BATMAN ‘Year One’ : Εν αρχή ην η Νυχτερίδα…

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

‘Without Warning it comes… Yes Father. I shall become a Bat.’

Στο BATMAN : Year One ο συγγραφέας Frank Miller αφού περάσει τον θνητό Bruce Wayne από μια, άκρως αιματηρή, συνειδητοποίηση όσον αφορά τον νέο σκοπό που χρίζει για την ζωή του στην συνέχεια τον βάζει στο μονοπάτι μέσα από το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα ακλόνητο σύμβολο.

Το Year One των Frank Miller και David Mazzucchelli πήρε τον προστάτη  της χάρτινης πόλης του Gotham και τον εξέλιξε στον Σκοτεινό Ιππότη της αλλάζοντας για πάντα τόσο την ιστορία , την δυναμική και την ουσία του BATMAN όσο και τον τρόπο που θα αντιμετωπίζαμε και θα αντιλαμβανόμασταν ως αναγνώστες τα comics και τους αγαπημένους μας ήρωες…

 

1_D1VoZd8oo40cPkWknW1FtQ

Εδώ ο συγγραφέας ποτέ δεν μας δείχνει την εκπαίδευση που περνάει ένα παιδί, που είδε κάποτε τους γονείς του να δολοφονούνται εν ψυχρώ, στην προσπάθεια του να μεταμορφωθεί σε έναν ‘τιμωρό‘ του εγκλήματος και της αδικίας που μαστίζουν την κοινωνία μας.

Αντίθετα ο Miller προτιμά να ρίξει τον, ενήλικα πλέον, Bruce Wayne κατευθείαν μέσα στην ‘αρένα‘ όπου θα κληθεί να ξεδιπλώσει όλα όσα διδάχτηκε στους τόπους που επισκέφτηκε και από τους ‘δασκάλους‘ που επέλεξε ώστε να τον σφυρηλατήσουν σε κάτι ‘ανώτερο’.

Τα πρώτα ‘αποτελέσματα’ αυτής της προσπάθειας του Bruce Wayne δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά … 

RCO013_1462595474

 

O Bruce, στην πρώτη του προσπάθεια ως ‘εκδικητής‘, θα διαπιστώσει, με επίπονο τρόπο, ότι ένας θνητός άντρας όσο μανιωδώς και αν κλωτσάει δέντρα δεν αρκεί ώστε να επιφέρει την πολυπόθητη αλλαγή μέσα σε μια πόλη που υποφέρει από το έγκλημα.

02

Ο αιμόφυρτος Bruce επιστρέφει στην έπαυλη που κληροδότησε από τους αδικοχαμένους γονείς του και παρακαλά το ‘φάντασμα‘ του πατέρα του να του δείξει τον ‘δρόμο‘ .

Η απάντηση έρχεται κυριολεκτικά μέσα από το παράθυρο καθώς μια νυχτερίδα το σπάει και κάνει την εμφάνιση της σαν ένας οιωνός ‘φόβου‘…

Αυτόν τον ‘φόβο‘ ο πεισματάρης ορφανός επιλέγει να τον ‘υιοθετήσει‘ και να τον επιστρατεύσει σαν το σύμβολο που θα φέρνει τον απόλυτο τρόμο κατευθείαν μέσα στις καρδιές των δειλών και προληπτικών εγκληματιών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην διάρκεια της ηρωικής σταδιοδρομίας του…

RCO015_1462595586

 

Η γνωριμία των μοχθηρών Καθαρμάτων που βασανίζουν τους πολίτες μιας πόλης με τον άντρα που ορκίζεται να τα εξαφανίσει από τα σωθικά της κοινωνίας μέχρι και σήμερα αποτελεί το απόλυτο Highlight του BATMAN.

O Bruce είναι αποφασισμένος πάση θυσία να δώσει ένα ‘τέλος‘ στην αδικία και δεν θα διστάσει να θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο το σώμα και την ψυχή του ώστε να επιτύχει τον στόχο του. Ο πληγωμένος  αυτός άντρας ορκίζεται να μην αφήσει τους συμπολίτες να βιώσουν τον άδικο πόνο που εκείνος βίωσε ως παιδί.

Η ‘μάχη‘ του εξαρχής φαντάζει μάταιη , μιας και το ‘Κακό‘ απλά δεν γίνεται να εξαλειφτεί ποτέ ολοκληρωτικά από τον κόσμο μας, όμως μόνο και μόνο το γεγονός ότι θα προσπαθήσει να το ‘νικήσει’ τον καθιστά στα μάτια μας ως την ύψιστη αντανάκλαση του ηρωισμού και της ανιδιοτέλειας.

Η αυταπάρνηση του Batman μπορεί να είναι μοναδική και ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη όμως δεν αρκεί από μόνη της ώστε να φέρει την ‘αλλαγή‘, γεγονός που φαίνεται να το ξέρει και ο ίδιος. Η ‘μεταμόρφωση‘ του από έναν απλό άντρα σε μια ‘νυχτερίδα‘ δεν αποτελεί μονάχα την προσπάθεια του να φέρει τον φόβο στα σωθικά του υπόκοσμου αλλά παράλληλα θέλει να λειτουργήσει ως ένας φάρος ελπίδας για τους κατοίκους μιας πόλης που είναι βυθισμένη μέσα στην αδικία . Ο Batman πρέπει να εμπνεύσει τους συμπολίτες του να βρουν το θάρρος να αντισταθούν στο ‘Κακό’ ειδάλλως η παρουσία του δεν έχει καμία μα καμία αξία…

Ευτυχώς για τον ήρωα εδώ υπάρχουν και εκείνοι οι λίγοι γενναίοι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του , έστω και αν αρχικά καλούνται να τον κυνηγήσουν…

RCO003_1462595474

 

Στο Year One ο Miller όμορφα και συμβολικά ‘χώνει‘ τους Bruce Wayne και Gordon μέσα σε ένα αεροπλάνο και ένα τρένο και τους φέρνει ταυτόχρονα στην πόλη του Gotham ώστε να φέρουν την τόσο πολύτιμη ‘αλλαγή‘ στην οποία και οι δυο τους πιστεύουν.

Όμως η ‘ξενάγηση‘ του , τότε απλού ντετέκτιβ, Gordon μέσα στην πόλη μας αποκαλύπτει το κολοσσιαίο μέγεθος της διαφθοράς που την μαστίζει. Η μάχη που καλούνται να δώσουν εκεί μέσα οι δυο άντρες φαντάζει μάταιη μπροστά στην ‘βρώμα‘ που σκεπάζει και ελέγχει τα πάντα γύρω τους.

Αντίθετα με τον ψυχωμένο Bruce Wayne ο Gordon δεν κατορθώνει να μην κλονιστεί μπροστά στην θέα αυτής της ‘βρώμας’…

RCO023_1462595624

 

Το Year One δεν αποτελεί μονάχα την ιστορία του Batman αλλά και εκείνη του Gordon , του άντρα που έμελλε να εξελιχθεί στον απόλυτο συνεργάτη του. Στην τελική όλα εδώ κινούνται μέσα από την δική του ματιά. Η ‘αλλαγή‘ που συμβαίνει μέσα στην ψυχοσύνθεση του ντετέκτιβ έχει μια ισάξια σημασία με εκείνη του ήρωα μας.

Μάλιστα στο φινάλε ο ντετέκτιβ βλέπει το αληθινό πρόσωπο του εκδικητή όμως αντί να τον παραδώσει στον Νόμο που έχει ορκιστεί να υπηρετεί επιλέγει να τον καλύψει.  Εδώ ο Gordon δεν υπακούει απλά σε έναν κώδικα τιμής αλλά κάνει μια επιλογή με γνώμονα το καλό της νέας του πόλης. Ο  ντετέκτιβ δείχνει να κατανοεί ότι για να αντιμετωπιστεί η ακραία διαφθορά του Gotham απαιτούνται να ληφθούν εξίσου ακραία μέτρα που θα κινούνται πέραν του νόμου όχι όμως και πολύ μακριά του . Ο Gordon χρίζει τον  Batman ως τον μοναδικό άντρα που θα μπορέσει να κινηθεί επάνω σε αυτά τα εξαιρετικά λεπτά και εύθραυστα όρια χωρίς να τα καταστρέψει ολοσχερώς. Ουσιαστικά εδώ ρίχνει όλη του την πίστη στο ότι ο Bruce ποτέ του δεν θα υποκύψει στον πειρασμό της αυτοδικίας που θα τον καταστήσει σαν έναν ακόμη εγκληματία.

Όμως ακόμη και το ‘ακλόνητο σύμβολο’ της ιστορίας δεν μένει αλώβητο απέναντι στην διαφθορά και την βία που καλείται να αντιμετωπίσει.

Και κάπου εδώ είναι που ο Mazzucchelli στήνει μια από τις πιο Badass και συναρπαστικές ‘Action χορογραφίες’ στην τόσο πλούσια ιστορία του BATMAN.

000

Τα πάνελ του σχεδιαστή κρίνονται ως εμβληματικά και η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Η μίνιμαλ και ‘μουντή’ αισθητική του φαντάζει ως η ‘κάπα’ που ταιριάζει ιδανικά στον χαρακτήρα που έχει στα χέρια του εδώ. Η απεικόνιση που κάνει στην πόλη του Gotham είναι ίσως η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Κάθε χτύπημα που ρίχνει ή που δέχεται ο Batman μαχόμενος τον ‘βρώμικοBranden και τους μπάτσους του έχει την δική του σημασία και ένα βαρύ τίμημα. Εδώ ο ήρωας φαντάζει τρωτός αλλά και απόλυτα μεθοδικός και αποτελεσματικός . Οι πληγές επάνω στο κορμί του μας θυμίζουν ότι δεν παύει να είναι ένας θνητός όμως ταυτόχρονα μας δείχνουν πόσο ισχυρός και αποφασισμένος είναι.

Διόλου αμελητέα εξέλιξη για έναν τύπο που στην αρχή τα βρήκε σκούρα κόντρα σε κάτι ποταπά κλεφτρόνια…

03

Το πάνελ όπου καλεί τα φτερωτά ‘παιδιά της νύχτας’ για ενισχύσεις κατέληξε να επηρεάσει όλες τις μετέπειτα εκδοχές του, ειδικά τον BATMAN του Nolan, και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές και γαμάτες ‘I’m BATMAN’ στιγμές της ιστορίας του χαρακτήρα , έστω και αν ποτέ μας δεν τον ‘ακούμε‘ να ξεστομίζει αυτές τις λέξεις !

Η κληρονομία που αφήνουν εδώ οι συντελεστές του τίτλου ,τόσο στους αναγνώστες όσο και στους μετέπειτα δημιουργούς ,είναι απλά ανεκτίμητη και εξαιρετικά βαριάς σημασίας.

Δυστυχώς οι μετέπειτα Bat-τίτλοι ‘ ξέχασαν ‘ ορισμένες από τις διδαχές του. Ο Gordon αποδείχτηκε ότι όντως ‘ δεν έβλεπε χωρίς τα γυαλιά του ‘ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του ήρωα και ξανάγινε απλά ‘εκείνος ο μπάτσος ‘ που ανάβει το Bat-Signal ,   η  Selina Kyle που εδώ από μια τσαμπουκαλεμενη πόρνη εξελίσσεται στην Catwoman  , παρακινουμενη  από την εμφάνιση του Batman στην γειτονιά της , μεταμορφώθηκε πίσω  σε μια σεξι κλέφτρα κοσμημάτων ενώ και ο ίδιος ο Bruce Wayne κατέληξε να φαντάζει λιγότερο σύνθετος ως άντρας και σαφώς περισσότερο ανίκητος σαν ‘ Superhero ‘…

Βέβαια που και που κάνουν την εμφάνισή τους και εκείνοι οι δημιουργοί που αντιλαμβάνονται πλήρως την σημασία των μαθημάτων που μας παρέδωσε ο Miller στο  Year One και παράλληλα δεν διστάζουν να προσθέσουν σε αυτά τις δικές τους υπέροχες και ουσιώδεις ‘σημειώσεις’.

Όπως και να χει χωρίς  την συμβολή αυτού του ‘Dynamic Duo’ ο Σκοτεινός μας Ιππότης ίσως να μην ‘έλαμπε’ τόσο πολύ μέσα από το ‘σκοτάδι’ όπως συμβαίνει στις μέρες μας…

RCO001_1462595474

 

Σε αυτό το comic οι Miller και Mazzucchelli επιστρατεύοντας την σκληρή νουάρ αφήγηση και την αιματηρή – ωμή βία μας δίνουν την ‘γέννηση‘ ενός ήρωα που φαντάζει υπέρμετρα γοητευτικός και αξιοθαύμαστος όμως παράλληλα διακατέχεται από μια σχεδόν οπερετική τραγικότητα ως άνθρωπος.

Και στο φινάλε οι δημιουργοί μας δίνουν  μια μικρή πρόγευση από όλα εκείνα που θα ακολουθήσουν και που θα αποτελέσουν τις βαρύτατες συνέπειες των επιλογών και των πραξεων του Bruce Wayne. Καθώς βλέπουμε τον Gordon να μας αφηγείται την εμφάνιση ενός μυστηριώδη τρομοκράτη , που απειλεί να μολύνει τα νερά του Gotham και αυτοαποκαλείται ως ‘The Joker’, το μέλλον φαντάζει λιγάκι πιο σκοτεινό αλλά και αρκετά πιο συναρπαστικό.

Από κει και ύστερα όλα έχουν καταγραφεί στα κατάστιχα της ιστορίας. Μια ιστορία στην οποία συναντάμε και ένα άλλο σπουδαίο κεφάλαιο που υπέγραψε ο Frank Miller και που αφορά την περαιτέρω εξέλιξη του Batman σε ένα τρομερό σύμβολο. Όμως αυτό το κεφάλαιο επιτρέψτε μου να το ανοίξουμε κάποια άλλη φορά.

To BATMAN : Year One είναι η κρίσιμη και σπουδαία στιγμή όπου ο θνητός άντρας εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ακλόνητους μύθους. 

 

10 σκέψεις σχετικά με το “BATMAN ‘Year One’ : Εν αρχή ην η Νυχτερίδα…

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: