THE PUNISHER MAX ‘Mother Russia’ : Να ζνταροβγιά ταβάρις Φρανκ !

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Στο τρίτο arc του εξαίρετου και άκρως ωμού και αιματηρού THE PUNISHER MAX οι Garth Ennis και Doug Braithwaite στέλνουν τον γερο Frank Castle ένα ταξιδάκι στις παγωμένες πεδιάδες και τα ανελέητα βουνά της Βόρειας Ρωσίας.

Το Mother Russia βρίσκει τον ‘Τιμωρό‘ να καταλήγει στην ‘ρόντινα‘ όχι για να απολαύσει την βότκα του αλλά για να σώσει ένα μικρό και ταλαίπωρο κορίτσι από τα πειράματα των Σοβιετικών Καθαρμάτων που αδυνατούν να δεχτούν το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε δίχως νικητή.

Μπροστά του θα βρεθεί ο ‘Man Of Stone’ Στρατηγός Nikolai Zakharov που δεν θα διστάσει να ξεκινήσει έναν προσωπικό, μικρό πόλεμο απέναντι στον άντρα που θέλει να κλέψει το κοριτσάκι που οι ανώτεροι του χρησιμοποιούν ως το πειραματόζωο μέσα από το οποίο θα αναπτύξουν έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό.

Φυσικά το ταξιδάκι του Frank αποτελεί μια προσφορά του ‘παλιόφιλου’ του Nick Fury…

3

H ιστορία ξεκινάει με τον The Punisher να ξεκληρίζει ότι απέμεινε από την Ρώσικη Μαφία της Νέας Υόρκης. Βγαίνοντας από το σκηνικό μιας ακόμη μελετημένης και απόλυτα πετυχημένης σφαγής ο Frank θα αντικρίσει μπροστά του, ύστερα από αρκετά χρόνια, το γνώριμο και μονόφθαλμο πρόσωπο του Nick Fury.

O Fury κάνει στον Τιμωρό μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί καθώς του τάζει μια εξαιρετικά χρήσιμη ανταμοιβή σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών του. Αποστολή του Frank είναι να πετάξει μέχρι την επαρχία της Ρωσίας , μαζί με έναν φιλόδοξο αλλά και αυτάρεσκο στρατιώτη της DELTA FORCE, να εισβάλλει σε μια μυστική εγκατάσταση Πυρηνικών όπλων και να αρπάξει από τους Ρώσους ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ‘όπλο‘.

Όμως φτάνοντας στην παγωμένη Ρωσία ο Frank διαπιστώνει ότι το ‘όπλο‘ είναι ένα μικρό κορίτσι και εκεί που είναι που αρχίζει να αμφισβητεί τόσο τον σκοπό της αποστολής του όσο και τις εντολές που έχει λάβει από τον Fury , γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στον νέο του συνεργάτη που έχει τις δικές του εντολές.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν όταν οι δυο άντρες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι μέσα στην πυρηνική εγκατάσταση όντας πολιορκημένοι από την στρατιά του στρατηγού Nikolai Zakharov ενός ψυχροπελεμικού Μπάσταρδου που είναι γνωστός ευρύτερα με το παρατσούκλι ‘The Man Of Stone’.

Για τον αυταρχικό και αιμοδιψή στρατηγό ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ εκτός αν τον νικήσει η μαμά Ρωσία και στο πρόσωπο του The Punisher βλέπει ακόμη έναν εχθρό του έθνους που πρέπει να εξαλειφτεί με κάθε κόστος…

10

Στο Mother Russia ο συγγραφέας Garth Ennis επιστρατεύει τον σχεδιαστή Doug Braithwaite ώστε να μας δώσει άπλετες σεκάνς βίας, θανατικού και μακελειού. Ο τελευταίος κάνει εδώ την δουλεία ακριβώς όσο ωμά και αιματηρά πρέπει να γίνει ενώ τοποθετεί τον αντιήρωα μας σε ένα σκηνικό που οι άνθρωποι του φαντάζουν το ίδιο ψυχροί και αμείλικτοι με τον Ρώσικο χιονιά.

Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα εδώ του Ennis είναι το παιχνίδι πολιτικής και πολεμικής ίντριγκας που στήνει μπροστά στα πόδια του ήρωα. Ο Ennis δίνει στον ‘Τιμωρό‘ αρκετούς νέους εχθρούς που μπορούν να τον ανταγωνιστούν όχι με τα μπράτσα ή τα όπλα τους αλλά με το αδίστακτο και ανελέητο μυαλό τους και τις απεχθείς πρακτικές τους. Αρκετοί από αυτούς θα επιστρέψουν και στα επόμενα arcs όντας αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση από τον τύπο που εδώ τους καταστρέφει τα σχέδια.

Ο συγγραφέας αντλεί έμπνευση από γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου , τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και πολιτικές πρακτικές τύπου George Bush Jr. ώστε να θέσει σε τροχιά μια ιστορία που θα κατέκλυζε το μεγαλύτερο μέρος του MAX τίτλου του στην πορεία. Ναι εδώ ο Frank ξεκληρίζει ίσα με καμιά πενηνταρία Ρώσους φαντάρους, μέσα σε ένα κλειστοφοβικό και αιματηρό σκηνικό που μοιάζει να είναι σχεδόν βγαλμένο από ταινίες όπως το ALIENS του James Cameron, όμως πέραν του πολεμοχαρή Zakharov οι αληθινοί του εχθροί βρίσκονται πίσω στην ίδια του την πατρίδα. Ναι ο Zakharov μπορεί με το πέτρινο βλέμμα του να αντανακλά με τρομερό τρόπο την εικόνα ενός άντρα που ζει αποκλειστικά για τον πόλεμο όμως οι αληθινοί Μπάσταρδοι της ιστορίας είναι εκείνοι που ενώ κρύβονται πίσω από τα γραφεία, τα κουστούμια και τους τίτλους τους τολμούν να παίζουν παιχνίδια εξουσίας δίχως να λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές και κώδικες τιμής.

Οι αληθινοί Villains του Mother Russia είναι μια ομάδα από άπληστους και αδίστακτους άντρες που δεν κώλωσαν να πλανέψουν και να προδώσουν τους Fury και Castle ώστε να εξυπηρετήσουν τις εταιρικές τους ατζέντες και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας όχι μόνο δεν δίστασαν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή ενός μικρού κοριτσιού αλλά παραλίγο να ξεκινήσουν έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Η.Π.Α. Οι στρατηγοί – μούλοι αυτοί πριν από χρόνια ανέθεσαν σε έναν πρώην πράκτορα της CIA ονόματι Rawlins να στήσει μια ‘τρομοκρατική οργάνωση – βιτρίνα’ που ενώ τα μέλη της πίστευαν ότι θα θυσιαστούν εις το όνομα του Ισλάμ στην πραγματικότητα εξυπηρετούσαν τα σκιερά συμφέροντα αυτών των αντρών. Μάλιστα σε μια φάση οι τύποι αυτοί αποφασίζουν να βάλουν τους ελεγχόμενους τρομοκράτες τους να ρίξουν ένα αεροπλάνο κατευθείαν στην καρδιά της Μόσχας ώστε να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Ρώσικης Κυβέρνησης και να την κάνουν να πιστέψει ότι πίσω από το αιματοκύλησμα που προξένησε ο Frank κρύβονται οι εξτρεμιστές Άραβες…

RCO002

Κάπου μέσα σε όλο αυτό το πολιτικό χάος και μακελειό ο Ennis βάζει τον γερο Frank Castle να προσπαθεί να σώσει ένα μικρό κορίτσι που αν και αθώο εντελώς άθελα του πληρώνει την απληστία και την σκληρότητα που παραδοσιακά χαρακτηρίζουν όλους εκείνους που ελέγχουν τα μεγάλα κράτη. Η πολιτική σκοπιμότητα και η στυγνή εταιρική απληστία άφησαν τα βάναυσα σημάδια τους τόσο επάνω στο κορμί όσο και στην ψυχή αυτού του παιδιού και εδώ ο Frank καλείται να κάνει κάτι που πλέον φαντάζει εντελώς πρωτόγνωρο για εκείνον :

Αντί να ‘τιμωρήσει’ μια ψυχή , όπως συνηθίζει να κάνει εδώ και δεκαετίες, καλείται να την βγάλει μέσα από μια αληθινή κόλαση και να την λυτρώσει. 

Όμως οι μέρες που ο Frank Castle μπορούσε να δεθεί με μια αθώα ψυχή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και εδώ ο Ennis, κατανοώντας για ακόμη μια φορά απόλυτα το απροσπέλαστο σκοτάδι που πρέπει να υπάρχει στον συγκεκριμένο χαρακτήρα, μας δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιστροφής για αυτόν τον άντρα σε μια κατάσταση που θα μπορούσε έστω και επιφανειακά να χαρακτηριστεί ‘ανθρώπινη‘.

H ανθρωπιά του Frank σκοτώθηκε πριν από πολλά χρόνια σε ένα πάρκο μαζί με την φαμίλια του… 

RCO006

 

Και ναι στο φινάλε προφανώς και ο Castle σώζει το κορίτσι και αποτρέπει έναν ολόκληρο πόλεμο όμως για εκείνον δεν υπάρχει η παραμικρή εξιλέωση. Στο τέλος ο Castle παραδίδει την κοπέλα στον Nick Fury με την ελπίδα ότι ο ‘παλιόφιλος‘ του θα έχει διατηρήσει την δυνατότητα για συμπόνοια ή τουλάχιστον θα βρει τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να την φροντίσουν. Βλέπεις ο Frank το ξέρει καλά ότι συναισθηματικά μέσα του δεν έχει απομείνει τίποτε το στοργικό ώστε να το ανασύρει από τα σωθικά του και με αυτό να σώσει την ψυχή ενός παιδιού. Οι μέρες του ως πατέρας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

Εδώ το μόνο που επιτυγχάνει ο Frank Castle είναι μια ακόμη νίκη που μπορεί να μην κατορθώνει να γεμίσει το απόλυτο κενό που υπάρχει εδώ και χρόνια στην καρδιά αυτού του άντρα όμως αυτή η νίκη αρκεί ώστε ο ‘Τιμωρός‘ να βρει μια αφορμή ώστε να οπλίσει ξανά τα όπλα του και να βγει στους δρόμους της Νέας Υόρκης και να φέρει την ‘λογική‘ στους δρόμους της.

Η τουλάχιστον εκείνο που ο ίδιος θεωρεί ως ‘λογική’.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: