IRON MAN : Σφυρηλατώντας ένα σπουδαίο σύμπαν.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το 2008 ως ένα εντελώς ανυποψίαστο ακόμη κοινό ακούσαμε τον Robert Downey Jr. να κάνει δημοσίως μια δήλωση που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμασταν τις κινηματογραφικές μεταφορές των αγαπημένων μας comics

 ‘ I am Iron Man. ‘

Μια εξαιρετικά λιτή φράση που όμως η σημασία της σήμερα φαίνεται να έχει το βάρος ενός τόνου. Το πρώτο IRON MAN σε καμία περίπτωση δεν ήταν η πρώτη μεγάλη Superhero ταινία όμως το μεταλλικό κατασκεύασμα των Robert Downey Jr, του σκηνοθέτη Jon Favreau και των MARVEL Studios αποδείχτηκε τόσο γυαλιστερό και γερό που στην συνέχεια επάνω του στήθηκε ένα τόσο πελώριο και μεγαλοπρεπές οικοδόμημα όπως είναι σήμερα το MCU.

Όμως όσο στιβαρή και άρτια δουλειά και αν έκαναν ο Favreau και οι συνεργάτες του στο να μας δώσουν μια άκρως ψυχαγωγική πρώτη ταινία του ήρωα που ‘κατασκεύασαν‘ το 1963 οι Stan Lee, Jack Kirby, Don Heck και Larry Lieber ειλικρινά δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να δώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ευσήμων στον πρωταγωνιστή της ταινίας Robert Downey Jr.

Ναι ο IRON MAN ανέκαθεν ήταν από τα βαριά χαρτιά της Marvel στα comics της εταιρείας όμως μέχρι εκείνη την περίοδο ποτέ του δεν ήταν από τα πρώτα ονόματα της κινηματογραφικής – Superhero ‘πιάτσας‘. Ο Robert Downey με τέσσερις απλές λεξούλες όχι μόνο κατόρθωσε να αλλάξει το Status Quo και να μπει σφήνα ανάμεσα στους Batman, Superman και Spider-Man αλλά παράλληλα έδωσε το πρώτο γερό και απίστευτα σημαντικό ‘σφυροκόπημα’ ώστε να ξεκινήσει να σφυρηλατείται ένα ολόκληρο κινηματογραφικό σύμπαν που στην δεκαετία που θα ακολουθούσε θα μας πρόσφερε συγκινήσεις που σήμερα η αξία τους πραγματικά δεν γίνεται να μετρηθεί σε λόγια…

tumblr_muoo96uMPy1qcepzco2_250

Σε επίπεδο δομής και θεματολογίας το πρώτο IRON MAN ήταν μια εξαιρετικά απλή ταινία. Μας έδινε το Origin του ήρωα ενώ παράλληλα μας παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα του πολυσύνθετου άντρα που κρυβόταν πίσω από μια πανίσχυρη πανοπλία αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Ο Tony Stark είναι ένας εγωπαθής Playboy που μια μέρα και εν μέσω μιας τρομερής καταστροφής συνειδητοποιεί ότι η ενασχόληση του με τον τομέα της βιομηχανίας όπλων έχει ολέθριες και φριχτές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους γύρω του όσο και για τον ίδιο. Ο Tony αντικρίζοντας το χάος και την φρίκη που μπορούν να προκαλέσουν τα όπλα που κατασκευάζει η εταιρεία του αποφασίζει να απαρνηθεί την κληρονομιά του πατέρα του και να προσπαθήσει να επανορθώσει την ζημιά που προξένησαν. Για έναν τόσο εγωιστή άντρα η συγκεκριμένη κίνηση φαντάζει τόσο ανιδιοτελής που ως θεατής πραγματικά δεν γίνεται παρά να τον θαυμάσεις.

Φυσικά η ‘σταυροφορία‘ που ξεκινάει ο Tony κόντρα στις ίδιες του τις δημιουργίες αλλά και ιδεολογίες δεν θα είναι διόλου εύκολη υπόθεση καθώς απέναντι του θα βρεθεί ο μέντορας του Obadiah Stane τον οποίο εδώ ενσαρκώνει ένας πάντα απολαυστικός Jeff Bridges. Όπως και ο Tony ο Obadiah κατανοεί απόλυτα το μέγεθος της ζημιάς που προξενούν οι δημιουργίες της εταιρίας τους σε παγκόσμια κλίμακα όμως αντίθετα με τον ήρωα μας εκείνος δεν έχει την παραμικρή πρόθεση και διάθεση να σταματήσει να παράγει όπλα μαζικής καταστροφής και να τα πουλάει στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Για τον Obadiah Stane ο πόλεμος και ο θάνατος μεταφράζονται απλά ως μια ΄μπίζνα‘ από την οποία η κοινωνία μας δεν θα απαλλαχθεί ποτέ της και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πως θα πλουτίσει από αυτήν.

Εντελώς ειρωνικά ο Tony Stark για να έχει μια ελπίδα να εκπληρώσει τον σκοπό του αναγκάζεται να κατασκευάσει ένα ακόμη πανίσχυρο και εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο. Η στολή – πανοπλία του IRON MAN θα αποτελέσει και το δίπολο που θα φέρει το σχίσμα ανάμεσα στους δυο αυτούς άντρες…

kinopoisk.ru

 

Ως σκηνοθέτης ο Jon Favreau κατασκευάζει εδώ μια άκρως λειτουργική, γερή και ψυχαγωγική ταινία. To IRON MAN μπορεί να αποτέλεσε την γραμμή εκκίνησης της ξέφρενης διαδρομής ενός κινηματογραφικού σύμπαντος όμως παράλληλα δεν παύει να αποτελεί μια αυτοτελή και εξαιρετικά διασκεδαστική ταινία που οι ‘πτήσεις‘ της φαντάζουν υπέρμετρα θεαματικές μέχρι και σήμερα. Το IRON MAN μέσα από την σεναριακή απλότητα και τα μάχιμα εφέ του παραμένει ένα άρτιο φιλμ. Μιλώντας περί ‘εφέ‘ το IRON MAN ήταν η τελευταία δουλεία του μάστορα Stan Winston.

Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα που πιστώνεται εδώ στον σκηνοθέτη είναι η επιλογή του να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν ηθοποιό που εκείνη την εποχή φάνταζε εντελώς ξοφλημένος στα μάτια μας.

Όσο παράλογο και αν μας ακούγεται σήμερα στα τέλη των 00s ο Robert Downey Jr. δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο. Τα ονόματα των Tom Cruise, Clive Owen , Sam Rockwell έπαιζαν δυνατά ενώ η Marvel σκέφτηκε να προσλάβει μέχρι και τον ‘Wolverine Hugh Jackman ! Ενώ και ο τιτάνας-comic geek Nicolas Cage ήθελε σαν τρελός να ενσαρκώσει τον Tony Stark όμως τελικά κατέληξε να υποδυθεί έναν άλλο αγαπημένο του ήρωα

Τελικά ο Favreau επέλεξε ανάμεσα σε όλα αυτά τα λαμπερά ονόματα, που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στα ντουζένια τους, να δώσει τον ρόλο σε έναν ηθοποιό που λόγο των καταχρήσεων και της εκκεντρικής συμπεριφοράς του θεωρούνταν ‘τελειωμένος‘ από το HOLLYWOOD.

anigif_enhanced-buzz-28598-1367618722-24

 

‘ Οι καλύτερες αλλά και οι χειρότερες στιγμές της ζωής του Robert βρίσκονταν εκτεθειμένες στο μάτι της κοινής γνώμης. Έπρεπε να κατορθώσει να βρει μια εσωτερική ισορροπία ώστε να ξεπεράσει εμπόδια που επεκτείνονταν πέρα από την καριέρα του. Για μένα αυτό ακριβώς συμβολίζει ο Tony Stark. O Robert έφερε στον ρόλο ένα βάθος που ξεπερνάει κατά πολύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας παραδοσιακός χαρακτήρας των comics.’ 

Αυτά είχε δηλώσει τότε ο Favreau που στο ταλαίπωρο αλλά και αυτάρεσκο πρόσωπο του Robert Downey διέκρινε στοιχεία που ταίριαζαν απόλυτα με την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα που ήθελε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη.

Και διάολε ο Favreau είχε απόλυτο δίκαιο όπως είδαμε στην πορεία ! 

Στο IRON MAN o Robert Downey ακροβατεί μαεστρικά ανάμεσα στο ‘Swag‘, το χιούμορ  το σταριλίκι , την αυταρέσκεια αλλά παράλληλα κατορθώνει να βγάλει μέσα από τον χαρακτήρα του όλο το δραματικό βάρος που πρέπει να υπάρχει εκεί. Η ερμηνεία του εδώ φαντάζει τόσο άνετη και φυσική που είναι λες και ο πρωταγωνιστής έγραψε μόνος του το σενάριο και αυτοσχεδιάσε τις σκηνές του εξ ολοκλήρου. Εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον σκηνοθέτη που έδωσε στον ηθοποιό του την απόλυτη ελευθερία εκφράσεων και κινήσεων.

Δεν θα κάτσω να αναλύσω την ερμηνεία του Robert Downey Jr. εδώ μιας και μια τέτοια πρακτική σήμερα φαντάζει παντελώς αχρείαστη. Το ότι πριν από λίγες μέρες είχαμε εκατομμύρια θεατές και οπαδούς να συγκινούνται και να πλαντάζουν στο κλάμα μπροστά στον θάνατο του IRON MAN στο AVENGERS : ENDGAME είναι ένα δεδομένο που αποτυπώνει λαμπρά και ολοκληρωτικά την αξία της ερμηνείας του Robert Downey και το πως αυτός ο τύπος κατόρθωσε να χτίσει έναν χαρακτήρα τον οποίο ως κοινό δεν γίνεται παρά να τον θαυμάσουμε με τον πιο ύψιστο τρόπο.

Στο IRON MAN ο Robert Downey μας έδωσε από την μια έναν αυτάρεσκο Playboy που αφού κατατροπώσει τον κακό της υπόθεσης θα γιορτάσει την νίκη του με άπλετη σαμπάνια και με πανέμορφες γυναίκες όμως από την άλλη καταλαβαίνει απόλυτα την βαρύτητα των πράξεων και των αποφάσεων του και που μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή του κόσμου του θα αρνηθεί πεισματικά να λυγίσει.

Εδώ ο Robert Downey Jr. παίρνει έναν ήρωα που μέχρι τότε το ευρύ κοινό τον αντιμετώπιζε ως Β’ διαλογής χαρακτήρα και τον σφυρηλατεί σε ένα ακλόνητο και λαμπερό σύμβολο το οποίο θα θαυμάζαμε για κάτι παραπάνω από μια δεκαετία και αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο κατόρθωμα.

MV5BMjY4MDk0OTQ2MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTgxNTIzMw@@._V1_SX1500_CR0,0,1500,999_AL_

 

Όμως το πρώτο IRON MAN δεν είναι μονάχα ο Robert Downey Jr. έστω και αν ο πρωταγωνιστής δικαίως στρέφει όλους τους προβολείς και το χειροκρότημα του κοινού επάνω του στο φινάλε.

Σε αυτό το φιλμ έχουμε έναν Jeff Bridges να πηγαίνει κόντρα στο ίδιο του το ρέμα και να υποδύεται έναν Villain. O Obadiah Stane είναι η απόλυτη προσωποποίηση της εταιρικής απληστίας και της απάθειας απέναντι στα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και ο Jeff τα αποτυπώνει όλα αυτά εδώ άκρως τρομερά και αποτελεσματικά.

Όμως ο χαρακτήρας που ανέκαθεν με συγκινούσε σε αυτή την ιστορία ήταν εκείνος του Shaun Toub που εδώ αναλαμβάνει τον ρόλο του ανθρώπου που ‘ντύνει‘ για πρώτη φορά τον Tony Stark με την εμβληματική πανοπλία του. Ο Yinsen με την αυτοθυσία του δίνει στον Tony το έναυσμα ώστε να κατανοήσει τις βαριές συνέπειες τις παλιάς του ζωής και τον οδηγεί στην αφετηρία της ηρωικής του πορείας.

‘ Don’t waste it… don’t waste your life, Stark. ‘

Τα τελευταία λόγια του ετοιμοθάνατου επιστήμονα δίνουν στον Tony το τελικό κίνητρο ώστε να γίνει όχι μονάχα ένας σπουδαίος ήρωας αλλά και ένας εξίσου σπουδαίος άντρας που θα παραδεχτεί τα λάθη που έκανε και στην συνέχεια θα αξιοποιήσει όλες του τις αρετές ώστε να τα διορθώσει αλλά παράλληλα να ‘φτιάξει‘ και τον κόσμο μας σε ένα καλύτερο μέρος.

Στον αντίποδα η Gwyneth Paltrow ως Pepper Potts μέχρι και σήμερα στα μάτια μου φαντάζει ως ένας δυσλειτουργικός χαρακτήρας όμως αυτή μου η αντίληψη έχει να κάνει αποκλειστικά με την ίδια καθώς ως ηθοποιό και φάτσα ποτέ μου δεν την είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Πάντως το σενάριο και ο σκηνοθέτης κάνουν αξιόλογη δουλεία ώστε να την παρουσιάσουν ως την φωνή της ηθικής του Tony αλλά και ως μια γυναίκα που πέραν από το να εξυπηρετεί ένα ακόμη Love Story θα μπορεί και να λειτουργεί ως ο πιο σημαντικός συνεργάτης του ήρωα.

Αρκετά αδιάφορος μου ήταν πάντα και ο Terrence Howard στον ρόλο του ‘Rhodey’ Rhodes μιας και η παρουσία του στην πλοκή δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά ως μια δικαιολογία ώστε να δούμε και τον WAR MACHINE να κάνει και εκείνος το ντεμπούτο του στην οθόνη. Ο Howard στην πορεία του MCU αντικαταστάθηκε από τον Don Cheadle , καθώς τα ‘έσπασε‘ με την Marvel λόγο τον διαφορών που είχαν ως προς το μέγεθος του μισθού του, όμως η αλήθεια είναι ότι η απουσία του δεν έγινε ποτέ της αισθητή.

Στο IRON MAN ντεμπουτάρουν επίσης και οι Clark Gregg και Paul Bettany ως Πράκτορας Coulson και J.A.R.V.I.S. αντίστοιχα. Αντίθετα με τον Howard οι δυο αυτοί ηθοποιοί έμελλε να βάλουν το δικό τους μικρό αλλά και εξαιρετικά σημαντικό λιθαράκι στο τεράστιο οικοδόμημα του MCU και για αυτό αγαπήθηκαν από το κοινό του. Πραγματικά το πως ο J.A.R.V.I.S. του Betanny κατέληξε να εξελιχθεί από την φωνή μιας τεχνητής νοημοσύνης στον ήρωα γνωστό ως The Vision αντανακλά σήμερα πολύ όμορφα και συμβολικά την εξέλιξη του ίδιου του MCU.

Φυσικά εδώ είχαμε και το πρώτο cameo του τιτάνα Stan Lee που έμελλε να δημιουργήσει μια υπέροχη παράδοση.

original

 

Όμως η απόλυτη και πιο σπουδαία αντανάκλαση αυτής της ταινίας είναι το πως από μια απλή γκρίζα και μεταλλική στολή , που έμοιαζε ανά πάσα στιγμή έτοιμη να διαλυθεί σε χίλια κομμάτια, καταλήξαμε στον απόλυτα μεγαλοπρεπή και πανίσχυρο IRON MAN του σήμερα.

Το 2008 ο Jon Favreau και η Marvel Studios στρίμωχνοντας έναν ‘ξοφλημένο‘ πρωταγωνιστή μέσα σε μια μεταλλική πανοπλία κατόρθωσαν να βάλουν τις γερές βάσεις για το χτίσιμο ενός κολοσσιαίου οικοδομήματος που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν τις comic ταινίες αλλά και που θα αποτελούσε ΄σχολή ‘ για το πως χτίζονται σωστά και αποτελεσματικά τα κινηματογραφικά σύμπαντα που στις μέρες μας φαίνεται να κατακλύζουν το Hollywood. Αυτή η απροσδόκητη εμφάνιση του Nick Fury μετά τους τίτλους τέλους έμελλε να αλλάξει για πάντα την σινε-ιστορία.

Όμως το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα του πρώτου IRON MAN είναι ότι μέχρι και σήμερα ως θεατές βλέποντας τον Robert Downey Jr. να φοράει για πρώτη φορά την μεταλλική του πανοπλία και να σκίζει τους αιθέρες υπό τους ήχους του ομώνυμου ύμνου των BLACK SABBATH αποτελεί μια εμπειρία που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μονάχα με δέος και θαυμασμό.

Ναι η πρώτη αυτή ‘δοκιμαστική πτήση’ μας πήγε πιο μακριά απ’ότι μπορούσαμε τότε να διανοηθούμε. Και όμως όσα έτη φωτός απόστασης και αν μας χωρίζουν από αυτή σήμερα ποτέ μας δεν γίνεται να την ξεχάσουμε. 

giphy

 ‘Okay, let’s do this right. Start mark, half a meter and to the right. Dummy, look alive, you’re on standby for fire safety. You, roll it. Activate hand controls… okay, we’re gonna start off nice and easy. See if 10% thrust capacity achieves lift. In three… two… one…’

  • Tony Stark aka IRON MAN 
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: