SPIDER-MAN : Ένα μάθημα σχετικά με τον ηρωισμό.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

Εδώ και δυο ολόκληρες μέρες πιάνω τον εαυτό μου να ανυπομονεί για το πρώτο trailer του SPIDER-MAN : Homecoming. Κάτι τέτοιο είχε  να μου συμβεί από τα 17 μου…  

Και ναι σίγουρα το πρώτο teaser της επερχόμενης ταινίας του ανθρώπου αράχνη έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό. Το να βλέπεις τον Spidey να ανοίγει τα φτερά του και να περνάει πάνω από ένα ελικόπτερο, σε μια σκηνή βγαλμένη κατευθείαν μέσα από τα σκίτσα του Steve Ditko, είναι μια ανεπανάληπτη αίσθηση.

source

Όμως αυτό που πραγματικά με έχει υπέρμετρα ενθουσιάσει σχετικά με την νέα ταινία του Spider-Man είναι η γενική εντύπωση που προσωπικά μου δίνει η MARVEL ότι επιτέλους θα δούμε τον Spider-Man με τον οποίο μεγαλώσαμε και πραγματικά αγαπήσαμε. Κάτι το teaser που μας παρουσιάζει μια πολύ οικεία και αγαπημένη στολή, κάτι που θα δούμε επιτέλους για πρώτη φορά τον ήρωα να χρησιμοποιεί τα διαχρονικά web wings του, κάτι ο τίτλος  ‘Homecoming’ που σου προκαλεί ενθουσιασμό και νοσταλγία για την επιστροφή του Spidey στο πραγματικό του σπίτι, αλλά πάνω απ’όλα αυτό που με έχει πωρώσει περισσότερο είναι εκείνη η σύντομη σκηνή στο CIVIL WAR όπου ο Tony Stark στριμώχνει τον Peter Parker και τον ρωτάει γιατί κάνει αυτό που κάνει.

Γιατί κάποιος να ντύνεται σαν αράχνη και να ρισκάρει σε καθημερινή βάση το τομάρι του για να σώζει αγνώστους ? ‘When you can do the things that I can, but you don’t, and then the bad things happen, they happen because of you’ του απαντά εκείνος και μέσα σε αυτή την πρόταση κρύβεται ολόκληρη η ουσία που κάνει τον Spider-Man τόσο μοναδικό και αγαπητό.

2056898-uncle_ben_death-610x376

Ο Peter Parker ΔΕΝ έχει μια πανάκριβη μεταλλική πανοπλία (τουλάχιστον όχι ακόμα!) γεμάτη φουτουριστικά όπλα, ΔΕΝ είναι ο ‘άνθρωπος από ατσάλι’ ή ‘ο πιο δυνατός που υπάρχει’. Δεν είναι ο ‘καλύτερος ντετέκτιβ στον κόσμο’ και διάολε δεν είναι καν ο καλύτερος σε αυτό που κάνει. Και όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να φορά την στολή κάθε μέρα και να βγαίνει έξω και να βοηθάει κόσμο. Και αυτό είναι κάτι που πολλές φορές του στοιχίζει πολλά στην καθημερινότητα του.

Ο Peter Parker δεν είναι κάνας εκατομμυριούχος playboy, ούτε καμία Ασγκαρντιανή Θεότητα. Είναι ένας απλός καθημερινός τύπος και ολίγον σπασίκλας μάλιστα, που απλά έτυχε να τον δαγκώσει μια ραδιενεργή αράχνη και να αποκτήσει υπερδυνάμεις. Και μάλιστα όταν τις απέκτησε για πρώτη φορά η λέξη ηρωισμός ΔΕΝ ήταν σε καμία περίπτωση στις προτεραιότητες του. Ο Peter έκανε κατευθείαν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν ένας πιτσιρικάς να κάνει εάν αποκτούσε τέτοιες φοβερές δυνάμεις. Να γίνει διάσημος και να βγάλει λεφτά. Χρειάστηκε να βιώσει μια τεράστια απώλεια ώστε να καταλάβει ότι ‘With great power comes great responsibility’.

Και μπορεί με τα χρόνια να έγινε ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες όμως ποτέ του δεν έπαψε να είναι ένα παιδί που κάθε φορά που βάζει την στολή καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του. Και όμως δεν διστάζει ποτέ μιας και ξέρει ότι άμα  έχεις τόσες δυνατότητες και δεν τις αξιοποιείς για το κοινό καλό τότε αυτό είναι το πραγματικό έγκλημα. Και ας έχεις στο ενδιάμεσο να διαβάσεις για την εξεταστική σου, να πληρώσεις τα νοίκια που έχεις καθυστερήσει, να προλάβεις το ραντεβού με την Mary Jane, να μην γίνεις ρεζίλι μπροστά στο είδωλο σου Captain America, να σώσεις τον κόσμο και να γυρίσεις σπίτι χωρίς να σε πάρει χαμπάρι η θεία May.

O Spider-Man δεν είναι απλά ο your friendly neighborhood Spider-Man αλλά εσύ ο ίδιος. Ένας απλός τύπος που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην καθημερινότητα του και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί.

spider-man-rubble-108744

Τελειώνοντας το γράψιμο σας παραπέμπω σε ένα (ακόμη) εκπληκτικό video του YouTuber, kaptainkristianμέσα από το οποίο μας παραδίδει  ένα σύντομο αλλά άκρως διδακτικό ‘μάθημα’ σχετικά με τον ηρωισμό που χαρακτηρίζει τον αγαπημένο μας ήρωα.

Τελικά το 2017 μάλλον θα είναι μια ιδανική χρονιά για να σκαρφαλώνεις επάνω σε τοίχους.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “SPIDER-MAN : Ένα μάθημα σχετικά με τον ηρωισμό.

Add yours

Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑