Can You Dig It ? : Οι The Warriors του Walter Hill παραμένουν υπέρμετρα Cool .

by Αντρέι Κοτσεργκιν

Αγαπητέ αναγνώστη ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας .

Το The Warriors του σκηνοθέτη Walter Hill παρά την τεράστια cult λατρεία που του τρέφουμε ποτέ του δεν ήταν κάνα φιλμ ‘ αριστούργημα ‘. Το σενάριο είναι ο ορισμός του απλοϊκου, οι χαρακτήρες είναι εντελώς γραφικοί και μονοδιάστατοι, οι ερμηνείες των ηθοποιών φαντάζουν ξύλινες ενώ τόσο οι διάλογοι όσο και η δράση της ταινίας μοιάζουν βγαλμένα από ένα τυπικό comic.

Και όμως το φιλμ αυτό ήταν τόσο εμβληματικό και στυλατο που όχι μόνο πλάκωσε στο ξύλο με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ τις ίδιες του τις αδυναμίες , στα τέλη των 70s όταν και βγήκε στις αίθουσες , αλλά κατορθώνει μέχρι και σήμερα να διατηρείται απίστευτα cool .

Can You Dig It ?

tenor

Κάπου σε ένα απροσδιόριστο μέλλον ο χαρισματικός συμμορίτης Cyrus κατορθώνει το φαινομενικά ακατόρθωτο : Συγκεντρώνει όλες τις συμμορίες της Νέας Υόρκης και πείθει πάνω από 100.000 άτομα να αφήσουν τα μεταξύ τους μίση και τις αντιπαλότητες στην άκρη και να ενωθούν υπό την ηγεσία του ώστε να διεκδικήσουν το ‘ Μεγάλο Μήλο ‘ από τους μπάτσους .

Ο λόγος του είναι τόσο χαρισματικός που κατορθώνει να πείσει σχεδόν ολόκληρο το στάδιο . Μονάχα ένας από τους 100 χιλιάδες  δεν φαίνεται να πείθεται . Ξαφνικά ένας πυροβολισμός ακούγεται και στο κατάμεστο στάδιο επικρατεί η απόλυτη σιωπή μπροστά στην θέα του Cyrus να πέφτει στο έδαφος νεκρός . Όμως οι σκληροί αυτοί συμμορίτες αντίθετα με τον απλό λαό δεν θα κάτσουν να ανεχθούν τον άδικο χαμό ενός ακόμη υποψηφίου ηγέτη .

Οι τύποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να βρουν τον ή τους υπεύθυνους πάση θυσία και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά . Και όταν κάποιος από το πλήθος ουρλιάζει ‘ Οι Warriors το έκαναν ! ‘ τα οργισμένα βλέμματα όλων στρέφονται απειλητικά στην μικρή συμμορία από την περιοχή του Coney Island.

Οι Warriors είναι αθώοι. Όμως επάνω στον πανικό κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να τους ακούσει . Η συμμορία το βάζει στα πόδια . Όμως το σπίτι είναι μακριά και όλα τα κατακάθια της Νέας Υόρκης τους ψάχνουν ώστε να τους ‘ δικάσουν ‘ …

image

Το The Warriors είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Sol Yurick . Ο συγγραφέας έγραψε μια ρομαντική , υπερβολική και βίαιη  ωδή στις πολύχρωμες συμμορίες της Νέας Υόρκης οι οποίες αποτελούνταν από άτομα όλων των εθνικοτήτων και που τα μόνα στοιχεία που τους ένωναν ήταν η φτώχια και η ακόρεστη δίψα για βία και μια χούφτα δολλάρια . Ο συγγραφέας άντλησε έμπνευση όχι μόνο από τις εμπειρίες που αποκόμισε δουλεύοντας ως υπάλληλος στην πρόνοια της Νέας Υόρκης αλλά και από την αρχαιοελληνική ιστορία !

Οι επιρροές από το ιστορικό σύγγραμμα , Κύρου Αναβασις , του Έλληνα ιστορικού , στρατιωτικού και φιλοσόφου Ξενοφώντα είναι ολοφάνερες. Στο σύγγραμμα αυτό ο ιστορικός  περιγράφει τη ένταξή ενός σώματος 13.000 Ελλήνων μισθοφόρων αναμεσα στους οποίους συναντάμε και 700 Σπαρτιάτες (των Μυρίων),  στον στρατό του Πέρση πρίγκιπα Κύρου και την συμμετοχή τους στην εκστρατεία  κατά του αδελφού του Αρταξέρξη. Όταν ο Κύρος σκοτώθηκε στην μάχη ακολούθησε η περιπετειώδης επιστροφή των Ελλήνων  από την Μικρά Ασία προς την θάλασσα, η λεγόμενη «κάθοδος των μυρίων..»

Το ακέφαλο στράτευμα , που περισσότερο θύμιζε μια πολυάριθμη συμμορία , χρειάστηκε να περάσει κυριολεκτικά μέσα από μια Κόλαση ταλαιπωρίας , μαχών και θανάτου ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο ‘ σπίτι ‘. Ακριβώς από αυτή την Κόλαση αλλά και το ακλόνητο πείσμα , θράσος και ηρωισμό που επέδειξαν τότε όλοι αυτοί οι τύποι , που κακά τα ψέματα δεν ήταν και τα καλύτερα παιδιά της εποχής τους , ο Sol Yurick άντλησε την έμπνευση ώστε να δημιουργήσει τους δικούς του ‘ Πολεμιστές ‘ .

Όπως οι Μυριοι του Ξενοφώντα έτσι και οι Warriors του Yurick καλούνται να επιστρέψουν στην έδρα τους . Όμως για να τα καταφέρουν πρώτα πρέπει να περάσουν από τις άλλες κακοφημες περιοχές της Νέας Υόρκης και παράλληλα καλούνται να επιβιώσουν από τις σκληροτραχηλες και αμείλικτες συμμορίες που τους καταδιώκουν αλλά και να αφήσουν το macho στίγμα τους μέσω των tags που κάνουν με τα σπρέι τους στους τοίχους των εχθρών τους.

Ο Walter Hill με τον φακό της κάμερας του κατορθώνει να πιάσει τον παλμό του βιβλίου και παρουσιάζει τους συμμορίτες του με ένα ρομαντικό αλλά και ηρωικό πρίσμα . Οι Warriors του φαντάζουν ως πολεμιστές που καλούνται να νικήσουν  τις φοβίες τους και να δώσουν μια μάχη που ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνάμεις τους . Οι τύποι αυτοί πάνε κόντρα σε όλους και σε όλα και αυτό στα μάτια του θεατή τους καθιστά αυτομάτως τραγικούς ήρωες και ας ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα είναι ένα μάτσο Λεχριτες.

Όμως ακόμη και αν τους δεις ως μια απλή συμμορία και πάλι δεν γίνεται να μην τους θαυμάσεις . Οι τύποι πέρα από cool στολές, διακριτικά και ονόματα φαίνεται να έχουν κότσια και αρχές . Ακολουθούν τον δικό τους ιδιαίτερο και σκληρό κώδικα τιμής ο οποίος τους καθιστά εξαιρετικά γοητευτικους και συναρπαστικούς και που εκφράζεται κυρίως μέσα από την εμβληματική παρουσία του ηγέτη τους Swan.

the-warriors_1978_12_31

Ο Swan καλείται κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα να αναλάβει την ηγεσία της συμμορίας , ύστερα από τον τραγικό χαμό του αρχηγού τους Cleon , και να την οδηγήσει στην ασφάλεια του Coney Island . O Michael Beck που ενσαρκώνει τον Swan κάνει άρτια δουλειά εδώ . Χωρίς να μιλάει πολύ και μονάχα χρησιμοποιώντας το βλέμμα και τις κινήσεις του σώματος του θα σε κάνει να νιώθεις ότι μοιράζεσαι μαζί του το τεράστιο βάρος που φέρει επάνω στους ώμους του όμως ταυτόχρονα με την αποφασιστικότητα του θα σε αναγκάσει να τον ακολουθήσεις μέσα στις πιο κακοφημες και επικίνδυνες περιοχές της Νέας Υόρκης .

Μιλώντας για περιοχές είναι πραγματικά υπέροχος και μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο ο Walter Hill αποτυπώνει την Νέα Υόρκη και τις συνοικίες  της . Την λούζει πρώτα στο σκοτάδι και στην συνέχεια την φωτίζει αμυδρά αλλά και άκρως αισθησιακά με νέον φώτα αλλά και πολύχρωμους χαρακτήρες . Απλά σκηνικά όπως μια προβλήτα , ένα πάρκο, η ρόδα ενός Λούνα Παρκ , μέχρι και το βρώμικο μετρό της Νέας Υόρκης καταλήγουν να εκπέμπουν κίνδυνο αλλά και γοητεία ταυτόχρονα . Σε αυτό τσονταρουν τα μέγιστα η ατμοσφαιρική φωτογραφία του Andrew Laszlo και το Synthesizer Soundtrack του Barry De Vorzon. Ενώ ο σκηνοθέτης δίνει κυριολεκτικά φωνή στην πόλη του μέσα από μια ραδιοφωνική εκπομπή που εξελίσσεται παράλληλα με την υπόθεση και της οποίας την παραγωγό δεν την βλέπουμε ποτέ μας ολοκληρωτικά .

Ο Hill δεν παραλείπει να προσδώσει ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά στους συμμορίτες του με αποτέλεσμα αν και μονοδιαστατοι ως χαρακτήρες να σου βγάζουν μια συμπάθεια ή και αντιπάθεια . Διάολε ορισμένοι ίσως σου βγάλουν ταυτόχρονα και τα δυο αυτά συναισθήματα , όπως ο Μπάσταρδος ο Ajax του James Remar.

Screencapture22-400x340

Ο Ajax , που δανείζεται το όνομα του από τον θρυλικό βασιλιά Αίαντα , είναι ο ορισμός του θερμοκεφαλου πολεμιστή . Ο τύπος πρώτα χτυπάει και μετά ρωτάει . Διάολε συνήθως δεν κάνει καν ερωτήσεις . Ο Ajax είναι ένας σκληρός Καργιολης που μοιάζει να είναι συνέχεια στην πρίζα . Είναι ακριβώς ο τύπος που θέλεις να έχεις στο πλευρό σου κατά την διάρκεια ενός καυγά . Είναι ο τύπος που θα σου δώσει σιγουριά , που θα σε κάνει να πιστεύεις ότι θα νικήσεις ακόμη και όταν υστερείς αριθμητικά. Είναι επίσης ο τύπος που ΔΕΝ θέλεις δίπλα σου όταν προσπαθείς να αποφύγεις έναν καυγά …

Ο Remar είναι πραγματικά καταιγιστικος εδώ . Το μάτι του γυαλίζει , οι γροθιές του είναι πάντα ετοιμοπολεμες και ο τύπος θυμίζει κινούμενη και απασφαλισμενη χειροβομβίδα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή . Επίσης ο τύπος μοιράζει λεκτικούς δυναμίτες σε κάθε του σκηνή με ατακαρες τύπου :  I’ll shove that bat up your ass and turn you into a popsicle. και Maybe you’re all just goin’ faggot !

Πάντως όλη αυτή η macho συμπεριφορά και οι ατάκες γύρω από τις αδελφές σύντομα καταλήγουν αρκετά ύποπτες . Ο Ajax σχεδόν σε κάθε ευκαιρία πασχίζει να δείξει πόσο σκληρός Άντρας είναι . Όμως σαν να το πασχίζει υπερβολικά πολύ. Μάλιστα σε μια φάση για να δείξει το μέγεθος του ανδρισμού του στην υπόλοιπη συμμορία καταλήγει σχεδόν να βιάσει μια τύπισσα που συναντούν μέσα σε ένα πάρκο. Όμως αυτή η επίδειξη τεστοστερόνης δεν έχει την κατάληξή που θα περίμενε ο ίδιος ….

 

Ο Ajax είναι από εκείνα τα Καθάρματα που τα λατρεύεις αλλά και τα καταδικάζεις  ταυτόχρονα . Αντίθετα μόνο άσβεστο μίσος και αντιπάθεια θα αισθανθείς για τον Luther του David Patrick Kelly

the-warriors-luther

Ο Kelly και η συμμορία του , οι The Rogues , κατορθώνουν να φαντάζουν ως τα απόλυτα Καθάρματα σε μια πόλη γεμάτη από αυτά . Αντίθετα με τις υπόλοιπες συμμορίες τούτοι οι Μπάσταρδοι δεν φαίνεται να ακολουθούν κανένα κώδικα τιμής και αυτό τους καθιστά τους Villains της υπόθεσης .

Ο Kelly εδώ είναι ένας γλοιώδης , λιμοκοντορος με επεκτατικές τάσεις που δεν φαίνεται πρόθυμος να τις μοιραστεί με τις υπόλοιπες συμμορίες . Για τον λόγο αυτό σκοτώνει τον Cyrus αλλά ταυτόχρονα ενοχοποιεί τους Warriors επειδή δεν έχει τα κότσια να δείξει την πυγμή του. Ο τύπος είναι ο κλασσικός μουλος που σε μια μονομαχία με γροθιές και μαχαίρια θα τραβήξει πιστόλι .

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kelly βάσισε τον χαρακτήρα του  στον τότε γείτονα του τον οποίο χαρακτήριζε ως μια αρκετά απειλητική και ενοχλητική παρουσία ! Επίσης η ατάκα Warriors, come out to play-i-ay έχει πλέον  γραφτεί στα κατάστιχα της κινηματογραφικής ιστορίας .

Ο Walter Hill δείχνει να κατανοεί ότι στο χαρτί οι χαρακτήρες και η πλοκή του The Warriors δεν είναι κάτι το σπουδαίο και για αυτό φροντίζει να τα εμπλουτίσει με όμορφες και στυλατες λεπτομέρειες . Τα ονόματα και οι στολές των συμμοριών είναι ευφάνταστα και τους κάνουν να φαντάζουν σαν χαρακτήρες από comic . Με πιο τρανό παράδειγμα φυσικά την εξαιρετικά ανατριχιαστική συμμορία των The Baseball Furies.

Warriors2-615x355

Οι τύποι αυτοί , που μάλλον παρεξηγησαν τους KISS, μοιάζουν απειλητικοι , γραφικοί αλλά και εξαιρετικά cool ταυτόχρονα και φαίνεται να έχουν ασυνήθιστες αντοχές στο τρέξιμο ! Οι Furies θυμίζουν κακούς από comic των 80s και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του ύφους της ταινίας .

Αυτή η comic αισθητική του The Warriors αναδεικνύει την απλοϊκή πλοκή της ταινίας και την αφήγηση της ιστορίας και προσδίδει στο φιλμ μια ιδιαίτερη και φοβερή  ατμόσφαιρα  η οποία βγαίνει ιδανικά και στις μάχες μεταξύ των συμμοριών . Ο Hill αφήνει τα περίστροφα στην άκρη και οπλίζει τα Καθάρματα του με αλυσίδες , μπουκάλια , ρόπαλα , μαδερια  και λεπίδες . Και έτσι όταν στο φινάλε ο Luther κάνει την εμφάνιση του κρατώντας ένα απλό περίστροφο στο χέρι αυτομάτως φαντάζει ως ο απόλυτος Supervillain της ταινίας ! Μάχιμη είναι και η βία της ταινίας ,που ενώ δεν είναι ούτε ωμή ούτε ιδιαίτερα αιματηρή , εκπέμπει τσαμπουκά  και ύφος .

Το 2005 ο Hill προσπάθησε να αναδείξει ακόμη περισσότερο την  comic αισθητική της ταινίας του και την επανακυκλοφορησε  σε Director’s Cut έκδοση όπου σε ορισμένες σκηνές πρόσθεσε πάνελ ακριβώς σαν και αυτά που βλέπουμε στις splash σελίδες των comics . Όμως μάλλον αυτή ήταν μια άστοχη και εντελώς αχρείαστη κίνηση ….

Αξίζει να ειπωθεί ότι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων στην Νέα Υόρκη αρκετές αληθινές συμμορίες παρενοχλούσαν το crew της ταινίας με αποτέλεσμα ο Hill να αναγκαστεί να προσλάβει μια τοπική συμμορία , γνωστή ως The Mongrels , στην οποία κάθε μέρα έσκαγε 500 δολάρια ώστε να προστατεύει τα μηχανήματα , τις κάμερες και το προσωπικό του !

Όταν βγήκε τον Οκτώβρη του 1979 στις αίθουσες το φιλμ ήταν ξεκάθαρο ότι η Paramount δεν πίστεψε στο όραμα του Hill. Οι αναφορές για βανδαλισμούς και βίαια περιστατικά κατά την διάρκεια της προβολής  της ταινίας και οι αρνητικές κριτικές που υποστήριζαν ότι στο φιλμ του ο Hill εξυμνεί τις βίαιες συμμορίες που μαστιζαν την Νέα Υόρκη των 70s ανάγκασαν το στούντιο να αποσύρει μεγάλο μέρος της διαφημιστικής και προωθητικής καμπάνιας του The Warriors .

Σίγουρα την όλη φάση δεν βοήθησε και το πόστερ της ταινίας που περιλάμβανε την φράση : These are the armies of the night. They are 100,000 strong. They outnumber the cops five to one. They could run New York City.

Δεν ήταν και λίγοι οι νομοταγείς πολίτες που ένιωσαν να θίγονται και να απειλούνται  από αυτό το σλόγκαν …

Warriors-2.jpg

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την περίοδο η έξαρση της εγκληματικότητας στην Νέα Υόρκη είχε ξεφύγει από κάθε όριο και ο φοβισμένος ~ νομοταγής κάτοικος προτιμούσε να βρίσκει παρηγοριά και ελπίδα σε ταινίες όπως το DEATH WISH του Charles Bronson.

Όπως και να χει η ταινία έβγαλε με τον τσαμπουκά της και μόνο γύρω στα 20 εκατομμύρια στο Box Office ενώ εξελίχθηκε και στον ορισμό του Cult Classic φιλμ συγκεντρώνοντας έναν μεγάλο και φανατικό πυρήνα οπαδών που παραμένει πιστός στους Πολεμιστές του Hill μέχρι και σήμερα .

Και ναι το The Warriors μπορεί ποτέ του να μην έγινε το αριστούργημα του 70s κινηματογράφου όμως σίγουρα ήταν από τις πιο επιδραστικες ταινίες του . Και δεν αναφέρομαι μονάχα στις αμέτρητες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές αντιγραφές που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα του. Το φιλμ του Hill κατάφερε με την μαγκιά του να καπαρωσει μια θέση στην Pop κουλτούρα ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εξέλιξη των Video Games . Πολλά από τα κλασσικά Beat~em up arcades οφείλουν την ύπαρξη τους στο φιλμ του Hill και στα επικά ξυλικια που μας χάρισε μέσα από τον φακό του .

Το 2005 η Rockstar κυκλοφόρησε και ένα The Warriors video game για τα PlayStation 2 και X~Box και είναι πραγματικά από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα βιντεοπαιχνίδι αποτυπώνει τόσο ιδανικά την αισθητική της ταινίας στην οποία βασίστηκε ενώ παράλληλα έχει και ένα αξιόλογο gameplay !

Μπορεί με το αμείλικτο πέρασμα των εποχών οι Πολεμιστές του Walter Hill να μην έμειναν αλώβητοι τεχνικά και θεματολογικα όμως διάολε εξακολουθούν να διατηρούν τον τσαμπουκά , τις αρχές και το απίστευτα cool ύφος τους . Και αυτό είναι αρκετό ώστε να συνεχίζουμε ως θεατές που και που να κόβουμε καμία βόλτα μαζί τους στα επικίνδυνα σοκάκια της Νέας Υόρκης . Έστω και αν χρειαστεί πρώτα να χωσουμε  τα δάχτυλα μας σε μπουκαλάκια μπύρας και ενώ τα χτυπάμε ρυθμικά μεταξύ τους παράλληλα να φωνάζουμε : Warriors, come out to play-i-ay…

 

 

s-l1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 σκέψεις σχετικά με το “Can You Dig It ? : Οι The Warriors του Walter Hill παραμένουν υπέρμετρα Cool .

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: