13 Ταινίες που αποδεικνύουν ότι ο Akira Kurosawa ήταν ένας Σαμουράι της Τέχνης.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Βλέποντας το SILENCE, το εξαιρετικά επιβλητικό τελευταίο φιλμ του Martin Scorsese, σε αρκετές σκηνές μου ήρθε στο μυαλό ο Akira Kurosawa. Είναι λες και ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης μέσα από την κινηματογραφική «σιωπή» του όχι μονάχα εκφράζει την αγάπη του προς την θρησκεία του αλλά ταυτόχρονα αποδίδει και έναν ιδανικό φόρο τιμής στον, εξίσου σπουδαίο, Ιάπωνα συνάδελφο του. 

«Let me say it simply: Akira Kurosawa was my master, and … the master of so many other filmmakers over the years.» είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Scorsese εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον Akira Kurosawa. Και δεν ήταν και ο μόνος. Ο συναισθηματίας Steven Spielberg,  ο ποιητικός Bernardo Bertolucci, ο εκρηκτικός Quentin Tarantino και πολλοί άλλοι σπουδαίοι δημιουργοί ποτέ τους δεν έκρυψαν τον τεράστιο θαυμασμό και σεβασμό που τρέφουν για τον Kurosawa. Μάλιστα ο Roman Polanski τον τοποθέτησε μέσα στους τρεις αγαπημένους σκηνοθέτες του ενώ και ο ,πάντα καυστικά ειλικρινής, Ingmar Bergman όταν περιέγραφε την ταινία του The Virgin Springστους δημοσιογράφους την χαρακτήρισε ως «μια τουριστική, άθλια απομίμηση του Kurosawa.» !

Ο Akira Kurosawa ήταν ένας Σαμουράι της Τέχνης. Λατρεύτηκε αλλά και επικρίθηκε  για αυτό. Όμως ακόμα και οι επικριτές του δεν μπόρεσαν να μην αναγνωρίσουν το σκηνοθετικό του μεγαλείο. Οι θεματολογίες των έργων του ποικίλουν. Από την κλασσική σχέση μεταξύ νεαρού μαθητή και μεσήλικα μέντορα-δάσκαλου, που συμβόλιζε την σχέση που είχε ο ίδιος ο Kurosawa με τους δάσκαλους σκηνοθέτες του, μέχρι και τους υπερβολικά ηρωικούς σαμουράι χαρακτήρες του που με το επιβλητικό ύφος και τα ανδραγαθήματα τους όρισαν την «Επική» περίοδο του σκηνοθέτη. Και φυσικά αλλά δυο σημαντικά στοιχεία που σημάδεψαν το ύφος του σκηνοθέτη ήταν η φύση που πάντα έπαιζε έναν εξαιρετικά ζωντανό και καθοριστικό ρόλο στα έργα του αλλά και η σκληρή βία την οποία ο σκηνοθέτης ταύτιζε με τους ανθρώπους.

Σκηνοθέτης, ζωγράφος, ονειροπόλος, οραματιστής. Σε μια προσπάθεια να αποδώσουμε και εμείς έναν μικρό φόρο τιμής στον σπουδαίο και μοναδικό αυτόν δημιουργό διαλέξαμε τις 13 αγαπημένες μας ταινίες του Akira Kurosawa, οι οποίες αξίζουν τον χρόνο σας, και σας τις παρουσιάζουμε. 

 

13.Throne of Blood (1957)

960

Ο Kurosawa παίρνει τον Σαιξπηρικό Macbeth και τον μεταφέρει από την μεσαιωνική Σκωτία στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Ο σκηνοθέτης αφαιρεί την ποίηση μέσα από το έργο του Σαίξπηρ και το εμπλουτίζει με μπόλικη βία και ειρωνεία. Μάλιστα αρκετά χρόνια αργότερα ο Brian De Palma θα «ξεπατίκωνε» μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές θανάτου του Throne Of Blood, στην λατρεμένη Horror ταινία του Carrie, αποδίδοντας και αυτός με την σειρά του φόρο τιμής στον Kurosawa. Το Throne Of Blood είναι μια οπτική κάθοδος στην Κόλαση της απληστίας και της δεισιδαιμονίας.

 

12. I Live In Fear (1955)

iliveinfear6

Μετά το επικό μεγαλείο των Εφτά Σαμουράι του ο Kurosawa αποφάσισε η επομένη ταινία του να είναι αρκετά πιο σύγχρονη και ανθρώπινη. Στο I Live In Fear ένας μεσήλικας ιδιοκτήτης εργοστασίου νιώθει τον φόβο μιας ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής να πλανάται επάνω του και αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του και να εγκατασταθούν σε μια φάρμα στην… Βραζιλία…Όπως είναι λογικό εκείνοι τον παίρνουν για τρελό. Μέσα από αυτό του το φιλμ ο σκηνοθέτης μας δείχνει μια Ιαπωνία η οποία αδυνατεί να ξεπεράσει τον τρόμο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου και ταυτόχρονα εξετάζει, προφητικά, τις συνέπειες που μπορεί μελλοντικά να προκύψουν από την χρήση της ατομικής ενέργειας.

 

11. Dersu Uzala (1975)

de

Αυτή η συμπαραγωγή Ρωσίας-Ιαπωνίας ήταν το πρώτο ξενόγλωσσο φιλμ του Kurosawa και η μοναδική ταινία στην οποία χρησιμοποίησε 70mm φιλμ. Το Dersu Uzala είναι μια ταινία γυρισμένη στις αχανείς άγριες εκτάσεις της Δυτικής Ρωσίας και μέσα από μια φιλία που χτίζεται μεταξύ ενός Ρώσου φαντάρου και ενός ιθαγενή βοσκού εξετάζει θέματα όπως η αναπόφευκτη καταστροφή της φύσης από την εξάπλωση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η φύση και τα στοιχεία της είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το εξαιρετικά συναισθηματικό φιλμ το οποίο βραβεύτηκε και με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

 

10. Red Beard (1965)

Red-Beard-600x336

Η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία του Kurosawa, που αναλύει την σχέση μεταξύ ενός γιατρού και του νεαρού μαθητευόμενου του, χρειάστηκε δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ήταν επίσης και η τελευταία ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε με τον ,αγαπημένο του ηθοποιό, Toshiro Mifune μιας και ο χρόνος που χρειάστηκε για να γυριστεί η ταινία στάθηκε αιτία ώστε να τσακωθούν μεταξύ τους. Όσο καιρό διαρκούσαν τα γυρίσματα ο Mifune ήταν υποχρεωμένος να διατηρεί την άκρως χαρακτηριστική γενειάδα που είχε αφήσει για χάρη του ρόλου γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά ώστε ο ηθοποιός να εξασφαλίσει νέους ρόλους μέσα σε εκείνη την διετία. Θεματικά το Red Beard εξετάζει το ζήτημα  της κοινωνικής αδικίας και εξερευνά δυο από τα αγαπημένα θέματα του σκηνοθέτη : Τον ανθρωπισμό και τον υπαρξισμό.

 

9. Kagemusha (1980)

kag

Στο Kagemusha ο σκηνοθέτης απευθύνεται, με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του, στην ιδέα του «σωσία» και της δίνει μια ιδιαίτερα φιλοσοφική προσέγγιση. Επίσης η ταινία περιλαμβάνει μια από τις πιο απολαυστικά μεγαλοπρεπείς σκηνές μάχης που έχουμε δει σε φιλμ στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 5.000 κομπάρσοι ! Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Χρυσού Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών (μαζί με το All That Jazz του Bob Fosse) και είναι από τις τελευταίες «Επικές» ταινίες του Kurosawa.

 

8. Drunken Angel (1948)

drunken_angel_01

Το γκανγκστερικό με άρωμα Γιακούζα αυτό δράμα αποτέλεσε την έναρξη της μακροχρόνιας συνεργασίας του σκηνοθέτη με τον ηθοποιό Toshiro Mifune. Θεματικά η ταινία εξετάζει την φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ ενός αλκοολικού γιατρού και ενός νεαρού γκάνγκστερ ο οποίος πάσχει από φυματίωση.

 

7. Dreams (1990)

dr

Μια από τις τελευταίες ταινίες του Akira Kurosawa ήταν ίσως και η πιο αμφιλεγόμενη του. Το DREAMS χωρίζεται σε 8 κεφάλαια που το καθένα του αποτυπώνει ένα διαφορετικό όνειρο που είδε ο σκηνοθέτης. Ο Kurosawa ξεφεύγει αρκετά από το σκηνοθετικό του στυλ σε αυτό το φιλμ και μας δίνει ίσως την πιο προσωπική του ταινία η οποία δίχασε ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς του. Το DREAMS είναι μια ταινία που την λατρεύεις ή την μισείς αλλά όποια πλευρά και αν επιλέξεις θα παραδεχτείς το οπτικό μεγαλείο αυτής της ταινίας.

 

6. The Hidden Fortress (1958)

th

Η ταινία από την οποία άντλησε έμπνευση ο George Lucas ώστε να δημιουργήσει την πρώτη ταινία STAR WARS και αυτό τα λέει όλα νομίζω.

 

5. Yojimbo (1961)

ji

Η κλασσική ιστορία του Ρόνιν (σαμουράι δίχως αφέντη) που μέσα από την περιπλάνηση του καταλήγει σε μια μικρή πόλη και βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα σε δυο αντίπαλες φατρίες πολεμιστών. Ένα φιλμ γεμάτο βία, τσαμπουκά, ύφος και πανουργία που στέκεται άξιο μέσα στον χρόνο. Επίσης ήταν η ταινία την οποία επέλεξε να κάνει remake ο σπουδαίος Sergio Leone δημιουργώντας έτσι το εξίσου απολαυστικό σπαγγέτι Western, A Fistful Of Dollars, με τον σκληρό και λιγομίλητο Clint Eastwood να «κληρονομεί» τον ρόλο του Toshiro Mifune. Η τεράστια επιτυχία του Yojimbo «ανάγκασε» τον Kurosawa να γυρίσει και ένα, εξίσου απολαυστικό sequel, με τίτλο Sanjuro.

 

4. Rashomon (1950) 

257511-samurai-movies-rashomon-poster

Η ταινία με την οποία ο Akira Kurosawa συστήθηκε στο Δυτικό κοινό του και που του εξασφάλισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Παραδόξως οι Ιάπωνες κριτικοί κινηματογράφου δεν συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό των δυτικών συναδέλφων τους και θεώρησαν ότι η ταινία είχε απήχηση στο εξωτερικό επειδή φάνταζε «εξωτική» αλλά ταυτόχρονα θύμιζε περισσότερο «Western» από τα περισσότερα Ιαπωνέζικα φιλμ. To Rashomon μας διηγείται μονάχα μια ιστορία όμως η δομή της ταινίας αποτελείται από flashbacks που μας δείχνουν την ιστορία από την ματιά τεσσάρων ,εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, χαρακτήρων. Στις μέρες μας ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να φαντάζει αρκετά κοινότυπο πλέον όμως για την εποχή εκείνη ήταν κάτι  το πραγματικά μοναδικό και καινοτόμο. Η επιρροή που άσκησε το Rashomon σε σύγχρονους σκηνοθέτες όπως ο Tarantino είναι ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη ενώ μέχρι και ο Ingmar Bergman έχει παραδεχτεί το μεγαλείο του. Το Rashomon σηματοδότησε μια νέα χρυσή εποχή για τον Κινηματογράφο της Ιαπωνίας.

 

3. RAN (1985)

ran9

Στο RAN ο Kurosawa για ακόμη μια φορά μεταφέρει τον Σαίξπηρ στην φεουδαρχική Ιαπωνία και την κουλτούρα των Σαμουράι. Αυτή τη φορά παντρεύει τον Βασιλιά Ληρ με τον μύθο του Θρυλικού πολέμαρχου Mōri Motonari. Το RAN είναι ένα οπτικό υπερθέαμα που κόστισε 11 εκατομμύρια δολάρια όμως βλέποντας το μεγαλείο αυτής της ταινίας φαντάζουν και λίγα.  Ο τρόπος με τον οποίο ο σπουδαίος σκηνοθέτης χειρίζεται τα χρώματα και τα τοπία του είναι απλά μοναδικός και ανεπανάληπτος. Ίσως όχι και άδικα αυτή η ταινία χαρακτηρίστηκε από τους οπαδούς του Kurosawa ως το «τελευταίο μεγάλο Έπος» του σκηνοθέτη.

 

2. Ikiru (1952)

image-w1280

Το Ikiru είναι η πιο ανθρώπινη και συναισθηματικά φορτισμένη ταινία του σπουδαίου Ιάπωνα σκηνοθέτη. Στο φιλμ αυτό ο Kurosawa μας διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος για 30 ολόκληρα χρόνια «έζησε» την ζωή του μέσα σε από ένα μικρό γραφείο. Όταν αυτός ο γραφειοκράτης άνθρωπος μαθαίνει ότι του απομένει μονάχα ένας χρόνος ζωής ολόκληρη η κοσμοθεωρία του καταρρέει και θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ,που επί τόσα χρόνια αγνοούσε, γύρω του με εντελώς διαφορετικό μάτι. Μια από τις πιο όμορφα θλιμμένες αλλά ταυτόχρονα και γεμάτη ελπίδα ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.

 

1.Seven Samurai (1954)

sev

Η ιστορία των Εφτά «ξοφλημένων» Ρόνιν Σαμουράι  οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν ένα ορεινό χωριό από μια ομάδα αδίστακτων κακοποιών είναι προορισμένη να πορεύεται αιώνια στην Κινηματογραφική Ιστορία με τις λέξεις «Επική» και «μεγαλειώδης» να την στολίζουν για πάντα. Το διαχρονικό αριστούργημα ενός σπουδαίου σκηνοθέτη.

 

akira-kurosawa-main-image

«There is nothing that says more about its creator than the work itself.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: