Ο Chaboute ζωγραφίζει τον Moby Dick του Herman Melville και μας στέλνει να πλέουμε σε έναν ωκεανό παράνοιας.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το να μεταφέρεις ένα κλασσικό και λατρεμένο λογοτεχνικό έργο, όπως είναι το Moby Dick του συγγραφέα Herman Melville, σε ταινία ή σε comic και να καταφέρεις να ικανοποιήσεις τους αμέτρητους οπαδούς του είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει όταν αναλαμβάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ποία ακριβώς κατεύθυνση θα ακολουθήσεις. Θα κάνεις μια ,όσο το πιο δυνατόν γίνεται ,πιστή απεικόνιση των γεγονότων του βιβλίου ή θα παρουσιάσεις μια δική σου διαφορετική εκδοχή ?

Ο Γάλλος συγγραφέας και σχεδιαστής comics Christophe Chaboute επέλεξε να σαλπάρει προς την πρώτη κατεύθυνση και να μας δώσει μια αρκετά πιστή εκδοχή του κλασσικού Moby Dick. Αξίζει όμως να τον ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι ?

Moby Dick-000

 

Λέγε με Ίσμαηλ…’ έτσι ξεκινά η νουβέλα του Melville που μας συστήνει στον κεντρικό ήρωα ο οποίος είναι ένας νεαρός που ψάχνει να βρει την τύχη του δουλεύοντας σε ένα φαλαινοθηρικό. Από εκεί ξεκινάει και την αφήγηση της ιστορίας ο Chaboute ο οποίος μας τοποθετεί σε ένα λιμάνι της Αμερικής όπου βλέπουμε τον Ishmael να ψάχνει καράβι να μπαρκάρει. Όμως ο ήρωας δεν δείχνει να ξέρει πολλά πράγματα ούτε σχετικά με τις φάλαινες, ούτε για τα καράβια. Για καλή του τύχη θα αναγκαστεί να μοιραστεί ένα δωμάτιο με τον Queequeg έναν ιθαγενή νησιώτη ο οποίος ζει πουλώντας … μουμιοποιημένα κεφάλια !

Moby Dick-018

Παρά το σκληρό, άγριο και πρωτόγονο παρουσιαστικό του ο Queequeg αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά cool τύπος ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι και έμπειρο ‘καμάκι’, όχι τόσο με τις γκόμενες αλλά περισσότερο με τις φάλαινες. Η εμπειρία του ιθαγενή ως φαλαινοθήρας ανοίγει τον δρόμο ώστε ο Ishmael να πραγματοποιήσει το όνειρο του μιας και ο Queequeg υπόσχεται να του μάθει την τέχνη του. Η μοναδική απαίτηση του Queequeg είναι να διαλέξει ο Ishmael το καράβι με το οποίο θα μπαρκάρουν.

Για κακή τους τύχη ο Ishmael επιλέγει το φαλαινοθηρικό Pequod του οποίου ο καπετάνιος φαίνεται να είναι ο μυστηριώδης Ahab τον οποίο το πλήρωμα του τον λατρεύει αλλά και τον τρέμει ταυτόχρονα…

Αρκετές μέρες αφού σαλπάρουν προς την άγρια θάλασσα ο καπετάνιος Ahab κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο κατάστρωμα του πλοίου και αποκαλύπτει στους ναύτες του τον αληθινό σκοπό του ταξιδιού τους. Ο καπετάνιος επιθυμεί να βρει και να σκοτώσει μια τεράστια λευκή φάλαινα που οι ναυτικοί την αποκαλούν Moby Dick και η οποία πριν από χρόνια του είχε στερήσει το ένα του πόδι. Ο Ahab υπόσχεται ένα χρυσό δουβλόνι στον πρώτο άντρα που θα εντοπίσει το πελώριο κύτος. Ο υποπλοίαρχος του πλοίου, Starbuck, εκφράζει την δυσαρέσκεια του σχετικά με το σχέδιο του καπετάνιου του δηλώνοντας ότι δέχτηκε να κάνει αυτό το ταξίδι προς χάριν του κέρδους και όχι της εκδίκησης, Όμως το υπόλοιπο πλήρωμα συνεπαρμένο από τα λόγια του καπετάνιου που τους υπόσχεται δόξα και χρήμα δεν τον ακούνε και αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον Ahab στο εκδικητικό του ταξίδι.

Εκείνο όμως που αγνοούν παντελώς οι ναύτες είναι ότι ο καπετάνιος τους για να ικανοποιήσει την δίψα του για εκδίκηση δεν θα διστάσει να θυσιάσει όχι μόνο το ίδιο του το πλοίο αλλά και ολόκληρο το πλήρωμα του. Με κάθε μίλι που διανύει το φαλαινοθηρικό Pequod η λογική του Ahab αρχίζει να χάνεται κάπου στον απέραντο ωκεανό και να δίνει την θέση της στην τρέλα…

Moby Dick-056

Αν είσαι οπαδός της ομώνυμης νουβέλας μην περιμένεις να δεις μια ολοκληρωμένη της μεταφορά στο comic του Chaboute. Μιας και μιλάμε για ένα τεράστιο βιβλίο είναι πρακτικά αδύνατον να μεταφερθεί εξ ολοκλήρου σε ένα comic 250 σελίδων. Ο Chaboute επιλέγει κάποιες βασικές σκηνές από το βιβλίο τις οποίες θεωρεί ως το ‘ζουμί’ της υπόθεσης και μας τις παρουσιάζει σαν μικρές ιστορίες μέσα από κεφάλαια τα οποία δένει μαεστρικά μεταξύ τους.

Οι διάλογοι  είναι καλογραμμένοι αν και για κάποιον λόγο ο Chaboute δείχνει να μην κατανοεί πως ακριβώς λειτουργούν τα …σημεία στίξης και χώνει θαυμαστικά σχεδόν σε όλους τους διαλόγους ! Και ναι αυτή μπορεί να είναι μονάχα μια μικρή και φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια όταν όμως διαβάζεις διαλόγους που γίνονται ξεκάθαρα σε ήρεμους τόνους και στο τέλος βλέπεις μετά από κάθε πρόταση και από ένα θαυμαστικό ε αυτό χτυπάει κάπως άσχημα στο μάτι.

Στα προφίλ των χαρακτήρων του ο Chaboute έχει κάνει τίμια δουλεία και ειδικά ο Καπετάνιος Ahab του είναι μια φυσιογνωμία που θα σε συνεπάρει μιας και ο καλλιτέχνης κατορθώνει να συλλάβει ένα μεγάλο μέρος της τρέλας που δείχνει ο χαρακτήρας στο βιβλίο του Melville. Με κάθε σελίδα που γυρίζεις θα νιώθεις την λογική του Ahab να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά μέσα στον ωκεανό και να δίνει την θέση της στην εκδικητική και αυτοκαταστροφική του μανία. Δυστυχώς ο Chaboute αδυνατεί να προσδώσει το ίδιο συναισθηματικό βάθος και στους υπόλοιπους χαρακτήρες του που με εξαίρεση ίσως τον Queequeg  δεν θα ασκήσουν την ίδια επίδραση επάνω σου. Μέχρι και ο Ishmael φαντάζει κάπως παραμελημένος προς το φινάλε αν και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως ο παρατηρητής-αφηγητής της υπόθεσης. ‘Παραμελημένος’ είναι στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας και ο Moby Dick όμως αυτή η απουσία του συμβάλει στο να σου δημιουργηθεί ένα έντονο σασπένς μέχρι το σημείο όπου επιτέλους τον βλέπουμε να αναδύεται μέσα από τα νερά.

Η ιστορία έχει φυσικότητα και ροή. Πλέει γαλήνια και δεν πέφτει επάνω σε κύματα. Όμως το μεγάλο ‘καμάκι’ του δημιουργού είναι το υπέροχο σχέδιο του. Το σχέδιο του Chaboute είναι ασπρόμαυρο και απλό αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά όμορφο και δίνει στο comic του μια σχεδόν ποιητική ατμόσφαιρα. Ο Chaboute παίζει επίσης έντονα με τις σκιές και μάλιστα σε αρκετά σημεία παρουσιάζει τους χαρακτήρες του ως σιλουέτες κάτι που προσδίδει ποικιλία σε αυτά που βλέπεις στις σελίδες του. Εξαιρετικός είναι και ο τρόπος που ζωγραφίζει τις εκφράσεις των χαρακτήρων του μιας και πραγματικά βλέπεις τα διάφορα συναισθήματα να αποτυπώνονται στα πρόσωπα τους. Ειδικά όταν βλέπεις την αντίδραση τους όταν διαπιστώνουν ότι ο καπετάνιος τους τα έχει παίξει εντελώς το συναίσθημα είναι πραγματικά μοναδικό ενώ και ο ωκεανός που τους περιβάλλει και τους κρατάει αιχμαλώτους του φαντάζει άγριος και απέραντος.

Η μοναδική μου ένσταση σχετικά με το σχέδιο είναι ότι σε κάνα δυο κρίσιμα σημεία θα ήθελα τα πάνελ να έχουν λίγες περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να σου βγάλουν την απαραίτητη ένταση. Για παράδειγμα όταν έρχεται η μεγάλη στιγμή όπου αποκαλύπτεται ο Moby Dick ο Chaboute αποτυγχάνει να μου δώσει το πάνελ που θα με κάνει να νιώσω το δέος που θα περίμενα να αισθανθώ βλέποντας το πελώριο κύτος. Κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε όλες τις προηγούμενες σελίδες του ο καλλιτέχνης σου δημιουργεί το αίσθημα της προσμονής να δεις τον Moby Dick να κάνει επιτέλους την εμφάνιση του σε απογοητεύει κάπως. Πάντως όπως και να χει ο Moby Dick του είναι αρκετά θεαματικός.

Moby Dick-247

Αν αρέσκεσαι στο να διαβάζεις comics που είναι μονάχα γεμάτα με δράση, σούπερ ήρωες ή τρόμο τότε το Moby Dick είναι ένα κεφάλαιο που καλύτερα να μην το ανοίξεις μιας και δεν έχει τίποτε από αυτά να σου προσφέρει.

Αν πάλι είσαι λάτρης της νουβέλας και της κλασσικής λογοτεχνίας γενικότερα ή αν απλά σου αρέσουν οι δραματικές ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από τις ανθρώπινες εμμονές οι οποίες τις περισσότερες φορές οδηγούν στην αυτοκαταστροφή τότε το Moby Dick είναι ένα comic που αξίζει να το προσθέσεις στην συλλογή σου. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό ‘ζέσταμα’ για όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με την σπουδαία ιστορία του Herman Melville. Τελειώνοντας αυτό το comic το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι να πιάσω να ξαναδιαβάσω το βιβλίο και να ρίξω μια επανάληψη και στις διάφορες ταινίες που βασίζονται σε αυτό. Και για όλους αυτούς του λόγους προτείνω να κάνεις λίγο χώρο στην βιβλιοθήκη σου, μιας και το Moby Dick του Chaboute κυκλοφορεί μονάχα σε Hardcover έκδοση από την εκδοτική Dark Horse Comics.

“There is no folly of the beast of the earth which is not infinitely outdone by the madness of man.” γράφει ο Melville στο βιβλίο του και αυτή ακριβώς την αίσθηση παράνοιας στην βγάζει και το comic του Christophe Chaboute.

Διαβάζοντας το Moby Dick του Chaboute δεν θα νιώσεις ποτέ ότι είσαι ο μανιασμένος καπετάνιος Ahab ο οποίος κρατάει στο χέρι του το καμάκι και ετοιμάζεται να το καρφώσει στην πλάτη του κτήνους όμως σίγουρα θα νιώσεις σαν ένα μέλος του πληρώματος που παρακολουθεί σε πρώτο πλάνο όλη αυτή την τρέλα και την αυτοκαταστροφή να κυριεύουν τον καταραμένο καπετάνιο και να στοιχειώνουν το  φαλαινοθηρικό Pequod και το πλήρωμα του. Και για αυτό και μόνο αξίζει να ακολουθήσεις τον ‘καπετάνιο’ Chaboute σε αυτό το ταξίδι.

 

Advertisements

One thought on “Ο Chaboute ζωγραφίζει τον Moby Dick του Herman Melville και μας στέλνει να πλέουμε σε έναν ωκεανό παράνοιας.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: