Darren Aronofsky’s ‘BATMAN’ : Το κινηματογραφικό ‘Year One’ που δεν βγήκε ποτέ του μέσα από την ‘σπηλιά’…

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

‘It was the duct tape MacGyver Batman.’

Μπορεί τον Οκτώβρη που μας έρχεται να έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να δούμε ένα φιλμ του JOKER που θα κινείται στους ρυθμούς του ‘Ταξιτζή‘ του Martin Scorsese, και του οποίου η αισθητική μοιάζει να απέχει έτη φωτός από την σωρεία των αποστειρωμένων και άνευρων comic ταινιών που κατακλύζουν τον κινηματογράφο σήμερα, όμως να που αυτό το εγχείρημα δεν είναι και τόσο πρωτόγνωρο.

Στις αρχές των 00s ο σκηνοθέτης Darren Aronofsky .,σε συνεργασία με τον συγγραφέα Frank Miller, ήταν έτοιμος να χτίσει μια ταινία BATMAN που θα κινούνταν στους ρυθμούς του ‘Year One’ comic.

Ο Aronofsky ποτέ του δεν ‘καιγόταν‘ να κάνει ένα Bat-φιλμ όμως αν άφηνε στην Warner να του ‘σκάσει’ γύρω στα 80 εκατομμύρια δολάρια ώστε να κάνει μια ταινία ‘γύρω από την αγάπη και τον θάνατο αφού λίγο πριν είχα κάνει μια ταινία με θέμα την ηρωίνη…’ θα μπορούσε στην συνέχεια να χρηματοδοτήσει το Passion Project του με τίτλο The Fountain

H επιλογή του Joel Schumacher να διαστρεβλώσει την θεατρικότητα, την ψευδαίσθηση και το σκοτάδι που χαρακτήριζαν τις δυο BATMAN ταινίες του συναδέλφου του Tim Burton στην απόλυτη γελοιότητα είχε βαρύτατες συνέπειες απέναντι στο κινηματογραφικό Status Quo του Σκοτεινού Ιππότη.

Για να επιβιώσει ο BATMAN μέσα στο κινηματογραφικό στερέωμα απαιτούνταν μια ‘ολική επαναφορά ‘ αλλά και μια εξέλιξη όσον αφορά το ύφος και την αισθητική του. Αυτό το ζόρικο αλλά και κρίσιμο εγχείρημα η Warner Bros αποφάσισε να το αναθέσει στον τυπά που μόλις είχε προξενήσει γερή αίσθηση με τις δυο πρώτες του ταινίες, τα Π και Requiem For A Dream.

Όμως να που ο Darren Aronofsky είχε ορισμένες ιδέες και φιλοδοξίες που έκατσαν βαριά στα στομάχια των παραγωγών… 

Year_One

Ως δημιουργός ο Aronofsky ανέκαθεν είχε το τρομερό χάρισμα να περνάει τους χαρακτήρες των ιστοριών του μέσα από φριχτές ‘μεταμορφώσεις‘ που οι αιτίες τους πήγαζαν είτε μέσα στον ψυχισμό τους είτε προέρχονταν από τις πιο σκοτεινές ‘γωνίες‘ του κόσμου στον οποίο βρίσκονταν.

Στα ‘χαρτιά‘ ο Aronofsky φάνταζε ως ο πλέον ιδανικός άνθρωπος ώστε να φέρει τον BATMAN σε μια νέα πιο ώριμη και σκοτεινή εποχή όμως κάποιες ‘ακραίες‘ πινελιές που επιθυμούσε να προσδώσει στον ήρωα στάθηκαν ως ένα αμετακίνητο εμπόδιο για την υλοποίηση του πρότζεκτ.

Στο προσχέδιο του σεναρίου του ο σκηνοθέτης, σε συνεργασία με τον Frank Miller οραματίζονταν ένα φιλμ που θα κινούνταν στους ρυθμούς του The Dark Knight Returns comic και πρωταγωνιστής του θα ήταν ο… Clint Eastwood !

darkest_knight___clint_eastwood_as_batman_by_lee_howard_art_d4ur5i3-pre

 

Ω ναι , ο Aronofsky ήθελε τον ‘Βρώμικο Χάρι’ να ενσαρκώσει τον Bruce Wayne και το alter ego του σε μια πιο ‘γερασμένη‘ εκδοχή που θα εκτυλίσσονταν στους δρόμους του… Τόκιο και που αισθητικά θα αντλούσε έμπνευση από ταινίες όπως ήταν τα DEATH WISH και The French Connection !

Μάλιστα ο σκηνοθέτης επιθυμούσε η πλοκή να διαδραματίζεται στα 70s ώστε να αποτυπώσει όπως έπρεπε τους νουάρ ρυθμούς στους οποίους θα κινούνταν ο ‘βιτζιλάντηςBATMAN του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Miller δέχτηκε να γράψει το σενάριο ενώ οι δυο τους επιθυμούσαν στο παρελθόν να μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη και το comic του πρώτου με τίτλο RONIN.

Τελικά η πρωτότυπη αλλά και τολμηρή αυτή ιδέα εγκαταλείφτηκε και έτσι ο Aronofsky μεταπήδησε σε ένα άλλο χάρτινο ‘πόνημα‘ του Frank Miller ώστε να αντλήσει έμπνευση για το φιλμ που ήθελε να μας παρουσιάσει.

‘Εκλεκτός’ του σκηνοθέτη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτού του δεύτερου εγχειρήματος στέφθηκε ο Joaquin Phoenix

Joaquin-Phoenix-Batman-Year-One-Aronofsky

 

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται ο τυπάς που σε λίγο καιρό θα τον δούμε να ενσαρκώνει τον Joker πίσω στα 00s ήταν ο νούμερο ένα υποψήφιος ώστε να φορέσει την εμβληματική κάπα και την μάσκα της ‘νυχτερίδας‘.

Προσωπικά θεωρώ τον Phoenix ως τον ιδανικό ηθοποιό για να παίξει τον Batman μέχρι και σήμερα όμως από την άλλη η προοπτική να τον δω να υποδύεται τον αιώνιο αντίπαλο του με εξιτάρει εξίσου !

Αλλά ας μην ξεφεύγουμε από την ιστορία μας…

Το ‘Year One’ του Aronofsky θα τοποθετούσε τον Phoenix / Bruce Wayne / Batman σε ένα Gotham (τον ‘ρόλο’ της πόλης θα έπαιζε το βιομηχανικό Ντιτρόιτπου θα φάνταζε πιο ‘βρώμικο‘, διεφθαρμένο και επικίνδυνο από ποτέ.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο σκηνοθέτης επιθυμούσε να ξεπεράσει ακόμη και τον Frank Miller σε ακρότητα και ‘σκοτάδι’ !

Gordon-Article-3

 

Ακριβώς όπως και στο χάρτινο Year One έτσι και σε αυτή την εκδοχή ο επιθεωρητής Gordon θα είχε εξίσου σημαντικό ρόλο με εκείνον του Batman. Ο Aronofsky ήθελε να παρουσιάσει τον μπάτσο σαν ένα αμάλγαμα μεταξύ του Serpico, από το ομώνυμο φιλμ του Al Pacino, και του ανισόρροπου βιτζιλάντη Travis Bickle, του Robert DeNiro.

‘Η εναρκτήρια σκηνή του Gordon θα ήταν εκείνος να κάθεται στην τουαλέτα , με ένα περίστροφο στο στόμα και κρατώντας έξι σφαίρες στην παλάμη του…’

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Gordon του Aronofsky δεν θα έμενε καθόλου ανεπηρέαστος από την ‘σαπίλα‘ που μαστίζει την πόλη που ορκίστηκε να υπηρετεί και να προστατεύει…

Παράλληλα θα είχαμε και την εισαγωγή της Selina Kyle aka Catwoman που θα φάνταζε σαν μια ‘αφέντρα-πόρνη’ βγαλμένη κατευθείαν από την νουάρ αισθητική του SIN CITY. Η Catwoman θα περιορίζονταν εδώ σε ένα cameo που ουσιαστικά θα έστρωνε τον ρόλο της για μια δεύτερη ταινία στην οποία θα λειτουργούσε σαν Villan ενώ δεν αποκλείεται να βλέπαμε και τον Joker !

Όμως οι πιο καινοτόμες αλλαγές που θα έκανε ο Aronofsky φυσικά αφορούσαν τον ίδιο τον Batman…

Batman-Year-One-Aronofsky-Concepts

 

Στο Year One του Darren Aronofsky ως οπαδοί και θεατές θα καλούμασταν να ξεχάσουμε το εμβληματικό Batmobile, τα γαμάτα γκάτζετ αλλά και τα εκατομμύρια του Bruce Wayne.

Σε αυτό το φιλμ τα μοναδικά ‘εφόδια‘ που θα είχε ο Bats ήταν μια αυτοσχέδια στολή που αρχικά θα αποτελούνταν από… ξυραφάκια στα χέρια, μια κάπα αλλά και μια …μάσκα του χόκεϊ (!?!) και έναν Bat-γάντζο. Ο , άφραγκος εδώ, Bruce Wayne αντί για Batcave θα είχε ως αρχηγείο του έναν ένα εγκαταλελειμμένο   ‘δωμάτιο‘ μέσα στους υπονόμους του Gotham και για μεταφορικό όχημα θα χρησιμοποιούσε ένα κατάμαυρο Lincoln Continental αμάξι !

Αντί του εμβληματικού μπάτλερ / συνεργάτη / πατρικού προτύπου Alfred Pennyworth εδώ ο Bruce Wayne θα είχε ως σύμμαχο τον ‘Big Al’ , έναν Αφροαμαρικανό και βετεράνο του Βιετνάμ που θα λειτουργούσε ως ο ‘μηχανικός‘ του.

Με την σειρά του ο Bruce Wayne έχοντας χάσει τους γονείς του θα κατέληγε εντελώς άφραγκος στους δρόμους , μια πινελιά που είναι βγαλμένη κατευθείαν μέσα από τις σελίδες του DAREDEVIL : Born Again του Frank Miller.

Στα μάτια του Aronofsky o Bruce Wayne φάνταζε σαν ένας ημίτρελος – βιτζιλάντης , τύπου Charles Bronson, που θα χτύπαγε ανελέητα, δεν αποκλείεται και ‘θανάσιμα’, την διαφθορά που θα συναντούσε σε όλες τις εκφάνσεις της πόλης του Gotham… 

batman-figure002

 

O ωμός και βίαιος ρεαλισμός που διέκρινε τον ‘πρωτάρη‘ και αιμοδιψή Batman του Darren Aronofsky αποτέλεσαν και την ταφόπλακα του Bat-εγχειρήματος του.

Στα 00s το Hollywood δεν ήταν ακόμη έτοιμο ώστε να τολμήσει να δώσει στο κοινό έναν τόσο ακραίο αντιήρωα που θα κινούνταν σε νουάρ ρυθμούς , θα είχε χαμηλό μπάτζετ και μια R-Rated αισθητική. Μια κατάσταση που φαίνεται πλέον να αλλάζει , εντελώς ειρωνικά αλλά και κάπως συμβολικά, με τον ερχομό του JOKER των Joaquin Phoenix και Todd Phillips.

Όπως και να χει ο Σκοτεινός Προστάτης της , πάντα προβληματικής, πόλης του Gotham βρήκε τον δρόμο του στο ξεκίνημα μιας ‘Νέας Εποχής’ χάριν στην συνεισφορά και το όραμα ενός άλλου χαρισματικού σκηνοθέτη. Η εικόνα ενός απόλυτα διεφθαρμένου Gotham που μας παρουσίασε ο Christopher Nolan στην τριλογία του μοιάζει βγαλμένη κατευθείαν μέσα από το όραμα του Darren Aronofsky.

Μπορεί το BATMAN : Year One των Darren Aronofsky και Frank Miller ποτέ του να μην ξέφυγε από το κινηματογραφικό Καθαρτήριο Άσυλο Άρκαμ όμως να που ίσως μερικές από τις τολμηρές ιδέες του κατάφεραν να βρουν επιτέλους τον δρόμο τους στα σκοτεινά και επικίνδυνα σοκάκια της Gotham City

 

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Darren Aronofsky’s ‘BATMAN’ : Το κινηματογραφικό ‘Year One’ που δεν βγήκε ποτέ του μέσα από την ‘σπηλιά’…

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: