THE SHADOW #1 : Η ‘Σκιά’ επέστρεψε αλλά ξέρει ?

by Αντρεί Κοτσεργκίν 

‘Who knows what evil lurks in the hearts of men?’

‘The Shadow knows !’ 

Εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα ο διαβόητος The Shadow, ο εμβληματικός αντί-ήρωας που ξεπήδησε το 1931 μέσα από τις σκιερές σελίδες του The Living Shadow του συγγραφέα Walter B. Gibson (αν και η πρώτη επίσημη ‘εμφάνιση’ του χαρακτήρα έγινε μέσω του ραδιοφώνου !) , σκορπάει την απόγνωση και τον τρόμο στα καθάρματα που μαστίζουν την πόλης της Νέας Υόρκης. ‘Η Σκιά ξέρει’ είναι η περίφημη ατάκα σήμα-κατατεθέν του χαρακτήρα ο οποίος έχει την ικανότητα να διακρίνει το ΄Κακό‘ που παραμονεύει στις καρδιές των αντρών. Και αν αυτό το ‘Κακό’ ήταν αρκετό ώστε να τραβήξει την προσοχή του The Shadow επάνω σου τότε την είχες πατήσει άσχημα μιας και ο τύπος δεν είναι ο τυπικός σου Superhero γεγονός που πιστοποιείται και από τα 45αρια περίστροφα που κουβαλάει πάντα μαζί του. Ειλικρινά αν ήσουν ένας στυγνός εγκληματίας και δρούσες στην Νέα Υόρκη το τελευταίο πράγμα που ήθελες να ακούσεις είναι ένα βροντερό γέλιο να έρχεται μέσα από τις σκιές πίσω σου…

pul

 

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ο The Shadow αντιμετώπισε  και νίκησε αμέτρητους κακούς ,θνητούς και υπερφυσικούς. Πολλοί έφτασαν κοντά στο να τον καταστρέψουν όμως στο τέλος η ‘Σκιά’ πάντα τα κατάφερνε να επιβιώσει και να υπερισχύσει. Η τουλάχιστον τα κατάφερνε μέχρι ο χαρακτήρας να βρεθεί μπροστά στον πιο ισχυρό και κυριολεκτικά ανίκητο αντίπαλο του. Τον χρόνο…

Στα τέλη της δεκαετίας του 30 ήρωες όπως οι Superman και Batman (τον οποίο ο Bill Finger βάσισε επάνω στον The Shadow.) έστρεψαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών επάνω τους μιας και ήταν πιο ‘φρέσκοι’ και εντυπωσιακοί και όσο κλισέ και αν ακούγεται με τα χρόνια ο The Shadow κατέληξε να γίνει σκιά του εαυτού του. Ναι σίγουρα ο τίτλος συνεχίστηκε να εκδίδεται για αρκετά χρόνια, ο χαρακτήρας κατά καιρούς εμφανιζόταν στο πατροπαράδοτο crossover ενώ και το 1994 μεταφέρθηκε σε μια αρκετά μέτρια αλλά ταυτόχρονα και αρκετά αγαπημένη κινηματογραφική ταινία με τον Alec Baldwin στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε σκηνοθεσία του ,γνωστού μας από το Highlander, Russel Mulcahy. Και όμως παρά την τεράστια επίδραση που άσκησε ο αντί-ήρωας του Gibson επάνω σε πολλούς από τους αγαπημένους μας ήρωες τελικά ο The Shadow κατέληξε να τον καταπιεί η σκιά και εξαφανίστηκε εντελώς από τον χώρο των comics και που και που έκανε τίποτα σποραδικές εμφανίσεις εδώ και εκεί.

Πρόσφατα όμως ,κυρίως χάρη στο αρκετά μάχιμο BATMAN/THE SHADOW crossover που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες η DC , το ενδιαφέρον των αναγνωστών γύρω από τον χαρακτήρα αναζωπυρώθηκε κάπως με αποτέλεσμα η DYNAMITE να πάρει την απόφαση να εκδώσει έναν νέο τίτλο του THE SHADOW. Και παρά το γεγονός ότι ύστερα από σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα θα νόμιζε κανείς ότι ο τίτλος ξέμεινε από δυναμική και ιδέες η DYNAMITE κατορθώνει εν έτη 2017 να μας δώσει μια νέα ιστορία του χαρακτήρα που όχι μόνο φαντάζει επίκαιρη αλλά είναι και αρκετά ψυχαγωγική.

sha

 

Το THE SHADOW #1 δεν μας στέλνει πίσω στα 30s αλλά στην Νέα Υόρκη του σήμερα. Στην πρώτη κιόλας σελίδα γνωρίζουμε την φοιτήτρια ιατρικής Mary η οποία εξιστορεί σε έναν ασθενή, ο οποίος υποφέρει από φριχτά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε ολόκληρο το κορμί του, μια πολύ προσωπική ιστορία από τα μαθητικά της χρόνια. Συγκεκριμένα του περιγράφει την μέρα που άλλαξε την ζωή της για πάντα, την μέρα που είδε για πρώτη φορά τον μυστηριώδη ήρωα γνωστό ως ‘The Shadow‘.

Τον The Shadow σε αυτό το πρώτο τεύχος τον βλέπουμε μονάχα ως μια ανάμνηση. Ως ένα σύμβολο του παρελθόντος. Που βρίσκεται ο εμβληματικός εκδικητής, τι έκανε τόσα χρόνια και ποία ακριβώς είναι η σχέση του με την Mary ?

sha3

Ένα από τα πρώτα πράγματα που με ξάφνιασαν στην νέα επιστροφή του The Shadow είναι η έλλειψη της νουάρ και pulp αισθητικής που χαρακτήριζε ανέκαθεν τις σελίδες του ήρωα. Οι συγγραφείς Si Spurrier , Dan Waiters και ο σχεδιαστής Daniel Hdr επιλέγουν να μας δώσουν ένα πιο σύγχρονο και στρωτό σχέδιο και που και που μας ρίχνουν μερικές νουάρ πινελιές μέσα από κλεφτές ματιές στο παρελθόν του χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι ότι αν και αυτό το pulp και νουάρ ύφος ήταν τα στοιχεία που με τράβαγαν περισσότερο στο να διαβάζω τις περιπέτειες της ΄Σκιάς’, εδώ αυτή η αλλαγή γίνεται για καλό μιας και εξυπηρετεί απόλυτα το ύφος της ιστορίας.

Το σχέδιο του THE SHADOW θέλει να μας δείξει έναν κλασσικό ήρωα ο οποίος όμως έπεσε θύμα της εξέλιξης και του χρόνου. Ο The Shadow εν έτη 2017 φαντάζει σαν την μύγα μες το γάλα, ξεπερασμένος και παράξενος. Και όμως ο χαρακτήρας μπορεί να είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου όμως εξακολουθεί να φαντάζει άκρως απειλητικός. Όσα χρόνια και αν περάσουν αυτό το εκκωφαντικό ‘HAHAHAHAHAHAHA’ περίφημο γέλιο συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο σε όλους εκείνους που το ‘Κακό’ παραμονεύει στην καρδιά τους.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο το σχέδιο του Daniel Hdr, όσο και η ιστορία των δυο συγγραφέων δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα απίστευτο ή πρωτότυπο όμως και τα δυο κάνουν την δουλεία τους μια χαρά. Κατορθώνουν να σου δώσουν μια, αν όχι εντυπωσιακή, τότε σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστροφή ενός κλασσικού ήρωα και σε βάζουν στην πρίζα να διαβάσεις και την συνέχεια. Ταυτόχρονα αν είσαι νέος υποψήφιος αναγνώστης του χαρακτήρα τότε σίγουρα δεν θα έχεις κανέναν πρόβλημα να μπεις στο κλίμα μιας και μέσω μιας αρκετά πετυχημένης αφήγησης το comic σου δίνει να καταλάβεις τι ρόλο βαράει ο The Shadow.

sha2

 

Διαβάζοντας το πρώτο τεύχος της επιστροφής της ‘Σκιάς’ διέκρινα αρκετές επιρροές τόσο στο σχέδιο, όσο και στην ιστορία από το cult φιλμ DARKMAN των 90s σε σκηνοθεσία του Sam Raimi. Κατά τραγική ειρωνεία το ίδιο το DARKMAN ήταν κάργα επηρεασμένο τότε από τον χαρακτήρα και τις ιστορίες του The Shadow. Τελικά η τέχνη πολλές φορές κάνει κύκλους !

Το THE SHADOW #1 μπορεί σε καμία περίπτωση να μην είναι η μεγάλη θεαματική επιστροφή που θα ξαναβάλει τον ήρωα στο χάρτη και που θα του εξασφαλίσει καμία πανάκριβη κινηματογραφική μεταφορά όμως σίγουρα είναι μια επιστροφή με νόημα, ενδιαφέρον και πάνω απ’όλα δικαιολογεί την ύπαρξη της. Είναι μια ιστορία που φέρνει στο σήμερα έναν χαρακτήρα που μεγαλούργησε στα 30s και κατορθώνει να τον κάνει να φαντάζει επίκαιρος. Και αυτό είναι απλά υπέροχο.

Όμως το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει στο φινάλε και που θα σε κάνει να ανυπομονείς για την συνέχεια είναι : Εξακολουθεί η ‘Σκιά‘ να ‘ξέρει‘ ?

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: