The Shape of Water : Οι ιστορίες του Guilliermo Del Toro σε αγγίζουν ακόμη και μέσα από το νερό.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης – παραμυθάς Guillermo Del Toro επιστρέφει και μέσα από το νέο του πόνημα μας δείχνει ότι μπορεί να διηγείται τις πανέμορφες αλλά και εξαιρετικά σκοτεινές ιστορίες του ακόμη και μέσα από το νερό.

Στο The Shape of Water ο μαέστρος των τεράτων μας δίνει την καλύτερη αγγλόφωνη ταινία του.

H Eliza, μια μουγκή και μοναχική καθαρίστρια, ξυπνάει κάθε πρωί ακριβώς την ίδια ώρα και ακολουθεί ευλαβικά ακριβώς την ίδια ρουτίνα που περιλαμβάνει το βράσιμο αυγών, τον πρωινό αυνανισμό μέσα στην μπανιέρα (όσο τα αυγά βράζουν), και την εργασία της σε μια απόρρητη και εξαιρετικά αυστηρή στρατιωτική εγκατάσταση. Όμως αυτή η ρουτίνα θα ανατραπεί ολοκληρωτικά όταν η Eliza , παρέα με την συνάδελφο της Zelda, θα ανακαλύψουν μέσα στις εγκαταστάσεις αιχμάλωτο ένα απόκοσμο – υδρόβιο πλάσμα για το οποίο η Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει μεγάλα σχέδια , μιας και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει στην περιβόητη ‘κούρσα του διαστήματος’ για να νικήσει τους Σοβιετικούς. Όμως τα σχέδια αυτά σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν τον συνταγματάρχη Richard Strickland, που επιτηρεί το ‘πείραμα’, να κακομεταχειρίζεται το πλάσμα βασανίζοντας το με τους πιο σκληρούς και απάνθρωπους τρόπους.

Η Eliza παρασυρόμενη από την περιέργεια της παραβιάζει τους κανονισμούς των εγκαταστάσεων και επισκέπτεται κάθε νύχτα το πλάσμα το οποίο προς μεγάλη της έκπληξη δείχνει να κατέχει μερικά εντελώς ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Σύντομα ο μεταξύ τους δεσμός μεγαλώνει και μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ περισσότερο και πιο συναρπαστικό από μια απλή ενασχόληση.

Και τότε είναι που η μουγκή καθαρίστρια αποφασίζει να ελευθερώσει το πλάσμα από τα δεσμά του…

shape-of-water

 

Το νέο φιλμ του Quilliermo Del Toro ίσως αρχικά απογοητεύσει τους ‘οπαδούς’  που περίμεναν ένα υπερβολικά σκοτεινό παραμύθι γεμάτο τρόμο και ασήκωτους συμβολισμούς και αλληγορίες. Ναι το The Shape of Water είναι ένα παραμύθι όμως το φως βρίσκεται σε ιδανική αναλογία με το σκοτάδι ενώ και οι συμβολισμοί είναι μικροί και λίγοι όμως και εξαιρετικά πετυχημένοι. Ο σκηνοθέτης – παραμυθάς βάζει για ακόμη μια φορά το σπουδαίο του μυαλό να ‘γεννήσει’ τοπία, πρόσωπα , πλάσματα και καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα αντλεί μπόλικη έμπνευση από λατρεμένες και κλασσικές ταινίες τεράτων και τρόμου, τις οποίες έβλεπε φανατικά μικρός, όπως το Creature from the Black Lagoon, και το πάντρεμα αυτό λειτουργεί ιδανικά και με μοναδικό τρόπο.

Σε αυτό το φιλμ θα συναντήσεις στοιχεία φαντασίας, τρόμου , ρομάντζου μέχρι και νουάρ αλλά και… μιούζικαλ. Το The Shape of Water είναι ένα ακόμη παραμύθι τύπου ‘η πεντάμορφη και το τέρας’ μόνο που είναι αποδοσμένο μέσα από την ματιά ενός απίστευτα ρομαντικού αλλά και εκκεντρικού σκηνοθέτη και αυτό το καθιστά μοναδικό.

Τον ρόλο της ‘πεντάμορφης’ αναλαμβάνει η Sally Hawkins που το τελευταίο πράγμα που μας θυμίζει είναι κάποια όμορφη πριγκίπισσα… H Eliza είναι μουγκή. Επικοινωνεί μονάχα μέσω της νοηματικής και τα σημάδια στο λαιμό της μας αποκαλύπτουν μια τραυματική παιδική ηλικία. Αυτά τα βιώματα έχουν άμεσο αντίκτυπο επάνω της μιας και μπορεί να βρίσκεται στα σαράντα της η συμπεριφορά της πολλές φορές θυμίζει εκείνη ενός μικρού παιδιού που ενθουσιάζεται με τα πιο απλά πράγματα. Η ρουτίνα : βρασμένα αυγά – αυνανισμός – δουλεία – σπίτι και ξανά από την αρχή για τους περισσότερους φυσιολογικούς ανθρώπους θα φάνταζε ως μαρτύριο αντίστοιχο με εκείνο του Σίσυφου που ήταν αναγκασμένος κάθε μέρα να ανεβάζει τον ίδιο γαμημένο βράχο στην κορυφή του βουνού, ξανά και ξανά… Και όμως η Eliza αντιμετωπίζει την ρουτίνα της ως παιχνίδι γιατί αυτό της αρκεί από την μοναχική και σιωπηλή ζωή της. Άλλωστε οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι σπανίως θα κάτσουν πραγματικά ‘να σε ακούσουν ‘ και για αυτό ακριβώς η καθαρίστρια δεν καίγεται να αλλάξει την ζωή της. Όμως αυτή όπως και να χει θα αλλάξει όταν γνωρίζει το μυστηριώδες πλάσμα που κολυμπάει αιχμάλωτο στον χώρο εργασίας της. Τότε είναι που θα διαπιστώσει ότι αν και ανήκουν σε διαφορετικά είδη στην πραγματικότητα οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάχιστες και οι μεταξύ τους ομοιότητες είναι σαφώς περισσότερες. Και τότε είναι που η Eliza θα ξεκινήσει να θέλει κάτι περισσότερο από την ζωή της.

Στον ρόλο του τέρατος συναντάμε τον Doug Jones ο οποίος παρά τους τόνους προσθετικών εφέ και make-up (για ακόμη μια φορά εξαιρετική η δουλεία τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά από το επιτελείο του Del Toro) κατορθώνει και φαντάζει υπέρμετρα εκφραστικός. Υπάρχει οργή , αρχέγονη αγριότητα, πόνος και θλίψη σε αυτό το πλάσμα όμως ταυτόχρονα διακρίνουμε ρομαντισμό και τεράστια δύναμη. Ο Jones στο παρελθόν είχε κάνει άρτια δουλειά ως αμφίβιο – ανθρωποειδές και στα δυο HELLBOY του Del Toro και εδώ επιστρέφει όχι μόνο δριμύτερος αλλά και καλύτερος αποδεικνύοντας ότι είναι ο κορυφαίος… ψαράνθρωπος (ή γοργονάνθρωπος ή αμφίβιο ανθρωποειδές, συγχωρέστε με δεν ξέρω ποία είναι η πρέπουσα πολίτικαλ κορέκτ ορολογία για τούτα τα πλάσματα) στις τάξεις του Hollywood.

Υπέροχος είναι και ο τρόπος με τον οποίο φέρνει κοντά ο σκηνοθέτης δυο τόσο διαφορετικά πλάσματα και ο τρόπος αυτός είναι μέσα από την κοινή σιωπή τους μιας και η Eliza εκφράζεται μέσα από την τέχνη και τις διάφορες εκφάνσεις της όπως είναι ο χορός και η μουσική. Και το πλάσμα παρατηρώντας την τέχνη κατορθώνει να ακούσει την ίδια την Eliza.

Φυσικά σε κάθε σπουδαία ιστορία με τέρατα το αληθινό ‘τέρας’ σχεδόν πάντα είναι εκείνο που κρύβεται σε κοινή θέα έχοντας ανθρώπινη μορφή. Και ο Michael Shannon μέσω του συνταγματάρχη Strickland μας παρουσιάζει ένα από τα πιο απάνθρωπα , αδίστακτα και πεινασμένα τέρατα που έχουμε δει ποτέ. O Strickland είναι τόσο αυστηρά αφοσιωμένος στις κοινωνικές αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς που δεν θα διστάσει να δέσει τα δυο κομμένα του δάχτυλα (προσφορά του πλάσματος) ξανά πίσω στο χέρι του, και ας έχουν ξεκινήσει εμφανώς να σαπίζουν, μόνο και μόνο για να συνεχίσει να φαντάζει και να αισθάνεται ‘φυσιολογικός’. Ο Strickland θέλει να είναι στην ‘ελίτ’ των ανθρώπων και να αποτελεί σημαντικό και αξιοθαύμαστο μέλος του συνόλου και δεν θα διστάσει να σκοτώσει ψαράνθρωπους αλλά και κανονικούς ανθρώπους για να επιτύχει τους στόχους του. Σε αυτή την ταινία ο Michael Shannon φαντάζει πιο απειλητικός και αδίστακτος από ποτέ και πραγματικά σε ανατριχιάζει με κάθε βλέμμα, έκφραση και κίνηση του.

MPW-121500

Το The Shape of Water είναι ένα παραμύθι για ενηλίκους πανέμορφο και επιβλητικό σε όλους τους τομείς. Όμως ο σκηνοθέτης δεν σταματά εκεί. Σε αρκετά κομμάτια της ταινίας υπάρχουν διάχυτες πινελιές που δημιουργούν παραλληλισμούς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Ρατσισμός , κοινωνικός και φυλετικός, ομοφοβία, αδιαφορία όλα αυτά τα πευχαίνουμε μέσα στο φιλμ. Ναι η Αμερική των 60s ήταν ένα πανέμορφο μέρος για να ζεις. Αρκεί να ήσουν ένας λευκός, μεσοαστός ετερόφυλος.

Το The Shape of Water είναι μια ταινία για όλους εκείνους που ενώ είχαν μάθει να είναι ‘αόρατοι’ ή παρείσακτοι για τον υπόλοιπο κόσμο ξαφνικά βρίσκουν τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί σε ένα συναρπαστικό παραμύθι. Είναι μια ταινία για τους ‘ελαττωματικούς’ και τους ‘απόκληρους’. Ο Del Toro βάζει δυο καθαρίστριες (η μια μουγκή η άλλη μαύρη), έναν επιστήμονα που είναι αναγκασμένος να κρύβει την αληθινή του ταυτότητα ,έναν ομοφυλόφιλο εικονογράφο, τον οποίο η ίδια η εταιρεία στην οποία εργάζεται τον έχει αποκηρύξει, και έναν απόκοσμο ψαράνθρωπο να ανακαλύψουν ποίοι πραγματικά είναι και να τα βάλουν με ανθρώπους που βρίσκονται σε πιο περίοπτες θέσεις από εκείνους. Μπορεί χώρια όλοι αυτοί οι απόκληροι να φαντάζουν ανίσχυροι όμως όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους κατορθώνουν να γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμη, ενόχληση και απειλή και πάνω απ’όλα φαίνονται ικανοί να φέρουν την αλλαγή που χρειαζόμαστε.

Όποια και αν είναι αυτή.

 

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “The Shape of Water : Οι ιστορίες του Guilliermo Del Toro σε αγγίζουν ακόμη και μέσα από το νερό.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: