BATMAN #23 : Το γρασίδι μας είπε ότι αυτό το τεύχος τα σπάει ! (Και μας το είπε με SPOILERS !)

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ο Batman ,πιστός στην καθημερινή του ρουτίνα ,περνάει την νύχτα του στην πόλη του Gotham προσπαθώντας να διαλευκάνει έναν αρκετά παράξενο φόνο. Όμως αυτή τη φορά έχει και έναν αρκετά απρόσμενο βοηθό στο πλευρό του…

Batman (2016-) 023-006

Η φρικαρισμένη αντίδραση του James Gordon μπορεί να είναι ξεκαρδιστική όμως ταυτόχρονα είναι και απόλυτα δικαιολογημένη. Άλλωστε δεν βλέπεις κάθε μέρα ένα πελώριο «Earth Elemental» να φυτρώνει μέσα από ένα … μουχλιασμένο ψωμί ! Ακόμη και στην πόλη του Gotham τέτοια ψυχεδελικά θεάματα είναι, σχετικά, σπάνιο φαινόμενο.

Όμως τι γυρεύει ο παντοδύναμος Swamp-Thing στην πόλη του Σκοτεινού Ιππότη και γιατί δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την υπόθεση δολοφονίας που έχει αναλάβει να εξιχνιάσει ο Batman ? Όπως δείχνουν τα πράγματα το θύμα της υπόθεσης, ένας εξαθλιωμένος γέρος, έχει άμεση σχέση με το παρελθόν του Swamp-Thing ή πιο συγκεκριμένα με το παρελθόν του Alec Holland, του ανθρώπου που ήταν κάποτε ο/το Swamp-Thing…

Batman (2016-) 023-000

Το BATMAN #23 υπόσχεται να μας παραδώσει το “Strangest Team-Up in History” και εν μέρη τα καταφέρνει ιδανικά.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το τεύχος δεν βλέπουμε τους δυο χαρακτήρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να πλακώσουν τον ισχυρό Villain που απειλεί την ανθρωπότητα ή να καταλήγουν οι δυο ήρωες να πλακώνονται μεταξύ τους λόγο κάποιας προσωρινής παρεξήγησης όπως γίνεται συνήθως στα Superhero Team-Ups. Όχι το συγκεκριμένο Team-Up δεν είναι γεμάτο ξύλο και ηρωικές πράξεις. Για την ακρίβεια φαντάζει ελάχιστα έως καθόλου ηρωικό. Και το λάτρεψα για αυτό !

Σε αυτό το τεύχος ο συγγραφέας Tom King μας δίνει μια κλασσική «ντετέκτιβ» ιστορία που χαρακτηρίζεται από φόνο και μυστήριο ενώ δεν διστάζει να της προσδώσει μικρές και καλοδεχούμενες νουάρ πινελιές. Αφήνει την βία και το ξυλίκι στην άκρη και επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους δυο άκρως ιδιαίτερους πρωταγωνιστές τους. Και αυτό το κάνει εξαιρετικά. Μετά από ένα arc γεμάτο βία, αίμα και τεστοστερόνη όπως ήταν το «I AM BANE» ο King πολύ έξυπνα ρίχνει τους ρυθμούς και μας δίνει μια ιστορία που εστιάζει στους χαρακτήρες και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Και το στοιχείο αυτό σου βγάζει ανάμικτα συναισθήματα που εναλλάσσονται μεταξύ του κωμικού και του τραγικού.

Μέχρι στιγμής ο King έχει αποδείξει ότι ξέρει να γράφει έναν πολύ δυνατό και με εξαιρετικό ενδιαφέρον Batman. Τώρα μας δείχνει ότι μπορεί να γράψει και έναν ακόμη καλύτερο Swamp-Thing ! Και μπορεί η προσέγγιση που κάνει στον χαρακτήρα να απέχει αρκετά από εκείνη την γεμάτη συναίσθημα, τρόμο και ψυχεδέλεια εκδοχή που μας χάρισε κάποτε ο Alan Moore όμως ο King δείχνει να κατανοεί απόλυτα τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, τουλάχιστον όσο μπορεί κανείς να κατανοήσει ένα τόσο ιδιαίτερο και απόκοσμο πλάσμα, και τον μετατρέπει στο πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του. Ο Swamp-Thing του King είναι μια εντελώς νωχελική, πανίσχυρη θεότητα, που ενώ έχει ξεχάσει εδώ και καιρό το πως είναι και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος αναγκάζεται να πάει μέχρι την μεγάλη τσιμεντένια πόλη και να συνεργαστεί με έναν εξίσου βλοσυρό θνητό που ντύνεται σαν νυχτερίδα…

Αρχικά η συνύπαρξη νυχτεριδάνθρωπου/εκδικητή της νύχτας και πρώην ανθρώπου/νυν θεού/κινούμενου λαχανόκηπου βγάζει τρελό γέλιο. Με το που βλέπεις τον Swamp-Thing να την αράζει στο σαλόνι του Bruce Wayne και να του εξιστορεί τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στο Gotham, ενώ ο Alfred βρίσκεται από πίσω του και προσπαθεί να σκουπίσει τα ίχνη που αφήνει στο διάβα του ο τεράστιος πράσινος καλεσμένος τους ειλικρινά δεν γίνεται να συγκρατήσεις ένα γέλιο. Μέχρι και ο σκύλος του Bruce νόμιζε ότι τριπάρει άσχημα !

Batman (2016-) 023-008

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ψυχοσύνθεση του Swamp-Thing χαρακτηρίζεται από έναν έντονο μηδενισμό, ο οποίος αν και κρύβει μια περίεργη αίσθηση «ρομαντισμού» πίσω του, τον καθιστά μια ιδιαίτερα πεσιμιστική μορφή και κάνει μέχρι και τον μονίμως βλοσυρό Batman να φαντάζει ως μια «ευχάριστη» φιγούρα μπροστά του.

Διάολε μέχρι και ο ίδιος ο Batman, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζετε για το χιούμορ και την καλή του διάθεση, νιώθει αποκαρδιωμένος από το μόνιμο «mood Δευτέρας» του συντρόφου του….

Batman (2016-) 023-015

Αυτή η συνεργασία μεταξύ δυο εντελώς διαφορετικών οντοτήτων και προσωπικοτήτων που όμως παρά τις διαφορές τους αποπνέουν μια παρόμοια διάθεση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Και για να την κάνει λιγάκι πιο συναρπαστική ο King φροντίζει οι δυο ήρωες μας να αντιμετωπίσουν έναν παλιό και σίγουρα όχι και τόσο αγαπημένο και απειλητικό, γνώριμο εχθρό, μέσα από ένα εντελώς απρόσμενο αλλά απολαυστικότατο και ξεκαρδιστικό cameo.

Batman (2016-) 023-011

Ναι το BATMAN #23 έχει μέσα τον Kite Man ! Και ο «Vintage» και αρκετά τραγελαφικός αυτός εγκληματίας δίνει στον King την ευκαιρία να μας χαρίσει ακόμη μια κορυφαία «Batman» στιγμή και μια από τις καλύτερες σκηνές ανακρίσεων στην ιστορία του Σκοτεινού Ιππότη !

Όμως όσο οι δυο συνεργάτες πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο να εντοπίσουν τον μυστηριώδη δολοφόνο τόσο αρχίζει και σκοτεινιάζει η ατμόσφαιρα και το κλίμα μεταξύ τους. Ο Batman, προς μεγάλη του έκπληξη, δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πρώτον ότι τον ενώνουν πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία με τον πράσινο «φίλο» του και δεύτερον θα μάθει με τον χειρότερο τρόπο ότι ακόμη και ένα πανίσχυρο και απόκοσμο «Earth Elemental» μπορεί να εκφράσει μερικά άκρως ανθρώπινα συναισθήματα…

Στο BATMAN #23 ο Tom King πιστοποιεί για ακόμη μια φορά ότι έχει να προσδώσει πολλά έξυπνα και συναρπαστικά πράγματα στον μύθο του Σκοτεινού Ιππότη. Όμως βρίσκει και έναν εξαιρετικό συνεργάτη στο πρόσωπο του Mitch Gerard. Ο Gerard ,ακριβώς όπως οι Batman και Swamp-Thing μεταξύ τους, είναι ένας εντελώς διαφορετικός σχεδιαστής από τον συνήθη συνεργάτη του King, τον απολαυστικά υπερβολικό και επιβλητικό David Finch. Ο Gerard έχει μια πολύ πιο γήινη προσέγγιση στο σχέδιο του που δίνει στο συγκεκριμένο τεύχος μια νουάρ ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι στην ιστορία του King. Πάντως να πω την αμαρτία μου θα ήθελα να έβλεπα και τον Finch, ειδικά μετά την απεικόνιση του Bane που μας έδωσε στα προηγούμενα τεύχη, να ζωγραφίζει τον Swamp-Thing !

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από το φινάλε του συγκεκριμένου τεύχους προκύπτει μια υποψία ότι ο συγγραφέας για ακόμη μια φορά σπρώχνει την ψυχολογία του Bruce Wayne στα άκρα και σε συνδυασμό με τα τεράστια συμπαντικά γεγονότα που είδαμε στο BATMAN #22 ενδέχεται να δημιουργήσουν στον ήρωα μας μερικούς εξαιρετικά σοβαρούς υπαρξιακούς προβληματισμούς…

Batman (2016-) 023-021

Advertisements

One thought on “BATMAN #23 : Το γρασίδι μας είπε ότι αυτό το τεύχος τα σπάει ! (Και μας το είπε με SPOILERS !)

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: