Castlevania : Αίμα και εκδίκηση.

by Αντρέι Κοτσεργκίν  

Έκατσα να δω το νέο Castlevania, animated mini-series του Netflix, όχι τόσο εξαιτίας της νοσταλγίας μου για την λατρεμένη σειρά video games αλλά κυρίως λόγο της αγάπης μου για τον συγγραφέα Warren Ellis ο οποίος υπογράφει το σενάριο της σειράς. Έχοντας τελειώσει μόλις το πρώτο επεισόδιο έπιασα τον εαυτό μου να υποστηρίζει με όλο του το είναι τον Κόμη Δράκουλα και την εκδικητική του μανία και κατέληξα να σιχαθώ εντελώς την Καθολική Εκκλησία και τις διεφθαρμένες πρακτικές της…

Well Done Mr. Ellis, Well Done ! 

ca3

 

Το Castlevania είναι μια επική αλλά και άκρως αιματηρή ιστορία έρωτα, πόνου, εκδίκησης, αναζήτησης και προσωπικής κάθαρσης που μας παρουσιάζεται μέσα από τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες. Όλα ξεκινάνε όταν η εκκλησία καταδικάζει την θνητή σύζυγο του Κόμη Vlad Dracula Tepes να καεί ζωντανή στην πυρά. Κατηγορούμενη άδικα ως μάγισσα η Lisa Tepes βρίσκει έναν μαρτυρικό θάνατο από τα χέρια των ίδιων ανθρώπων που κάποτε ήθελε να βοηθήσει ως γιατρός. Πριν όμως διαβεί το κατώφλι του θανάτου προσπαθεί με τα τελευταία της λόγια να πείσει τον απέθαντο και πανίσχυρο σύζυγο της  να δείξει έλεος για τους δολοφόνους της. Εκείνος όμως δεν θα την ακούσει…

Ένα χρόνο μετά η περιοχή της Wallachia βρίσκεται βυθισμένη στο αίμα και την δυστυχία. Ο Κόμης Δράκουλας επέστρεψε με τις ορδές του από δαιμόνια και άλλα σκοτεινά πλάσματα για να εξαργυρώσει την πολυπόθητη εκδίκηση του. Ο μοναδικός που δείχνει να έχει τις ικανότητες και την γνώση για να τον σταματήσει είναι ο μοναχικός πολεμιστής Trevor Belmont. Ο Trevor είναι ο τελευταίος ζωντανός γιος της θρυλικής φατρίας των Belmont οι οποίοι ζούσαν και δρούσαν ως κυνηγοί τεράτων μέχρι που η επίσημη εκκλησία αποφάσισε να τους αφορίσει και να τους εξοντώσει. Και μπορεί ο Trevor Belmont να έχει τις γνώσεις για να πολεμήσει την φρίκη που μαστίζει την χώρα όμως σίγουρα δεν δείχνει να έχει και την διάθεση να το κάνει μιας και φαίνεται να θεωρεί τους ανθρώπους άξιους της μοίρας τους. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα συναντήσει μια κοπέλα με μαγικές ιδιότητες αλλά και έναν γόνο της Κολάσεως και θα ακούσει μια αρχαία προφητεία που τους αφορά όλους άμεσα…

 

k

 

Το Castlevania είναι μια σειρά που πραγματικά με τεράστια ευχαρίστηση την άφησα να με δαγκώσει στο λαρύγγι και να μου ρουφάει το αίμα για τέσσερα απολαυστικά επεισόδια. Ο Warren Ellis κατόρθωσε να μας δώσει μια ιστορία που ενώ στην ουσία αποτελεί ένα πρελούδιο του Castlevania III: Dracula’s Curse, video game, το οποίο θα συναρπάσει τους οπαδούς, ταυτόχρονα είναι και μια ιστορία που θα αρέσει και σε εκείνους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το βιντεοπαιχνίδι.

Σε επίπεδο σεναρίου και animation η σειρά είναι εξαιρετικά δυνατή. Η ιστορία του Ellis είναι γεμάτη συναίσθημα, πόνο, τραγικούς χαρακτήρες αλλά και μπόλικο gore και αίμα τα οποία ενώ υπάρχουν εν αφθονία σου δίνονται ακριβώς στις κατάλληλες ποσότητες και στιγμές με αποτέλεσμα να έχουν αντίκτυπο επάνω σου. Σε αρκετές στιγμές η βία του Castlevania μου θύμισε εκείνη του θρυλικού πλέον Ninja Scroll απλά χωρίς το έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο. Γενικά η νέα σειρά του Netflix έχει αρκετές επιρροές από τα Ιαπωνικά anime όμως ευτυχώς αποφεύγει τα περισσότερα κλισέ του είδους. Σε αυτό συμβάλει τα μέγιστα και η συμμετοχή του Koji Igarashi στην παραγωγή ο οποίος έχει δουλέψει ως προγραμματιστής σε αρκετά από τα παιχνίδια της σειράς. Το Castlevania πραγματικά καταφέρνει και σου βγάζει την γοτθική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού ενώ και ο σχεδιασμός του animation είναι σε υψηλό επίπεδο. Με το χέρι στην καρδία θα μπορούσα ειλικρινά να πω ότι έχω να ενθουσιαστώ τόσο με αμερικάνικο animated series από την εποχή του SPAWN στο HBO.

Πέρα από την υπόθεση ο Ellis καταφέρνει και μας δίνει μερικούς εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες οι οποίοι μπορεί να πατάνε επάνω στις κλασσικές φόρμες που συναντάμε στην πλειοψηφία τέτοιων ιστοριών όμως το κάνουν με στιβαρό τρόπο. Για παράδειγμα ο κεντρικός ‘ήρωας’ Trevor Belmont είναι ο ορισμός του τυπικού αντιήρωα μιας και ελάχιστα ηρωικός φαντάζει. Ο Trevor περισσότερο θυμίζει περιπλανώμενο λεχρίτη που προτιμά να τριγυρνάει στις πόλεις και να μπεκροπίνει στα καπηλεία παρά γενναίο πολεμιστή τεράτων. Ο τύπος παρουσιάζεται ως ένας μηδενιστής καιροσκόπος όμως όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις όσο προχωρά η πλοκή αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι ίσως και να κρύβει μέσα του κάτι το εξαιρετικά ηρωικό. Ο Trevor κρύβει μέσα του μια αξιέπαινη αίσθηση δικαιοσύνης και καθήκοντος η οποία οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην κληρονομιά της οικογένειας του την οποία κουβαλάει επάνω στους ώμους του. Ο Trevor Belmont νιώθει την ανάγκη να αποκαταστήσει το σπιλωμένο όνομα της φαμίλιας του και να διορθώσει την εις βάρος τους αδικία και βλέπει τον Κόμη Δράκουλα ως το μέσο για να πετύχει την κάθαρση του.

Όμως και ο Κόμης είναι μια εξίσου τραγική φιγούρα…

ca2

Ο  Vlad Dracula Tepes δεν είναι ο κλασσικός Κακός που θέλει να βουλιάξει την ανθρωπότητα μες το αίμα μόνο και μόνο επειδή μπορεί να το κάνει. Μπορεί να είναι ένα απέθαντο και πανίσχυρο βαμπίρ όμως τα κίνητρα του είναι εξαιρετικά ανθρώπινα. Η εκδίκηση είναι εκείνη που τον κινεί και καθορίζει τις πράξεις του. Ο Κόμης ανέκαθεν αδυνατούσε να κατανοήσει την ανθρωπότητα και το μόνο που έβλεπε σε αυτήν ήταν ο δόλος, η αδυναμία και το κακό. Ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να του προκαλέσει το συναίσθημα της αγάπης, ένα συναίσθημα που ο Κόμης ήταν πεπεισμένος ότι δεν θα το ξανά ένιωθε ποτέ, ήταν η γυναίκα του η Lisa. Η Lisa κυριολεκτικά έφτασε ακάλεστη μια μέρα στο κατώφλι του επειδή ήθελε να της διδάξει ο Κόμης τις πολύτιμες γνώσεις του σχετικά με την επιστήμη και την ιατρική. Η Lisa ήθελε να αποκτήσει αυτές τις γνώσεις όχι από προσωπικό κίνητρο αλλά επειδή ήθελε να βοηθήσει την ανθρωπότητα και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Και μέσα από την αγάπη και τον αγνό αλτρουισμό της ο Δράκουλας για πρώτη φορά μετά από αιώνες θυμήθηκε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Όμως αυτή η ανάμνηση χάθηκε για πάντα μαζί με την γυναίκα του στην πυρά που της ετοίμασε η Καθολική Εκκλησία αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι που τόσο πολύ ήθελε η Lisa να βοηθήσει…

Πραγματικά ο Δράκουλας του Ellis είναι μια εικόνα τόσο τραγική που από την μια μπορείς να νιώσεις θλίψη για εκείνον όμως από την άλλη η εκδικητική του μανία είναι τόσο τρομερή που τον καθιστά ένα φριχτό και απόμακρο ον το οποίο φαντάζει εξαιρετικά αμείλικτο και απειλητικό. Ο  Vlad Dracula Tepes χωρίς να εμφανίζεται για πολύ ώρα στην οθόνη είναι ένας ‘Κακός’ που θα ασκήσει επίδραση επάνω σου με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους.

Αρκετά ενδιαφέροντες είναι και οι δυο άλλοι κεντρικοί χαρακτήρες της σειράς που αποτελούνται από μια νεαρή ιέρεια-μάγισσα η οποία διακατέχεται από το σύνδρομο του σωτήρα και θέλει να απαλλάξει τον κόσμο από την μάστιγα του Κακού αλλά και ο τέταρτος χαρακτήρας που δεν θα αποκαλύψω ποίος είναι όμως απλά θα σας πω ότι αν υπάρχει μια ελπίδα ώστε ο Trevor Belmont να καταφέρει να νικήσει τον Κόμη αυτή κρύβεται στο πρόσωπο τούτου του τύπου.

ca

 

Το Castlevania είναι η ευχάριστη τηλεοπτική έκπληξη του φετινού καλοκαιριού. Είναι μια σειρά όμορφη, αιματοβαμμένη και επική. Είναι μια σειρά που τιμά τις video game ρίζες της αλλά ταυτόχρονα έχει να σου δώσει και τα δικά της μοναδικά πράγματα. Επίσης είναι μια σειρά που σου δείχνει ότι ένα μαστίγιο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει ένα απίστευτα φονικό και γαμάτο όπλο !

Ειλικρινά το μόνο αρνητικό που έχω να της προσάψω είναι ότι αποτελείται μονάχα από τέσσερα επεισόδια με αποτέλεσμα στο τέλος αφού έχω ξεζουμίσει το αίμα από τα λαρύγγια και των τεσσάρων επεισοδίων να εξακολουθώ να νιώθω λιγάκι νηστικός. Ευτυχώς όμως αυτό το γκουρμέ θεματάκι θα λυθεί άμεσα μιας και η σειρά ανανεώθηκε και για δεύτερη σεζόν και αυτή τη φορά θα έχει και τον διπλάσιο αριθμό επεισοδίων. Ουσιαστικά η πρώτη σεζόν του Castlevania είναι ένας ιδανικός πρόλογος για όλα τα τρομερά και αιματηρά γεγονότα που θα παρακολουθήσουμε στην δεύτερη σεζόν και μια εξαιρετική πρώτη γνωριμία με τους κεντρικούς χαρακτήρες.

Αν θέλετε να περάσετε παραγωγικά το καλοκαίρι σας φτιάξτε ένα δυνατό Bloody Mary κοκτέιλ και αράξτε να δείτε αυτό το φοβερό mini-series επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα σύντομα θα χυθεί αίμα και αξίζει να ‘λουστείτε’ μέσα σε αυτό.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: