X~Files «Never Again» : Ο σιωπηλός και μάταιος κύκλος της Dana Scully.

By Αντρέι Κοτσεργκιν

Στο Never Again τα σκιερά Καθάρματα που ελέγχουν την Κυβέρνηση κατορθώνουν επιτέλους να σταματήσουν τον πράκτορα Fox Mulder να ασχολείται με τους περίφημους φακέλους X του . Η τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο πάντα αυτάρεσκος και λιγάκι παρανοϊκός Mulder …

Για γραφειοκρατικούς λόγους η υπηρεσία επιβάλλει στον Mulder να πάρει μια ολιγοήμερη  άδεια καθώς ο τυπος δεν έχει λείψει από την δουλειά εδώ και κάτι χρόνια . Ο Mulder δεν είναι χαρούμενος που θα αποχωριστεί έστω και για λίγες μέρες τους πολύτιμους φακέλους του όμως συμμορφώνεται και αποφασίζει να πάει σε ένα ‘ προσκύνημα ‘ όπως δηλώνει στην συνάδελφό του Dana Scully. Το ιερό αυτό μέρος είναι η Graceland, το περίφημο σπίτι του Elvis , στο Λας Βέγκας !

Πριν φύγει ο Mulder αναθέτει στην Dana την εξιχνίαση μιας υπόθεσης στην Φιλαδέλφεια που φαίνεται να σχετίζεται με εξωγήινη παρουσία στον πλανήτη μας . Η υπόθεση βρωμάει από μακριά ότι είναι κάποια απατεωνιά και η Scully το τονίζει  αυτό στον συνεργάτη της .

Ο Mulder αντιδρά με απλετη ειρωνεία και με ένα εξαιρετικά αυταρχικό υφακι που τον κάνει να ακούγεται λες και είναι ο προϊστάμενος της και όχι ο συνεργάτης της όπως του επισημαίνει η Scully.

‘Αυτή είναι η δουλειά ολόκληρης της ζωής μου . Κατάφερα να ανοίξω ξανά τους φακέλους X. Εχω φτύσει αίμα για αυτούς . Εσένα απλά σε ανέθεσαν εδώ …’ 

Tο ξέσπασμα του Mulder είναι αδικαιολόγητο . Ναι οι φάκελοι X είναι η ζωή του όμως ύστερα από τέσσερα χρόνια έχουν γίνει και κομμάτι της ζωής της Dana . H Skully μπορεί όντως να διορίστηκε σε αυτή τη θέση , και μάλιστα με αρχικό σκοπό να παρακολουθεί και να αναφέρει τα όσα κάνει ο Mulder στους ανώτερους της , όμως η παρουσία της ήταν καταλυτική για την επίλυση ή τουλάχιστον για το κλείσιμο πολλών υποθέσεων . Η Scully ήταν ο σκεπτικός παράγοντας που έφερνε σε ισορροπία την σχεδόν τυφλή πίστη του Mulder απέναντι στο μεταφυσικό . Χωρίς εκείνη Δεν αποκλείεται ο Fox να είχε χαθεί σε ορισμένα πολύ σκοτεινά μονοπάτια .

Η αντίδραση του Mulder είναι εντελώς άδικη.  Η Scully νιώθει ότι η ζωή της έχει μεταμορφωθεί σε έναν φαύλο κύκλο. Βρίσκεται συνεχώς αιχμάλωτη στις απαιτήσεις αυταρχικών αντρών . Πρώτα ο πατέρας της , στην συνέχεια ο καθηγητής της στο κολλέγιο με τον οποίον είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις και τώρα ο συνεργάτης της . Η Dana νιώθει επιτέλους την ανάγκη να ξεφύγει από όλες αυτές τις πατριαρχικές φιγούρες , να ζήσει την ζωή της ελεύθερα και αυθόρμητα .

Πριν ξεκινήσει ο μεταξύ τους τσακωμός βλέπουμε την Dana να κάθεται σιωπηλή στο υπόγειο γραφείο του Mulder και να κρατάει την επιτραπέζια ταμπέλα με το όνομα του . Όταν εκείνος κάνει την εμφάνιση του η Dana τον ρωτάει γιατί ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έχει το δικό της γραφείο . Εκείνος την κοιτάει με ένα βλέμμα γνήσιας απορίας και της κάνει ‘ μα νόμιζα ότι αυτή είναι η θέση σου ‘ και της δείχνει μια μικρή και σκοτεινή γωνία στο πίσω μέρος . Στην συνέχεια ξεκινάει τα καλαμπούρια…

xfiles-neveragain6

Το Never Again είναι ένα επεισόδιο της τέταρτης σεζόν των X~Files το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί με δυο τρόπους από το κοινό. Το οξύμωρο είναι ότι η διπλή ερμηνεία του δεν προέρχεται τόσο μέσα από το καλογραμμένο σενάριο αλλά από μια … χρονική συγκυρία .

Το Never Again προβλήθηκε τον Φλεβάρη του 1997. Το προηγούμενο επεισόδιο της σειράς ήταν το κλασσικό πλέον Leonard Betts το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα το νούμερο ένα σε τηλεθέαση επεισόδιο της σειράς . Επίσης σε αυτό το επεισόδιο είχαμε την αποκάλυψη ότι η Scully πάσχει από καρκίνο τον οποίο πιθανότατα αποκόμισε εξαιτίας της απαγωγής της από μυστηριώδεις και ανεξήγητες δυνάμεις . Στο επεισόδιο αυτό το δυναμικό ντουετο του FBI καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση του Leonard Betts ενός οδηγού ασθενοφόρου που αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα είναι ένα μεταφυσικό ‘ ζόμπι ‘ που μπορεί και μυρίζει τα καρκινικά κύτταρα μέσα στους ανθρώπους και να τρέφεται από αυτά. Όταν σε μια φάση ο Betts απαγάγει την Scully και με ένα απολογητικό βλέμμα της δηλώνει ότι ‘ έχει αυτό που χρειάζεται ‘ αυτομάτως ως θεατής διαπιστώνεις ότι η Scully έχει καρκίνο . Το συνειδητοποιεί και η ίδια ταυτόχρονα με εσένα κάτι που δημιουργεί μια κοινή δυναμική μεταξύ εσένα και της ηρωίδας και που καθιστά το Leonard Betts ένα από τα πιο συνταρακτικά και αξιομνημόνευτα επεισόδια ολόκληρης της σειράς .

Γνωρίζοντας την ιστορία αυτή η συμπεριφορά της Scully στο Never Again φαντάζει απόλυτα λογική και δικαιολογημένη . Όταν ένας άνθρωπος γνωρίζει ότι μπορεί να πεθάνει σύντομα το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να κοιταχτει στον καθρέφτη της ζωής του και να κάνει μια αναθεώρηση της . Όμως η παγίδα με το Never Again είναι ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο γράφτηκε και γυρίστηκε πριν αποφασίσουν οι Chris Carter και τα υπόλοιπα μεγάλα κεφάλια της σειράς να δώσουν καρκίνο στην ηρωίδα τους …

Οι σεναριογράφοι Glen Morgan και James Wong έγραψαν το επεισόδιο ως ένα πορτραίτο του χαρακτήρα της Dana Scully το οποίο θα αποτυπώνει την ψυχική κούραση και φθορά που αρχίζει να υφίσταται μια γυναίκα σε έναν κόσμο που κινείται μέσω των εντολών που δίνουν αυταρχικοι άντρες αλλά και που περιστρέφεται γύρω από μια δουλειά που δεν την εκφράζει . Το Never Again είναι ένα φεμινιστικό επεισόδιο που θέτει μερικά πολύ υπαρξιακά ζητήματα για την ηρωίδα η οποία νιώθει ότι κάνει κύκλους δίχως τελειωμό και νόημα . Εντελώς συμβολικά την βλέπουμε να χτυπάει τατουάζ έναν Ουροβορο οφι. Το φίδι που δαγκώνει την ίδια του την ουρά συμβολίζει ιδανικά την ψυχοσύνθεση της Scully.

23ca19253930bdd75b3ca5ec28797eb8--ouroboros-tattoo-inspiration-tattoo

Όμως πέρα από τα βαθύτερα νοήματα του το Never Again στέκεται άξια και ως ένα ψυχαγωγικό και αυτόνομο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν . Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον Ed Jerse έναν χρηματιστή που κάνει την απόλυτα θλιβερή αλλά και φυσιολογική διαδρομή : Δικαστήριο ~ μπαρ ~ τατουατζιδικο.

Ο Ed παίρνει διαζύγιο και χάνει την κηδεμονία των παιδιών του . Αποφασίζει να πνίξει την θλίψη και την μιζέρια του σε ένα ποταπο μπαρ της Φιλαδέλφεια . Ύστερα από αρκετά ποτά καταλήγει μεθυσμένος σε ένα γειτονικό τατουατζιδικο. Παρατηρώντας την βιτρίνα του ο Ed διακρίνει ένα τατουάζ που φαίνεται να αποτυπώνει ιδανικά την διάθεσή του εκείνη τη στιγμή . Το τατουάζ αυτό κυριολεκτικά του κλείνει το μάτι και ο Ed αποφασίζει να εισέλθει στο κατάστημα …

Λίγες μέρες μετά ο Ed ενώ βρίσκεται στην δουλειά ξεκινάει να ακούει μια φωνή  μέσα στο κεφάλι του . Η φωνή αυτή του τονίζει συνεχώς  πόσο αποτυχημένος τυπάκος είναι και του λέει ότι οι Καργιολες οι γυναίκες φταίνε για όλα τα στραβά της ζωής του. Ο Ed παθαίνει μια κρίση πανικού και ξεσπάει σε μια συνάδελφό του. Όπως είναι φυσικό καταλήγει να απολυθεί .

Το ίδιο βράδυ η φωνή επιστρέφει στο κεφάλι του Ed και εκείνος συνειδητοποιεί έντρομος ότι είναι το ίδιο το τατουάζ που του μιλάει και μάλιστα με την φωνή της Jodie Foster ! H ‘ Betty ‘ αρχίζει πάλι να του λέει πόσο αποτυχημένος είναι και ότι δεν είναι αληθινός άντρας . Σε αυτή την κατάσταση σίγουρα ΔΕΝ βοηθάνε και δυο μάρτυρες του Ιεχωβά που του χτυπάνε την πόρτα …

Ο Ed παθαίνει αμόκ και κατεβαίνει έναν όροφο πιο κάτω και σκοτώνει με βίαιο τρόπο την γειτόνισσα του ώστε να αποδείξει στην Betty ότι είναι αληθινός άντρας . Στην συνέχεια καίει το πτώμα στον κλίβανο που βρίσκεται στο υπόγειο της πολυκατοικίας και επιστρέφει στο διαμέρισμα του . Το κόλπο φαίνεται να πέτυχε . Η Betty  επιτέλους είναι ευχαριστημένη με τον Ed. Του λέει ότι είναι αληθινός Άντρας και πως η μοναδική γυναίκα που χρειάζεται στην ζωή του είναι μονάχα εκείνη . O Ed σβήνει το τσιγάρο του επάνω στο μάτι της …

xf413dlg

Την επόμενη μέρα ο Ed σαφώς πιο νηφάλιος τρέχει στο τατουατζιδικο και παρακαλάει τον τατουατζη  να σβήσει την Betty από το μπράτσο του . Εκείνος αρνείται πεισματικά . ‘Παίρνεις το τατουάζ που σου αξίζει‘ του λέει και τον αφήνει στα κρύα του λουτρού . Επάνω στην απελπισία του ο Ed γνωρίζει μια γοητευτική γυναίκα που βρίσκεται εκείνη την ώρα στο κατάστημα και χαζεύει σχέδια για τατουάζ . Ο Ed της συστήνεται και της προτείνει να βγουν για ένα ποτό. Εκείνη δέχεται και του λέει ότι ονομάζεται Dana Scully και ότι έχει κατέβει στην Φιλαδέλφεια για λίγες μέρες .

Η Betty δεν φαίνεται καθόλου χαρούμενη με αυτή την εξέλιξη …

Never_Again_Edward_Jerse_Dana_Scully_Bar

Μπορεί τελικά ο Quentin Tarantino λόγο… γραφειοκρατίας να μην μπόρεσε να σκηνοθετήσει το επεισόδιο όπως αρχικά ήταν σχεδιασμένο όμως το Never Again μέχρι και σήμερα παραμένει ένα από τα κρυφά διαμάντια των X~Files .

Οι Morgan και Wong υπογράφουν ένα μάχιμο σενάριο γεμάτο νοήματα που ξεπερνούν ακόμη και τους χαρακτήρες και την μυθολογία της σειράς . Οι δυο σεναριογράφοι ένιωθαν μετά από χρόνια να πνίγονται δημιουργικά και μέσω της Scully πιθανότατα εκδήλωσαν και την δική τους κούραση και δυσαρέσκεια . Είναι σαν να σου λένε ότι οκ αυτά είχαμε να σου δώσουμε με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες .

Πάντως οι τύποι κατορθώνουν επίσης να αποτυπώσουν με ιδανικό τρόπο την τέχνη και την ιδεολογία του τατουάζ την οποία παρουσιάζουν ως μια ιεροτελεστία με  σεξουαλικές προεκτάσεις . Η αντίδραση της Scully ενώ κάνει το τατουάζ είναι σχεδόν οργασμικη.

dbe075d0-a10f-0133-6e14-0e87cd6e10c7

Μιλώντας για Scully η Gillian Anderson παραδίδει εδώ μια από τις πιο δυνατές ερμηνείες της και μας αποκαλύπτει αθέατες και σημαντικές πτυχές τόσο του χαρακτήρα της Scully όσο και γύρω από την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον Mulder . Η Gillian παίζει μονοτερμα εδώ και είναι υπέροχη . Ο ρόλος της εδώ λειτουργεί ως μια μικρή προσωπική κάθαρση τόσο για τον χαρακτήρα της όσο και για την ίδια αν και ο Chris Carter εντελώς άδικα και ασπλαχνα της στέρησε ένα κομμάτι αυτής της κάθαρσης . Τα X~Files ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ως ταμπού την σεξουαλικότητα της Scully κάτι που με τον Mulder δεν συνέβαινε ποτέ . Εδώ η Anderson ήθελε να σπάσει αυτόν τον κανόνα γυρνώντας μια ερωτική σκηνή . Ο Carter άσκησε βέτο σε αυτή την επιθυμία .Η σκηνη  όπου την νύχτα ο Ed αρπάζει την Scully και την φιλάει παθιασμένα και το επόμενο πρωινό η Scully ξυπνάει μόνη της και μάλιστα με τα ρούχα της στην πραγματικότητα φαντάζει πιο αφύσικη και από την εικόνα ενός τατουάζ που μιλάει . Είναι σαν να σου λέει ο Carter ότι άμα θες να βλέπεις την Scully ως μια σεμνή παρθένα έχεις όλο το ελεύθερο να το κανείς …

Κάποτε οι Anderson , Duchovny και Carter ρωτήθηκαν σε μια κοινή συνέντευξη τους τι θα έκαναν οι Mulder και Skully αν ποτέ τους έβγαιναν ραντεβού . ‘ Σεξ ‘ ήταν η απάντηση της Gillian. Οι άλλοι δυο απάντησαν ότι απλά ‘ θα πήγαιναν για δείπνο ‘ . Αυτή η δεύτερη απάντηση απεικονίζει ιδανικά την αντιμετώπιση που είχε τόσο η ηθοποιός όσο και ο χαρακτήρας της από τους συντελεστές και και το κοινό της σειράς όλα αυτά τα χρόνια .

Μάχιμη δουλειά κάνει και ο Rodney Rowland ως Ed ενώ η Jodie Foster δίνει ζωή στην Betty μονάχα με την φωνή της . Ο David Duchovny πάλι με μικτές και σποραδικές εμφανίσεις μας θυμίζει ότι ο Fox Mulder πέρα από τεράστιο nerd είδωλο είναι και ένας αυταρεσκος Μαλακας!

Υπάρχει μια σκηνή όπου παίρνει την Scully τηλέφωνο στην Φιλαδέλφεια ώστε να της ζητήσει αναφορά γύρω από την υπόθεση που με υφακι  της είχε αναθέσει .  ‘Πως  το ήξερες ότι θα είμαι εδώ ?‘  του κάνει απορημένη εκείνη μιας και αρχικά του είχε πει ότι δεν θα αναλάβει την υπόθεση . ‘Το ήξερα ότι δεν θα με εγκαταλείψεις‘ της κάνει εκείνος με ένα ύφος γεμάτο σιγουριά . Είναι ξεκάθαρο ότι ο Mulder την θεωρεί ως ένα δεδομένο . Και όταν εκείνη του απαντά ότι παρέδωσε την υπόθεση στις τοπικές αρχές εκείνος φανερά ενοχλημένος της λέει να περιμένει λίγες μέρες και ότι θα έρθει εκείνος να δώσει την λύση . Όταν η Scully του λέει ότι τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη της και δεν μπορεί να τον περιμένει εκείνος της κάνει ειρωνικά ‘ γιατί έχεις κάνα ραντεβού ? ‘. Εκείνη όντως έχει ραντεβού με τον Ed όμως ο Mulder αρνείται να το πιστέψει μιας και για εκείνον η Scully ανέκαθεν αποτελούσε ένα ακούραστο γρανάζι που δούλευε για λογαριασμό των X~Files . Πραγματικά δεν γίνεται να μην τον μισήσεις έστω και για λίγο εκείνη την στιγμή …

An-exact-visual-representation-of-how-she-acts-for-most-of-this-ep

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Mulder τελικά δεν είχε και άδικο . Η Scully παρά την υπαρξιακή της σόλο περιπέτεια κατέληξε να επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο γραφείο και να συνεργάζεται με τον ίδιο ακριβώς άντρα . ‘Καλά τραβήξες όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή δεν σου πήρα ένα γραφείο ?! ‘ την ρωτάει εντελώς άστοχα και άκομψα εκείνος . Και εκείνη αφού του ρίξει ένα εξαιρετικά θανατηφόρο βλέμμα του απαντά :

Not everything is about you, Mulder. This is my life . 

Τουλάχιστον αυτή τη φορά ο Mulder κλείνει το στόμα του και αφήνει την Scully να μιλήσει . Αναγνωρίζει επιτέλους την αξία και την συνεισφορά της στο έργο τους .

Όμως στην τελική ο Ουροβορος Όφις συνεχίζει να δαγκώνει την ίδια του την ουρά όμως απλά αυτή τη φορά με λιγότερη μανία ενώ πρόλαβε να δαγκώσει έστω και στιγμιαία  και κάποιον άλλον πέραν του εαυτού του …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “X~Files «Never Again» : Ο σιωπηλός και μάταιος κύκλος της Dana Scully.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: