Το SPIDER-MAN : Homecoming είναι η επιστροφή στο ‘σπίτι’ που είχαμε ανάγκη.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Δεν θα πω ότι βγαίνοντας από την αίθουσα το SPIDER-MAN : Homecoming έγινε ξαφνικά η αγαπημένη μου ταινία του ‘Ανθρώπου Αράχνη’. Η διάκριση αυτή εξακολουθεί να ανήκει στο εξαιρετικό SPIDER-MAN 2 του Sam Raimi το οποίο θεωρώ μακράν την πιο ‘comic’ ταινία βασισμένη σε comic. Όμως διάολε ο Spidey των Tom Holland και του σκηνοθέτη Jon Watts απλώνει τους ιστούς του και αναρριχάται αρκετά κοντά προς τα εκεί !

sp

 

Μπορεί το νέο φιλμ του SPIDER-MAN να σηματοδοτεί την μεγάλη του επιστροφή στο ‘σπίτι’ του στην MARVEL και ταυτόχρονα να αποτελεί μια νέα φιλόδοξη αρχή αυτό όμως ευτυχώς δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ξανά τον αγαπημένο μας ήρωα. Ναι το Homecoming τοποθετεί τον πιτσιρικά Peter Parker πίσω στο Λύκειο να προσπαθεί να αποδείξει την αξία του στον μέντορα του Tony Stark και να του δείξει ότι , παρά το νεαρό της ηλικίας του, δικαιούται μια θέση στις τάξεις των AVENGERS , μια πεποίθηση που θα τον βάλει αντιμέτωπο κόντρα στον εξαιρετικά αμείλικτο εγκληματία ονόματι Adrian Toomes,  όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να δούμε για ακόμη μια φορά το origin του ήρωα. Ξεχάστε τις δαγκωματιές από ραδιενεργές αράχνες και ξεχάστε την εικόνα του καημένου του θείου Ben να τρώει μια σφαίρα και να ξεψυχάει.

Και όμως το μότο ‘With Great Power Comes Great Responsibillity’ είναι διάχυτο σε ολόκληρη την διάρκεια της ταινίας.

Το SPIDER-MAN : Homecoming έχει μια γεύση γνώριμη αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ‘ξαναζεσταμένο φαγητό’. Ο νέος και ωραίος Spidey έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ήρωα με τον οποίο μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε τόσο παράφορα. Ταυτόχρονα έχει και αρκετά φρέσκα πραγματάκια, ορισμένα από αυτά είναι μάλιστα προσφορά του καλού ‘θείου’ Tony Stark, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πάντως μπορεί ο ‘IRON MAN’ να μονοπώλησε σε αρκετά σημεία τα teasers και τα trailers της ταινίας όμως ευτυχώς εμφανίζεται για λίγο και δεν ρίχνει την βαριά μεταλλική σκιά του στον νεαρό ανερχόμενο ήρωα μας. Το Homecoming είναι μια αμιγώς SPIDER-MAN ιστορία και ακόμη περισσότερο μια ‘Peter Parker’ ιστορία.

Ο νεαρός σπασίκλας – μαθητής Peter Parker και η καθημερινή του ρουτίνα στο σχολείο αλλά και στο ‘φτωχικό’ του διαμέρισμα στο Queens της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και αυτό προσωπικά δεν με χάλασε καθόλου. Το σενάριο είναι καλογραμμένο (για τα δεδομένα μιας Superhero ταινίας πάντα) και οι μικρές καθημερινές στιγμές του ήρωα και οι συναναστροφές του με τους φίλους του προσφέρουν μπόλικο γέλιο αλλά και συναίσθημα. Όμως μην αγχώνεστε μιας και η ‘Αραχνοδράση’ δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Υπάρχει μπόλικος SPIDER-MAN στην ταινία και οι σκηνές δράσης είναι έξυπνες και απολαυστικές. Δεν έχουν κανέναν τρομερό σασπένς όμως είναι εξαιρετικά θεαματικές και ψυχαγωγικές ενώ το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σχετικά ‘φρέσκο’ και άπειρο ήρωα, που ακόμα ψάχνει να βρει την ταυτότητα του αλλά και συνεχίζει να ανακαλύπτει τις δυνάμεις του (αλλά και τις αδυναμίες του), προσθέτει ένα εξτρά ενδιαφέρον στην όλη φάση. Πάντως η αλήθεια είναι ότι αν ο Spidey περνούσε λίγο περισσότερο χρόνο στον αέρα και ανάμεσα στα κτίρια αντί στο έδαφος δεν θα με χάλαγε αυτό.

Αρκετός ντόρος ξέσπασε αυτές τις μέρες σχετικά με το αν ο νέος Spidey έχει ή δεν έχει την περίφημη και σήμα κατατεθέν αραχνοαίσθηση του στην ταινία. Εγώ δεν θα επεκταθώ στο θέμα ιδιαίτερα και απλά θα σας θυμίσω το γεγονός ότι ο Peter Parker έχει τις τρομερές αυτές ικανότητες του μόλις κάτι μήνες και όπως είχε πει και ο ίδιος στον Tony Stark, όταν ο δεύτερος του έκανε μια εντελώς απρόσμενη επίσκεψη κατά την διάρκεια των γεγονώτων του CIVIL WAR, : ‘Whatever happened happened; it’s like my senses have been dialed to eleven.’ 

Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης δεν επικεντρώνεται στην ‘Spider-Sense’ και δεν ‘παγώνει’ τον χρόνο με την χρήση Slow-Motion όπως κάνανε με μεγάλη συχνότητα οι προηγούμενες ταινίες του ήρωα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συγκεκριμένη ικανότητα δεν υπάρχει στο ρεπερτόριο αυτής της νέας εκδοχής του χαρακτήρα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Peter βρίσκεται στο στάδιο που ανακαλύπτει και αναπτύσσει ακόμα τις δυνάμεις και τις ικανότητες του.

tumblr_inline_oau4pb8eob1t9xd0m_500

 

Φυσικά κάθε σπουδαίος ήρωας χρειάζεται και τον ανάλογο αντίπαλο. Και ο Vulture του Michael Keaton φαντάζει ένας αρκετά ζόρικος και σκληρός Καργιόλης.

 

spider-man-homecoming-michael-keaton-hi-res

 

Ο Adrian Toomes δεν είναι ο τυπικός ψυχοπαθής που φτιάχνει μια στολή, την φοράει και ξεκινάει να πλακωθεί με τον τοπικό ήρωα επειδή έτσι του την βάρεσε. Ο Toomes είναι ένας επαγγελματίας εγκληματίας που έχει στήσει μια εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση που έχει χτίσει τα θεμέλια της επάνω στα γεγονότα που έχουμε παρακολουθήσει σε προηγούμενες ταινίες της MARVEL όπως το πρώτο AVENGERS. Όταν όμως μια ενοχλητική ‘αράχνη’ αρχίζει να κλονίζει αυτά τα θεμέλια που ο Toomes έχτισε με τόσο κόπο , ο στυγνός εγκληματίας δείχνει αποφασισμένος να την συνθλίψει.

Ο Michael Keaton παίζει να είναι ο μοναδικός ηθοποιός που μπορεί να δώσει σάρκα και οστά, αλλά και μηχανικά φτερά, στον Vulture και όχι μόνο να μην δείχνει γελοίος αλλά να φαντάζει εξαιρετικά απειλητικός. Το παρελθόν του Keaton ως BATMAN αλλά και η ερμηνεία του στο εξαιρετικό Birdman τον καθιστούν έναν ηθοποιό που δείχνει να κατανοεί απόλυτα ότι οι comic ταινίες μπορούν να είναι ξεκαρδιστικές αλλά ταυτόχρονα και σοβαρές. Ο ταλαντούχος και έμπειρος ηθοποιός από την μια φαίνεται ότι τον διασκεδάζει τον ρόλο όμως από την άλλη δείχνει και την απαραίτητη σοβαρότητα και αυτό περνάει ιδανικά στην ερμηνεία του. Το ‘όρνιο’ του Keaton μπορεί να μην αγγίζει σε δύναμη ερμηνείες όπως αυτή του αθάνατου Heath Ledger ως Joker στο Dark Knight του Nolan όμως σίγουρα είναι από τους πιο ενδιαφέροντες villains που έχουμε δει σε Superhero ταινία και των δυο μεγάλων εταιρειών εδώ και χρόνια.

Ο Michael Keaton είναι το σκοτάδι που συγκρούεται με το φως του Tom Holland και αυτή η αντίθεση μεταξύ των δυο αντιπάλων λειτουργεί προς όφελος της πλοκής και της ταινίας. Και μιας και αναφέραμε τον Tom, απλά θα πω ότι ο πιτσιρικάς αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ιδανικός για τον ρόλο. Είναι αστείος, συμπαθής, ευαίσθητος αλλά συνάμα εξαιρετικά ηρωικός. Όμως το πιο σημαντικό απ’όλα είναι ότι μου έδωσε τη αίσθηση ότι επιτέλους ύστερα από πέντε ταινίες έχουμε έναν Peter Parker που γουστάρει 100% να είναι ο SPIDER-MAN. Ειδικά ύστερα από τις δυο προηγούμενες ταινίες του (όχι και τόσο) The Amazing Spider-Man όπου ο , κατά τα άλλα αξιόλογος, Andrew Garfield έδειχνε να πνίγεται ανάμεσα στις υποχρεώσεις μεταξύ του ήρωα SPIDER-MAN και του απλού ανθρώπου Peter Parker, η νέα φρέσκια και ‘απενοχοποιημένη’ εκδοχή του ήρωα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Επιτέλους βλέπουμε έναν SPIDER-MAN που γουστάρει αυτό που είναι και αυτό που κάνει και που δεν μοιάζει λες και είναι έτοιμος να απαγχονιστεί με τους ίδιους του τους ιστούς μην αντέχοντας το βάρος που φέρουν οι ευθύνες της διπλής ζωής του. Μετά τα δυο κλαψομούνικα, επιτηδευμένα και παραφορτωμένα σεναριακά, The (Not so…) ‘Amazing’ Spider-Man ,αυτή η ταινία μου έδωσε την διασκέδαση και την χαλάρωση που είχα ανάγκη από τον συγκεκριμένο ήρωα. Στο Homecoming έχουμε έναν ήρωα που θα κάνει τα λαθάκια και τις μαλακιούλες του, θα τα βρει αρκετές φορές σκούρα, θα αμφισβητήσει τον εαυτό του όμως δεν θα χάσει το κουράγιο του και δεν θα διστάσει να δώσει μάχες που ξεπερνάνε κατά πολύ τις δυνάμεις του. Βάλε μέσα σε όλα αυτά και τις αγχωτικές υποχρεώσεις του ως έφηβος-μαθητής και έχεις όντως τον παλιό καλό ‘your friendly neighborhood Spider-Man’. 

Πολύ αξιόλογη δουλεία κάνει και το υπόλοιπο cast με τον Robert Downey Jr. να είναι απολαυστικός όπως πάντα αλλά και με την Marisa Tomei να μας δίνει μια επίσης καλοδεχούμενη, νέα, πιο MILF, εκδοχή της θείας May ενώ και οι πιτσιρικάδες που παίζουν τα φιλαράκια του Peter κάνουν τίμια δουλεία. Επίσης όλα τα cameos και easter eggs είναι έξυπνα και πετυχημένα.

19657228_1816073301742298_2964055830829513220_n

Σε επίπεδο σκηνοθεσίας η ταινία για το είδος της είναι μια χαρά και η MARVEL συνεχίζει την άτυπη παράδοση της να ξεθάβει σχετικά άγνωστους σκηνοθέτες που ελάχιστη έως καμία σχέση έχουν με αυτό το είδος κινηματογράφου και όμως κατά παράδοξο τρόπο καταλήγουν να κάνουν στιβαρή δουλειά. Πριν το Homecoming ο σκηνοθέτης Jon Watts είχε κάνει μονάχα μια κάκιστη ταινία τρόμου με ένα …Clown – Τέρας και ένα απλά αξιόλογο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Kevin Bacon όμως πίσω από τις κάμερες των MARVEL STUDIOS φαντάζει και αυτός σαν στο σπίτι του και μπορεί η απειρία και το περιορισμένο ταλέντο του του να φαίνονται σε αρκετές σκηνές όμως ταυτόχρονα μας χαρίζει και μερικά πλάνα που θα κάνουν τους Steve Ditko και Stan Lee υπερήφανους.

Το SPIDER-MAN : Homecoming είναι ο ορισμός της ανέμελης , ψυχαγωγικής και απολαυστικής comic ταινίας. Είναι όχι η τέλεια όμως σίγουρα η θεαματική επιστροφή ενός λατρεμένου ήρωα πίσω στο ‘σπίτι’ του και αυτή η επιστροφή δεν γίνεται να μην σε συναρπάσει και να μην σε συγκινήσει. Ενώ αν λάβουμε στα υπόψιν και τις δυο post credits (η βασικά την πρώτη μιας και η δεύτερη είναι …’τρολιά’ της MARVEL !) σκηνές του φιλμ, το ‘σπίτι’ αυτό και ο ήρωας μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μερικές ιδιαίτερα ζόρικες, επικίνδυνες αλλά και ηρωικές καταστάσεις. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ύστερα από τρεις απογοητευτικές ταινίες επιτέλους βλέπουμε ξανά τον SPIDER-MAN να αντιμετωπίζεται από τους συντελεστές και τους δημιουργούς με σεβασμό και αγάπη και όχι απλά ως μια παχιά αγελάδα  αράχνη εκατομμυρίων έτοιμη για άρμεγμα….

Το μέλλον του ‘Ανθρώπου Αράχνη’ προμηνύεται άκρως συναρπαστικό !

 

Βαθμολογία : 

entertainment-movies-2015-04-spider-man-embed

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο ρίχτε μας και ένα like στην επίσημη σελίδα του The Bat Country Press στο Facebook ώστε να διαβάσετε περισσότερα. 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Το SPIDER-MAN : Homecoming είναι η επιστροφή στο ‘σπίτι’ που είχαμε ανάγκη.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: