X-MEN GOLD #1 : Κρυμμένα πολιτικά μηνύματα μίσους και ρατσισμού μέσα σε ένα μέτριο comic.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το X-MEN ανέκαθεν ήταν ένα comic που συμβόλιζε την διαφορετικότητα και που σου έλεγε να είσαι υπερήφανος για αυτό που είσαι και πρεσβεύεις. Δεν είναι και λίγοι οι συγγραφείς και σχεδιαστές που μέσα από τις σελίδες των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων επιχείρησαν να μας περάσουν μηνύματα και συμβολισμούς που αφορούσαν σημαντικά κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα. Δυστυχώς ο Ardian Syaf, ο σκιτσογράφος του νέου τίτλου X-MEN GOLD, μάλλον παρεξήγησε αυτή την άτυπη «παράδοση» και επέλεξε μέσα από τις σελίδες του πρώτου τεύχους να επιχειρήσει να μας περάσει την πολιτική και θρησκευτική του ατζέντα η οποία κινείται στα ακραία όρια του ρατσισμού… 

Την προηγούμενη εβδομάδα το X-MEN GOLD  #1 βγήκε στα «ράφια» και δεν πήρε και πολύ ώρα σε έναν, κοινωνικά και πολιτικά ενημερωμένο, αναγνώστη να πάρει πρέφα ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με ένα από τα πάνελ του comic

X-Men_Gold_1

Η στάμπα «QS 5:51» που κοσμεί το μπλουζάκι του αγαπημένου μας Colossus, ενός χαρακτήρα Ρωσικής καταγωγής, στην πραγματικότητα παραπέμπει σε μερικούς στίχους από το Κοράνι. Στα ελληνικά οι συγκεκριμένοι στίχοι της παραγράφου 5 μεταφράζονται κάπως έτσι : «Ω! Σεις που πιστέψατε, Μη κάνετε τους Εβραίους και τους Χριστιανούς, συμμάχους σας. Δεν είναι παρά μονάχα μεταξύ τους φίλοι και προστάτες. Κι εκείνος ανάμεσά σας (ενν. μεταξύ των μουσουλμάνων) που πιάνει (φιλίες) μ’ αυτούς είναι ένας απ’ αυτούς. Ο Αλλάχ δεν καθοδηγεί τον άδικο και παράνομο λαό «.

Στην Ινδονησία, από όπου κατάγεται ο μουσουλμάνος Ardian Syaf, οι συγκεκριμένοι στίχοι είχαν χρησιμοποιηθεί ως «η αιχμή του δόρατος» ενάντια στον ,Χριστιανό, Κυβερνήτη της Τζακάρτα,  Basuki Tjahaja Purnama τον οποίον οι φανατικοί μουσουλμάνοι κατηγορούσαν ότι επέδειξε ασέβεια προς το Κοράνι.

Προσωπικά μιας και δεν ασχολούμαι με καμία θρησκεία δεν μπορώ να πω ότι θίχτηκα από το μουλωχτό μήνυμα του καλλιτέχνη όμως ,όπως ήταν αναμενόμενο ,όταν ο αναγνώστης που αποκρυπτογράφησε τον συμβολισμό τον ανέφερε στο φόρουμ του Reddit ξέσπασε ο κακός χαμός ανάμεσα στους αναγνώστες. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό μιας και οι εποχές που διανύουμε ως ανθρωπότητα χαρακτηρίζονται από άφθονο θρησκευτικό και όχι μόνο φανατισμό αλλά και από έντονη ξενοφοβία. Το να προσπαθείς να περάσεις ένα πολιτικό-θρησκευτικό μήνυμα που χαρακτηρίζεται από έντονο μίσος στις δύσκολες αυτές εποχές και μάλιστα μέσα από ένα comic που πάντα αγκάλιαζε την διαφορετικότητα και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου, είναι μια άκρως άστοχη κίνηση. Πόσο μάλλον όταν ενδέχεται αυτή η κίνηση να χαρακτηρίζεται από έντονο ρατσισμό. Και κάπου εδώ περνάμε στο δεύτερο «καυτό» πάνελ του X-MEN GOLD #1 το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις…

X_Men_GOld_2

Η, Εβραϊκής καταγωγής, αρχηγός των X-MEN Kitty Pryde προσπαθεί να καλμάρει έναν εξαγριωμένο όχλο κάτω από κάνα δυο ξεκάθαρα βλέμματα μίσους όμως η λεπτομέρεια που ξεχωρίζει είναι οι δυο επιγραφές των κτιρίων που βρίσκονται απέναντι της. Το πρώτο κτίριο έχει την επιγραφή «Jewelry» όμως το κεφάλι της Kitty κρύβει την μισή επιγραφή με αποτέλεσμα να διαβάζεται ως … Jewelry και η δεύτερη επιγραφή φέρει επάνω της τον αριθμό 212 ο οποίος «συμπτωματικά» σχετίζεται με την διαδήλωση που κάνανε 200.000 Ινδονήσιοι στις 2 Δεκεμβρίου του 2016 ενάντια στον Basuki Tjahaja Purnama. 

Φυσικά οι δυο αυτές επιγραφές θα μπορούσαν να είναι καθαρά συμπτωματικές όμως αν αναλογιστούμε την στάμπα στο μπλουζάκι του Κολοσσού τότε μάλλον όντως κάτι περίεργο τρέχει εδώ.

Πιθανότατα ο Καθηγητής Xavier δεν θα ναι καθόλου υπερήφανος για τον «μαθητή» του Ardian Syaf, σίγουρα καθόλου υπερήφανη δεν είναι η MARVEL η οποία ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία γνώση των συγκεκριμένων συμβολισμών του καλλιτέχνη που πάνε κόντρα σε όλα αυτά που εκπροσωπούν οι X-MEN και ότι θα διαγράψει τις συγκεκριμένες αναφορές από τις επανεκδόσεις του τεύχους, τις μελλοντικές trade paperback κυκλοφορίες αλλά και από τις ψηφιακές εκδόσεις του τίτλου. Επίσης η εταιρεία αναμένεται να λάβει πειθαρχικά μέτρα ενάντια στον Syaf. Στο πλευρό της MARVEL τάχθηκε και η, μουσουλμάνα συγγραφέας του Ms. Marvel τίτλου, G. Willow Wilson η οποία χαρακτήρισε την φιλοσοφία και την ερμηνεία που δίνει ο συνάδελφος της στις διδαχές του Κορανιού ως «σκουπίδια «.

Ο ίδιος ο Syaf, ύστερα από τον χαμό που έγινε, αφού πρώτα έσβησε τον λογαριασμό του στο Facebook, στην συνέχεια τον ξανάνοιξε και «απολογήθηκε» ισχυριζόμενος ότι προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα «αγάπης» και «δικαιοσύνης» και ζήτησε από το κοινό να δείξει ψυχραιμία και κατανόηση όμως απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες περί ρατσισμού. Επίσης έγραψε και ένα λακωνικό «My career is over now» του οποίου ο … συμβολισμός είναι ξεκάθαρος.

Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι παρά την όλη αναστάτωση το πρώτο τεύχος του X-MEN GOLD δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο… 

x-men gold

Σε αυτό το πρώτο τεύχος ο συγγραφέας Marc Guggenheim, μας παρουσιάζει μια από τις νέες εκδοχές της ομάδας των X-MEN που έχει για αρχηγό την Kitty Pryde και που αποτελείται από τους Colossus, Storm, Nightcrawler, Old Man Logan και την Rachel Summers η οποία πλέον ακούει στο όνομα … Prestige. Ο συγγραφέας βάζει την ομάδα να πολεμήσει τον διαγαλαξιακό Villain ονόματι Terrax και προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή ενός παλιού και εξαιρετικά γνώριμου εχθρού. Ταυτόχρονα μας συστήνει στην ομάδα βάζοντας τους να παίξουν έναν αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ τους με τον κανόνα να μην χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να κερδίσουν το ματς και φυσικά κανείς δεν τηρεί τον συγκεκριμένο κανόνα. Αυτή η σκηνή μου θύμισε μια «Vintage» απολαυστική σκηνή που μας είχε χαρίσει παλαιότερα το δίδυμο των John Byrne και Jim Lee πίσω στα τιμημένα 90s όταν και είχαν βάλει τους X-MEN να παίξουν μεταξύ τους έναν αγώνα μπάσκετ ο οποίος εξελίχθηκε τελικά σε μια αρκετά βίαιη επίδειξη δυνάμεων και εγωισμού !

xbxb2

Εδώ που τα λέμε ολόκληρο το πρώτο τεύχος του X-MEN GOLD έχει έναν 80s και 90s αέρα και αισθητική. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εκτιμούσα αυτές τις επιρροές του Guggenheim όμως δυστυχώς ο συγγραφέας «ξεχνάει» να προσδώσει το δικό του ύφος και ποντάρει ξεκάθαρα στην νοσταλγία μας για τα περασμένα μεγαλεία του παρελθόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το X-MEN GOLD #1 να σου θυμίζει απλά μια ιστορία του Chris Claremont και μάλιστα όχι από τις ιδιαίτερα καλές του…

Το artwork του Ardian Syaf , αν εξαιρέσουμε τους συμβολισμούς που προαναφέραμε, είναι αρκετά όμορφο όμως και αυτό στερείται ψυχής και προσωπικής ταυτότητας. Είναι υπερβολικά καλογυαλισμένο για τα γούστα μου και οι χαρακτήρες μοιάζουν όλοι ίδιοι στις εκφράσεις των , σχετικά ανέκφραστων, προσώπων τους αλλά και στον σωματότυπο τους. Ο Syaf αντλεί έμπνευση από τον Andy Kubert, όμως κάπου δημιουργικά δεν του βγαίνει.

Σε γενικές γραμμές το X-MEN GOLD #1 είναι ένα τεύχος που ποντάρει στην νοσταλγία και απλά διαβάζεται ευχάριστα. Επίσης είναι ένας τίτλος που ξεκινάει αρκετά επεισοδιακά για τους λάθος λόγους. Έχει πάντως ένα ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί στην συνέχεια μιας και είναι ξεκάθαρο ότι η MARVEL έχει επενδύσει πολλά επάνω στους νέους X τίτλους της. 

X-Men - Gold (2017-) 001-002

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: