσεις την τραγική συναισθηματική κατάσταση του ήρωα χωρίς καν να χρειαστεί να διαβάσεις τους διαλόγους και τα captions. Αρκεί μόνο να ρίξεις μια ματιά στο πρόσωπο του.

Όμως και στις σκηνές μάχης ο Perkins είναι απολαυστικός. Το Κουνγκ-Φου του έχει ροή και δύναμη. Οι κινήσεις του Danny μοιάζουν απόλυτα φυσικές και όταν πρέπει καταλήγουν ακριβώς όσο βίαιες χρειάζονται να είναι χωρίς όμως να καταφεύγει ο σχεδιαστής στις κλισέ υπερβολές ενός comic.

Άξιο μέλος της ομάδας αποδεικνύεται και ο Andy Troy που με τα μουντά χρώματα του βυθίζει τον Danny στο σκοτάδι και μας παρασέρνει μαζί του δίνοντας μας που και που μερικές σκούρες πράσινες, μπλε και κόκκινες πινελιές για να φωτίσει λιγάκι το μονοπάτι του ήρωα στην προσπάθεια του να ξαναβρεί την τιμή του.

Iron Fist (2017-) 001-017

Το IRON FIST #1 δεν είναι το τέλειο πρώτο τεύχος. Όμως πλησιάζει αρκετά στο να είναι. Ναι η ιστορία έχει αρκετά κλισέ και προς το φινάλε είναι ολοφάνερο ότι είναι επηρεασμένη από ταινίες όπως το Enter The Dragon αλλά και πιθανότατα το πρώτο Mortal Kombat όμως προσωπικά αυτές οι ομοιότητες όχι μόνο δεν με χαλάνε καθόλου αλλά με κάνουν κιόλας να ανυπομονώ για την συνέχεια. Οι πιο παλιοί οπαδοί του χαρακτήρα ίσως να ξενερώσουν αρκετά με την υπερβολική σοβαρότητα που διακατέχει το comic και με την πολύ «μίζερη» ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον ήρωα. Όσοι όμως ψάχνουν μια πιο ανθρώπινη και ευάλωτη πλευρά του Iron Fist θα μείνουν ικανοποιημένοι με αυτό το πρώτο τεύχος.

Δεν έχω ξεκινήσει να βλέπω ακόμα το τηλεοπτικό IRON FIST και έχω διαβάσει σχεδόν παντού μέτριες έως και κακές κριτικές όμως ειλικρινά αν μου έλεγες ότι αυτό το πρώτο τεύχος θα μεταφερθεί στην μικρή οθόνη όπως ακριβώς είναι τότε ειλικρινά θα ήταν κάτι που θα έβλεπα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα από το IRON FIST #1 των Ed Brisson και Mike Perkins είναι ότι οι δυο δημιουργοί σκοπεύουν να μας δώσουν όχι τόσο ένα ακόμη Superhero comic αλλά περισσότερο στοχεύουν σε μια πιο ανθρώπινη ιστορία που έχει να κάνει με την αναζήτηση της ταυτότητας του ήρωα και που θα είναι ποτισμένη με την αισθητική μιας παραδοσιακής Κουνγκ-Φου ταινίας. Και αυτό προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου ! 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: