VELVET ‘Before The Living End’ : Ο θλιμμένος χορός των Κατασκόπων.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Τι θα συνέβαινε εάν ο James Bond δολοφονούνταν και παράλληλα ανακαλύπταμε ότι η δεσποινίς Moneypenny στην πραγματικότητα δεν είναι μια στωική γραμματέας αλλά μια εξαιρετικά αισθησιακή και φονική κατάσκοπος με ένοχο παρελθόν ?

Το VELVET των Ed Brubaker και Steve Epting αποδεικνύει ότι το να εξοντώνεις μεθοδικά άλλους ‘super’ κατασκόπους και το να αποπλανείς γυναίκες για να τους αποσπάσεις απόρρητες πληροφορίες σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αποτελεί αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο. Και για να μας το τεκμηριώσουν αυτό στήνουν έναν ‘χορό των κατασκόπων’ γεμάτο δολοφονίες, αίμα, προδοσίες, ένοχα μυστικά και ψέματα…

Velvet_Vol1-1

 

‘Okay, here’s something you should know… any fight that lasts longer than five seconds is hell. I prefer the one second kind… where I’m the only one who even knows there is a fight.’

O πρώτος τόμος του VELVET (Image Comics) μας τοποθετεί στα 70s και, όπως κάθε καλή νουάρ-κατασκοπική ιστορία , ξεκινάει με μια δολοφονία.

Ο πράκτορας ,μιας (εξαιρετικά) μυστικής Βρετανικής υπηρεσίας , ‘Χ-14‘ δολοφονείται κατά την διάρκεια μιας απόρρητης αποστολής. Η ταυτότητα του δολοφόνου δεν είναι γνωστή όμως μιας και ο ‘X-14’ θεωρούνταν ως ένας από τους κορυφαίους μυστικούς πράκτορες η Υπηρεσία πιστεύει ότι υπάρχει στις τάξεις της ένα ‘καρφί’ που έδωσε στον δολοφόνο τα στοιχεία που χρειαζόταν ώστε να εντοπίσει και να σκοτώσει τον πράκτορα τους. Ύστερα από μια γρήγορη και μάλλον αρκετά πρόχειρη έρευνα οι υποψίες πέφτουν επάνω στην γραμματέα του ίδιου του Διευθυντή της Υπηρεσίας. Όμως η δεσποινίς Velvet Templeton γνωρίζοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι σικέ αποφασίζει να ξετυλίξει μόνη της το κουβάρι της δολοφονίας του πρώην συνεργάτη και εραστή της. Μαζί της θα αρχίζουμε και εμείς να ξετυλίγουμε το κουβάρι του εξαιρετικά σκοτεινού, αιματηρού και θλιμμένου παρελθόντος της.

Στο VELVET o συγγραφέας Ed Brubaker αφήνει για λίγο στον ‘πάγκο’ τον συνήθη συνεργάτη του Sean Phillips και συναντά τον παλιό ‘συνένοχο του στο έγκλημα’ τον σχεδιαστή Steve Epting. Η προηγούμενη συνεργασία μεταξύ των δυο αυτών σπουδαίων δημιουργών μας είχε χαρίσει την καλλιτεχνική Αναγέννηση του CAPTAIN AMERICA στα 00s μιας και το δίδυμο είχε γράψει μερικές από τις καλύτερες ιστορίες του ήρωα όπως το υπέρτατο The Winter Soldier. Και μπορεί η μεταξύ τους συνεργασία να διακόπηκε για αρκετά χρόνια όμως όπως δείχνουν τα πράγματα η χημεία μεταξύ τους όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά κατά παράδοξο , σχεδόν μεταφυσικό, τρόπο έγινε ακόμη πιο δυνατή.

Το VELVET είναι ένα κατασκοπικό δράμα μυστηρίου που κινείται σε αιματηρούς και προδοτικούς νουάρ ρυθμούς. Ο Brubaker αντλεί μπόλικες επιρροές από τον πρώιμο James Bond του Sean Connery μόνο που εδώ αντί για έναν φλεγματικό, μισογύνη, γοητευτικό και εξαιρετικά macho Βρετανό Πράκτορα έχουμε μια γυναίκα Κατάσκοπο τόσο σαγηνευτική αλλά και φονική ταυτόχρονα ώστε κάνει τα περίφημα βότκα μαρτίνι του Bond να μοιάζουν με … σπιτική βυσσινάδα !

velvet2

Ο Brubaker μας δίνει μια ηρωίδα εξαιρετικά δυναμική αλλά και τραγική ταυτόχρονα. Η Velvet μας παρουσιάζεται ως μια γοητευτική γραμματέας στα σαράντα κάτι της χρόνια όμως όσο γυρνάμε τις σελίδες την βλέπουμε να εξελίσσεται σε κάτι σαφώς πιο εντυπωσιακό αλλά και τρομαχτικό. Ο συγγραφέας μας κάνει διάφορες αναδρομές στο παρελθόν της ηρωίδας του και εκεί βλέπουμε πως η νεαρή δεσποινίδα Templeton εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική και επικίνδυνη κατάσκοπο που μπορεί και εξοντώνει τους άντρες αντιπάλους-στόχους της με την ίδια ευκολία που τους σαγηνεύει όταν χρειάζεται να τους αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες. Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο βίας και προδοσίας η Velvet Templeton ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και για να υπερισχύσει.

Στο VELVET ο Ed Brubaker μας συστήνει στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και των γερασμένων κατασκόπων που από την μια είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στο ‘πεδίο’ αλλά από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμοι να αποσυρθούν και να βγουν έξω στον ‘φυσιολογικό’ και δίχως ρίσκα και συγκινήσεις κόσμο. Ο συγγραφέας μας φτιάχνει το προφίλ μερικών ιδιαίτερα επικίνδυνων ανθρώπων που όμως ενώ κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέσα σε έναν εξαιρετικά βίαιο και αθέατο κόσμο στην συνέχεια έπεσαν θύματα του μοναδικού αντιπάλου που κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει, όσο καλά και εκπαιδευμένος να είναι : Του χρόνου.

Η φθορά του σώματος αλλά και του μυαλού είναι ένα αναπόφευκτο φυσικό γεγονός και μαζί έρχεται και η φθορά της ψυχής. Όταν έχεις περάσει τα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής σου κατασκοπεύοντας αντίπαλες υπηρεσίες, αποπλανώντας γυναίκες-τρόπαια που ανήκουν σε πανίσχυρους δικτάτορες και εξοντώνοντας άλλους πράκτορες και μια μέρα έρθει κάποιος χαρτογιακάς προϊστάμενος και σου ανακοινώσει ψυχρά ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθείς ειλικρινά πως θα αισθανθείς ?

Όμως ο Brubaker δεν εξετάζει μονάχα την ‘κλιμακτήριο’ των πιο επικίνδυνων ανθρώπων του πλανήτη και τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά σκιαγραφεί και τα χρόνια της ακμής τους. Αλήθεια πως είναι να ζει κανείς ως κατάσκοπος ? Μπορείς να έχεις μια προσωπική ζωή όπου θα κάνεις έρωτα με κάποιον χωρίς να έχεις στο μυαλό σου κάποιο άλλο κίνητρο πέρα από την αγάπη ? Μπορεί ένας κατάσκοπος να έχει μια φυσιολογική ζωή ? Και αν ναι την έχει ανάγκη ? Την ποθεί αυτή την ‘φυσιολογική’ καθημερινότητα ή την αντιμετωπίζει σαν ένα απλό παιχνίδι ?

velvet1

Ο Ed Brubaker εδώ και χρόνια είναι ο καλύτερος συγγραφέας comics όσον αφορά ιστορίες που σχετίζονται με το crime, το θρίλερ και το νουάρ και εδώ τον συναντάμε σε μεγάλη φόρμα. Όμως ο Brubaker είναι άσσος και στο να επιλέγει και να εμπιστεύεται και τους εκάστοτε συνεργάτες του. Αν ο Brubaker είναι ο James Bond που καλείται να εκπληρώσει μια αποστολή τότε ο Steve Epting είναι ο ‘Q‘ που του παρέχει τα μέσα και το οπλοστάσιο για να τα καταφέρει.

Ο Epting χειραγωγεί τις σκιές και ντύνει την ιστορία του συνεργάτη του με την νουάρ αισθητική που της αρμόζει. Η δουλειά που κάνει στα πρόσωπα, τις σκηνές ξύλου, δράσης και φονικού αλλά και στις απεικονίσεις των απλών, καθημερινών, στιγμών των χαρακτήρων του είναι απλά εξαιρετική. Εξίσου αξιοθαύμαστες είναι και οι σκηνές με τα flashbacks στο παρελθόν της Velvet που μας βοηθάνε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας και ενσωματώνονται στο κεντρικό story με μια απίστευτη φυσικότητα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε και στην Elizabeth Breitweiser που ντύνει ιδανικά με σκούρα χρώματα τα σκίτσα του Epting και δεν είναι τυχαίο που ο Brubaker την έχει πλέον ως colorist και στο , επίσης εξαιρετικό, Kill Or Be Killed τίτλο του.

velvet2-review

 

To VELVET : ‘Before The Living End’ είναι η αρχή μιας συναρπαστικής, υπερβολικής και βίαιης κατασκοπικής ιστορίας που είναι γεμάτη προδοσία και αίμα και που όμως μας δίνεται μέσα από ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό πρίσμα και που περιέχει έντονα στοιχεία τραγωδίας. Ταυτόχρονα οι Brubaker και Epting μας δίνουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες, δυναμικούς και μυστηριώδεις γυναικείους χαρακτήρες που έχουμε δει σε comic. Υπάρχει τόση φονική γοητεία και ομορφιά στα μάτια της Velvet Templeton που ειλικρινά ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του VELVET δεν θα μπορέσεις να συγκρατηθείς και θα γίνεις ένα ακόμη θύμα της. Και ειλικρινά στο τέλος θα την ευχαριστείς για αυτό.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: