THE CROW : Μερικά πράγματα καλό είναι να παραμένουν νεκρά.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Το Κοράκι μπορεί να ανέστησε τον Eric Draven ώστε να πάρει εκδίκηση για τον τραγικό και βίαιο θάνατο του ίδιου και της μνηστής του Shelly από τα Καθάρματα της Συμμορίας του Top Dollar όμως δεν του δώσε και μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Ο Eric πήρε την εκδίκηση του και εξασφάλισε μια γαλήνια μετάβαση στην μεταθανάτια ύπαρξη δίπλα στο πλευρό της γυναίκας που αγάπησε. Παρακολουθώντας το φινάλε του The Crow με τον ήρωα να σέρνεται μέχρι τον τάφο της αγαπημένης του καταλαβαίνεις ότι όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή όπως έχουν μια Αρχή έχουν και ένα Τέλος. Και για  να έχουν πραγματική αξία όλα αυτά που ζούμε στο ενδιάμεσο, ευχάριστα και μη, το Τέλος πρέπει να είναι οριστικό. Βλέπεις σε αυτή την ζωή κάποια πράγματα είναι  γραφτό να μην επιστρέφουν στην ζωή αφού πεθάνουν. Και σε αυτά τα πράγματα συγκαταλέγεται και το The Crow, μια ταινία τόσο μοναδική αλλά και τόσο Καταραμένη που δυστυχώς όμως αντίθετα με τον ήρωα της αδυνατεί να κάνει την μετάβαση της στην ‘άλλη πλευρά’ ώστε να βρει την θέση της στην αιωνιότητα. Δεν την αφήνει η απληστία…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

269307-blackangel

‘Δεν θέλω να με θυμούνται μόνο και μόνο ως τον γιο του Bruce Lee’ είχε δηλώσει κάποτε ο Brandon Lee.

Ο απόγονος του σπουδαίου ηθοποιού, δασκάλου των πολεμικών τεχνών αλλά και φιλοσόφου Bruce Lee πάντα ήθελε να χαράξει το δικό του μονοπάτι στην ζωή. Στα 90s ο Brandon είχε αρχίσει να αποκτά τον σεβασμό των θαυμαστών των πολεμικών τεχνών χάρη στην συμμετοχή του σε action ταινίες όπως το Rapid Fire και πλέον έψαχνε και την ευκαιρία να αναδείξει και το υποκριτικό του ταλέντο που θα έκανε τον κόσμο να ασχολείται μαζί του όχι επειδή ήταν ο γιος ενός Θρύλου αλλά επειδή ήταν ένας καλλιτέχνης που είχε κάτι εντελώς δικό του να προσφέρει στην Τέχνη. Και η πολυπόθητη αυτή ευκαιρία ήρθε μέσα από την ταινία The Crow.

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Eric Draven (Brandon Lee) ενός μουσικού που δολοφονείται άγρια από μια συμμορία αφού πρώτα τους έχει παρακολουθήσει να βασανίζουν, να βιάζουν και να δολοφονούν την μνηστή του Shelley (Sofia Shinas) μια μέρα πριν τον προγραμματισμένο γάμο τους. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, μια βροχερή νύχτα, ένα κοράκι προσγειώνεται στον τάφο του αδικοχαμένου μουσικού και χτυπάει με το ράμφος του την ταφόπλακα του. Ο Eric σκαρφαλώνει έξω από το φέρετρο του και αρχίζει να αποζητά την εκδίκηση του. Με το The Crow ο Brandon Lee κατάφερε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα μιας και χάρη στην συμμετοχή του στην ταινία πλέον όλοι θα τον θυμούνται όχι ως τον γιο του Bruce Lee αλλά ως τον ηθοποιό που έπαιξε τον ρόλο του Eric Draven. Ένας ρόλος που του κόστισε την ζωή…

the-crow-1994-movie-720p-hd-free-download

Η Ιστορία για τον τραγικό χαμό του ηθοποιού είναι πλέον γνωστή μέχρι και στις πέτρες. Ο Brandon πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1993 στα γυρίσματα του The Crow όταν έφαγε μια σφαίρα στο στήθος από ένα 44αρι Magnum.

Λόγο ενός τεχνικού λάθους και της εγκληματικής αμέλειας των υπεύθυνων για τα όπλα της ταινίας ο ηθοποιός μας αποχαιρέτησε με τον πιο τραγικό τρόπο μόλις στα 28 του χρόνια συνεχίζοντας την Κατάρα του πατέρα του που επίσης πέθανε μόλις στα 32 του. Από κείνη τη στιγμή και ύστερα ήταν πλέον αναπόφευκτο να να μην συνδεθεί το όνομα του για πάντα με την ταινία και τον χαρακτήρα του Eric Draven. Ηθοποιός και ρόλος ήταν πια γραφτό να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους για πάντα, ακριβώς όπως συνέβη και στον Heath Ledger με τον ρόλο του Joker αρκετά χρόνια αργότερα. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι αν ζούσε και πάλι θα κατάφερνε πιθανότατα να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Απλά ίσως να του έπαιρνε λίγο χρόνο παραπάνω. Βλέπεις παρά το τραγικό δυστύχημα και τις αρχικές σκέψεις των συντελεστών για ‘θάψιμο’ της ταινίας, το The Crow τελικά κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 13 Μαΐου του 1994 και εκτός του ότι κατάφερε να κάνει μια σχετική εμπορική επιτυχία και να αποσπάσει καλές κριτικές, το πιο σημαντικό είναι ότι η ταινία κατάφερε να σταθεί επάξια στο πέρασμα του χρόνου και πλέον στις μέρες μας να εξακολουθεί να έχει το φανατικό κοινό της και να θεωρείται και κλασσική. Και πως να μην είναι άλλωστε ?

Ο άπειρος  Σκηνοθέτης Alex Proyas που μέχρι τότε σκηνοθετούσε video clips για το MTV αποδείχτηκε λίρα εκατό μιας και  σε συνδυασμό με την πολύ καλή ερμηνεία του Brandon, το παρανοϊκό σενάριο και την απίστευτη μουσική που περιελάμβανε τραγούδια από συγκροτήματα όπως οι The Cure, και Rage Against The Machine  κατόρθωσαν να δώσουν μια τρομερά σκοτεινή, σχεδόν Goth, αισθητική στην ταινία και ‘ανάγκασε’ τους κριτικούς να αρχίσουν συγκρίσεις με ταινίες όπως το Batman του Tim Burton και το Blade Runner του Ridley Scott. Εξαιρετικές ήταν και οι ιδιαίτερα σκληρές και ωμές σκηνές μάχης. Δυστυχώς ο Brandon δεν ήταν εκεί για να απολαύσει την επιτυχία του. Και ναι μπορεί να λύγισε από την ‘Κατάρα’ που κληρονόμησε από τον πατέρα του όμως υπήρχε και άλλη μια ‘Κατάρα’ που πετούσε σαν Κοράκι πάνω από την ιστορία του The Crow που ήταν Καταραμένη πολύ πριν βρει τον δρόμο της στις κινηματογραφικές αίθουσες…

the-crow-1994-7_zpsbjlu30eb

 

Πίσω από το story του The Crow κρύβεται η αληθινή και τραγική ιστορία του δημιουργού του James O’Barr.

Το 1978 o James, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Λύκειο, σχεδίαζε να παντρευτεί την κοπέλα του Ann με την οποία διατηρούσε σχέση για πολλά χρόνια και που από την πρώτη στιγμή που αντίκρισαν ο ένας τον άλλον γνώριζαν ότι θα είναι για πάντα μαζί. Λίγες μέρες μετά την αποφοίτηση τους ένας μεθυσμένος οδηγός χτύπησε την Ann αφήνοντας την νεκρή. Ο James μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την απώλεια της αγαπημένης του κατατάχτηκε στους πεζοναύτες ελπίζοντας με αυτό το τρόπο να την βγάλει από το μυαλό του και να συνεχίσει την ζωή του. Το σχέδιο δεν πήγαινε καλά μέχρι που λίγο καιρό αργότερα ενώ βρισκόταν στην Γερμανία έπεσε στα χέρια του μια εφημερίδα όπου σε ένα άρθρο υπήρχε η είδηση για ένα έγκλημα που συνέβη στην γενέτειρα του, την πόλη του Detroit. Κάποιος είχε δολοφονήσει στυγνά ένα ζευγάρι για να τους κλέψει ένα δαχτυλίδι αρραβώνων αξίας 20 δολαρίων. Και αυτό ήταν, ο James πήρε στα χέρια του ένα μολύβι και άρχισε να γράφει μια ιστορία που θα τον βοηθούσε να βρεί την Κάθαρση που τόσο πολύ είχε ανάγκη.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το The Crow. Ένα comic γεννημένο μέσα στην βια, το αίμα, την απώλεια, την θλίψη και τον πόνο αλλά και την αγάπη που παρά τις δυσκολίες αρνείται πεισματικά να πεθάνει. Και όταν τόσα πολλά έντονα βιώματα και συναισθήματα συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα τόσο μοναδικό έργο Τέχνης είναι αναπόφευκτο αυτή η δημιουργία να έχει και ανάλογη επίδραση σε όσους την περιτριγυρίζουν. Για μερικούς όπως ο James λειτούργησε ως λύτρωση και για άλλους σαν τον Brandon αποτέλεσε την καταδίκη τους. Και αυτή είναι η Κατάρα του The Crow μιας και δεν μπορείς να ξέρεις τι από τα δυο θα σου φέρει το κοράκι.

115163

Σήμερα βγήκε η είδηση ότι ύστερα από αρκετά χρόνια η ιδέα για ένα remake – reboot, πείτε το όπως θέλετε, του The Crow βγαίνει επιτέλους από το ‘Καθαρτήριο των χαμένων παραγωγών’ και τα γυρίσματα για μια νέα ταινία θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο με τον ‘Aquaman’ Jason Momoa να αναλαμβάνει να … αναστήσει ξανά τον χαρακτήρα του Eric Draven. Μια προσπάθεια που πιθανότατα θα έχει την ίδια τύχη με όλα τα προηγούμενα sequels, remakes και μεταφορές σε τηλεοπτική σειρά της τραγικής ιστορίας του ήρωα που όχι μόνο δεν κατάφεραν ποτέ τους να ξεπεράσουν το original αλλά καταδικάστηκαν να ξεχαστούν στην αφάνεια. Και ακριβώς έτσι έπρεπε και πρέπει να συμβεί.

Μερικά πράγματα σε αυτή την ζωή καλό είναι να παραμένουν νεκρά  και δεν έχουν ανάγκη εμάς να τα επαναφέρουμε στην ζωή για να διατηρήσουν την μαγεία τους για πάντα.

01

«If the people we love are stolen from us, the way to have them live on is to never stop loving them. Buildings burn, people die, but real love is forever.»

 

15 σκέψεις σχετικά με το “THE CROW : Μερικά πράγματα καλό είναι να παραμένουν νεκρά.

Add yours

Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑