To TOP GUN εξακολουθεί να σε ρίχνει στην ‘Danger Zone’.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

‘Great balls of fire !’ 

Αυτή ήταν η αντίδραση μου μόλις μαθεύτηκε ότι θα έχουμε ένα sequel του TOP GUN…

Ποτέ μου δεν ήμουν ‘στρατόκαυλος‘ όμως τέτοιες λεπτομέρειες πραγματικά ελάχιστη σημασία έχουν όταν έρχεται η στιγμή για ένα νεαρό αγόρι να την αράξει στην πολυθρόνα ή τον καναπέ του και να παρακολουθήσει για πρώτη φορά το αεροπλανικό Έπος με τίτλο TOPG GUN του σκηνοθέτη Tony Scott.

Και μπορεί ο μακαρίτης ο δημιουργός να μας άφησε το 2012, μην αντέχοντας να ‘πετάξει‘ πάνω από τους προσωπικούς του δαίμονες, όμως τουλάχιστον μπορεί εκεί που βρίσκεται πλέον να υπερηφανεύεται ότι πίσω στα 80s κατόρθωσε να κάνει τις πολυθρόνες και τους καναπέδες μας να φαντάζουν, για λίγες αλλά εξαιρετικά πολύτιμες στιγμές, σαν το πιλοτήριο ενός F-14A Tomcat μαχητικού αεροσκάφους το οποίο διασχίζει τους αιθέρες με φρενήρεις ταχύτητες.

Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από την πρεμιέρα του TOP GUN και να όμως που αυτή η αίσθηση ‘κινδύνου‘ και απόλυτης αδρεναλίνης που διακρίνει την ταινία του Scott δεν έχει ξεθυμάνει ούτε στο ελάχιστο.

Πάμε όμως να εισέλθουμε στην ‘Danger Zone’ και να κάνουμε μια αναδρομή στους αιθέρες του TOP GUN…

giphy (1)

Maverick: «I feel the need …»

Goose: «… the need for speed!»

O ‘χαιρετισμός‘ ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές μας αποτυπώνει λακωνικά αλλά και ολοκληρωτικά την πεμπτουσία του TOP GUN.

O Maverick του Tom Cruise είναι ένας εξαιρετικά ικανός πιλότος μαχητικών αεροσκαφών που όμως το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του επισκιάζεται από άλλα δυο αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά του :

Την αλαζονεία και την απερισκεψία του. 

Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στην ανάγκη που αισθάνεται μέσα του ο Maverick να ‘ξεπεράσει‘ την βαριά κληρονομιά του , επίσης πιλότου και θρύλου της Αεροπορίας , πατέρα του.

Η ‘ποζεριά‘ που διακρίνει τον πιλότο τον καθιστά στα μάτια αρκετών ως τον  ‘υπεύθυνο‘ για την φυγή ενός συναδέλφου του όμως αυτό δεν αποτρέπει τον διοικητή του από το να τον στείλει στο ‘Topgun‘, την απόλυτη σχολή γύρω από τα μαχητικά αεροσκάφη.

Προφανώς όταν ‘στριμώχνεις‘ σε ένα στρατόπεδο ένα τσούρμο από ‘κάγκουρες‘ πιλότους ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν γίνεται παρά να μην εκτοξευτεί στα ύψη. Στο Topgun o Maverick θα συναντήσει έναν έμπιστο συνεργάτη και κολλητό στο πρόσωπο του μπουνταλά ‘Goose‘ αλλά και ορισμένους ‘ανταγωνιστές’ καθώς δεν είναι και λίγοι εκείνοι που δείχνουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία του ως πιλότος.

Η έντονη αυτή αμφισβήτηση πηγάζει κυρίως από την αίσθηση της ‘απερισκεψίας‘ που βγάζει ο Maverick απέναντι στους συναδέλφους του και βασικός εκφραστής της είναι ο ψυχρός Καργιόλης με το παρατσούκλι ‘Iceman‘…

iceman

 

O Tom Cruise μπορεί να ήταν ο αστέρας / πρωταγωνιστής του TOP GUN όμως πραγματικά αξίζει να σταθούμε στο πόσο καλός ήταν ο Val Kilmer σε αυτή την ταινία.

Ο ‘Iceman‘ του Val μπορεί διαχρονικά στα μάτια του κοινού να φαντάζει ως ο απόλυτος ‘ανταγωνιστής‘ του ‘ήρωα‘ Tom Cruise όμως εδώ τα σινε-φαινόμενα πραγματικά απατούν. Ο τυπάς αυτός είναι εξίσου ικανός με τον Maverick όμως αντίθετα με την κινούμενη μηχανή ‘τεστοστερόνης και απερισκεψίας‘ που αποτελεί ο δεύτερος ο Iceman είναι μια απόλυτη ενσάρκωση της ψυχραιμίας και της λογικής.

Απλά αναλογίσου όλα όσα έχει κάνει εδώ ο ‘ήρωας’ μας Maverick :

Από την εναρκτήρια κιόλας σεκάνς τον βλέπουμε να στήνει έναν διαγωνισμό ‘καγκουριάς’ κόντρα σε ένα εχθρικό MIG-28…

 

Την ώρα που ο Maverick μοιράζει κωλοδάχτυλα στον κομμουνισμό και τραβάει Polaroids ,που θα αποτελέσουν το απόλυτο ενθύμιο του machismo του , ο ‘Wingman‘ του ‘Cougar‘ πραγματικά νιώθει το παντελόνι του να γεμίζει με τα σκατά του ενώ αντιλαμβάνεται την φρίκη της αίσθησης του να σε έχει λοκάρει ένας αιμοδιψής Κομμουνιστής

Ο Maverick αντί να σταθεί στο πλευρό του συναδέλφου του προτιμά να κάνει τα ακροβατικά του με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πάθει έναν έντονο νευρικό κλονισμό που εδώ αποτυπώνεται σαν ένας αρκετά ‘ζόρικος‘…οργασμός. Ο Cougar την σκαπουλάρει όμως κλονίζεται τόσο πολύ από το περιστατικό που αποφασίζει να παραδώσει τα ‘φτερά‘ του φέρνοντας ως δικαιολογία την επιθυμία να ζήσει ώστε να δει το παιδί του να μεγαλώνει.

Όμως στην πραγματικότητα εδώ απλά ο πιλότος συνειδητοποιεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος να εμπιστευτεί την ακεραιότητα και την υπόληψη του σε έναν γνήσιο νάρκισσο και κοινωνιοπαθή όπως είναι ο Maverick…

giphy

 

Η ολοφάνερα προβληματική συμπεριφορά του Maverick δεν σταματάει εδώ.

Διάολε ο τυπάς με το που φτάνει στην σχολή αρχίζει να αμφισβητεί τα πάντα και να την λέει στους πάντες. Σε μια φάση τον ακούμε να δηλώνει στον εκπαιδευτή , και ανώτερο του, ‘There’s no time to think up there.’ υποστηρίζοντας ότι κατά την διάρκεια μιας εναέριας μάχης ένας πιλότος μπορεί να βασιστεί μονάχα στο ένστικτο του…

Ο Maverick εδώ ουσιαστικά ‘φτύνει‘ την ίδια του την σχολή καθώς αν οι ικανότητες ενός πιλότου καθορίζονται μονάχα από το ένστικτο του τότε πολύ απλά οι ορθολογιστικές διδαχές μιας σχολής πιλότων είναι απλά άχρηστες.

Ο ‘Iceman‘ , ένα πλάσμα λογικής και ψυχραιμίας, παίρνει εδώ την σκληρή, αλλά και απαραίτητη, απόφαση να γίνει ο ‘νταής‘ της τάξης ώστε να ‘προσγειώσει‘ και να συνετίσει τον αυτάρεσκο Μαλάκα που ακούει στο όνομα Maverick επειδή στην τελική όλοι τους είναι αναγκασμένοι να ρισκάρουν τις ζωές τους πετώντας στο πλευρό αυτού του κάγκουρα…

Για να ‘στρώσει‘ τον Maverick o Iceman στήνει μεταξύ τους μια αναμέτρηση εγωισμών και ικανοτήτων. ‘You like to work alone.’ τον ακούμε να του λέει σε μια φάση και εδώ ουσιαστικά καυτηριάζει έναν από τους πιο διαχρονικούς κινηματογραφικούς μύθους :

Εκείνον που θέλει τον ήρωα να τα κάνει όλα μόνος του και στο τέλος να βγαίνει ως ο απόλυτος νικητής.

Στην πραγματική ζωή τέτοιοι macho και απερίσκεπτοι άντρες το μόνο που κατορθώνουν είναι να συναντήσουν έναν βέβαιο θάνατο και ίσως και να πάρουν μαζί τους και τους άτυχους συνεργάτες τους. Ο Iceman , αντίθετα με τον Maverick, κατανοεί απόλυτα αυτή την σκληρή πραγματικότητα γεγονός που διακρίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα σοφά του λόγια :

‘It’s not your flying, it’s your attitude. You are dangerous and foolish. You may not like the guys you are flying with and they may not like you, but whose side are you on?’

Στο TOP GUN o Iceman είναι ένας απόλυτος ρεαλιστής και επαγγελματίας πιλότος που αναγκάζεται να μασκαρευτεί σε έναν απόλυτο Μαλάκα, και κατά συνέπεια να φαντάζει στα μάτια μας ως ο ύψιστος ‘Κακός‘, μόνο και μόνο ώστε να σώσει τόσο τον Maverick από τον ίδιο του τον εαυτό όσο και τους συναδέλφους του από την εγκληματική απερισκεψία του δεύτερου.

Πραγματικά αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στον Val Kilmer για τον τρόπο που κατορθώνει να μας δώσει έναν ‘Villain’ που στην πραγματικότητα αποτελεί τον αληθινό ήρωα της υπόθεσης…

8

 

Παρά την απερισκεψία και την καγκουρία του ο Tom Cruise κατορθώνει να λάμψει και να κερδίσει τις εντυπώσεις επιστρατεύοντας την τόλμη και γοητεία του. Ναι ο άντρας αυτός σπάει τους κανόνες συνεχώς όμως αυτή του η εμμονή τον καθιστά ως τον πιο ελκυστικό χαρακτήρα της ταινίας.

Ο Maverick παρά το γεγονός ότι είναι ένας ‘μορφονιός‘ διακατέχεται από ένα machismo που αποτυπώνει υπέροχα τις τάσεις του 80s κινηματογράφου δράσης. Ο τύπος αυτός είναι τόσο macho που έχει ως προέκταση της πούτσας του όχι κάποιο μεγάλο περίστροφο αλλά μια υπέροχη μηχανή και ένα ακόμη πιο υπέροχο μαχητικό τζετ.

Φυσικά εδώ κάποιος, πιο πονηρεμένος από εμένα, θα μπορούσε να ρίξει στο τραπέζι και το θέμα του κρυμμένου 80s / macho ομοερωτισμού που κρύβεται μέσα στο TOP GUN…

giphy (2)

 

Κατευθείαν με το που σκάει μύτη στην σχολή, καβάλα επάνω στην μοτοσυκλέτα του, ο Maverick εκτός του να αμφισβητεί τους πάντες την πέφτει χύμα στην ‘καυτή‘ εκπαιδεύτρια του Kelly McGillis και φυσικά την ‘ρίχνει‘.

Όμως το πέσιμο αυτό εδώ φαντάζει απλά ως μια ακόμη προσπάθεια του πιλότου να το παίξει macho. Στην πραγματικότητα ο Maverick δεν δείχνει να νοιάζεται και ιδιαίτερα για το αμόρε του καθώς τον βλέπουμε να προτιμά να παίζει βόλεϊ , ημίγυμνος, παρέα με τον ‘Wingman‘ του, και ‘κύριο πορνομούστακο’, Goose κόντρα στους τυπάδες με τους οποίους βρίσκεται μέρα και νύχτα κλεισμένος σε ένα στρατόπεδο…

 

Ω ναι, ο macho Maverick επιλέγει να στήσει την σαγηνευτική Kelly ώστε να ‘καρφώσει’ τους ημίγυμνους ανταγωνιστές του !

Φυσικά αυτός ο αγώνας βόλεϊ μπορεί απλά να αποτελεί μια αθώα επίδειξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στους Maverick και Iceman όμως σοβαρά τώρα τι αξία έχει ένας αγώνας βόλεϊ όταν οι δυο τους μπορούν να αναμετρηθούν επάνω στους αιθέρες ?

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας βλέπουμε αυτούς τους σκληροτράχηλους άντρες να κάνουν γυμνοί ντουζάκια μεταξύ τους , η τον Maverick να μιλάει για τα ντουζάκια που κάνουν, αλλά και μπόλικο πιπεράτο παρασκήνιο μέσα από τα αποδυτήρια !

Φυσικά δεν γίνεται να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι όλα αυτά διαδραματίζονται στο Ναυτικό που ως γνωστών αποτελείται κυρίως από ‘γυναικωτούς‘…

Αρκετά ύποπτες είναι και ορισμένες από τις ατάκες της ταινίας : 

  • ‘He’s on my tail, comin’ hard ! ‘
  • ‘I want some butts!’ 
  • ‘ I feel The Need…’ 
  • I’m going to need a beer to put these flames out. Yo! 
  • Great balls of fire!
  • I think I’ll go embarrass myself with Goose.
  • I will fire when I’m (expletive) good and ready! You got that?

 

Και φυσικά ως κερασάκι έχουμε και τον υπέρτατο διάλογο ανάμεσα σε Iceman και Maverick : 

Iceman: «You can be my wingman any time.»

Maverick: «Bullshit ! You can be mine.»

 

Φυσικά παίρνω απόσταση από αυτές τις θεωρίες. Στην τελική τα λόγια που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι δυο άντρες ίσως απλά να αποτυπώνουν το δέσιμο που προκύπτει ανάμεσα σε δυο ζόρικους άντρες μέσα από μια σχέση επαγγελματικού ανταγωνισμού.

Μονάχα σπρώχνοντας μέχρι τα όρια του έναν άντρα μπορείς να διακρίνεις τις αρετές του και την πραγματική του αξία και να κρίνεις αν αξίζει να του εμπιστευτείς την ζωή σου… 

giphy (3)

 

Λόγο της στρατόκαυλης φύσης του το TOP GUN πέραν από μια μελέτη και εξύμνηση του ανδρικού ανταγωνισμού και της φιλίας (η του κρυφού ομοερωτισμού σύμφωνα με άλλους πιο… πονηρεμένους από μένα…) σαν ταινία χαρακτηρίζεται και από έντονο και ηλίθιο πολιτικό περιεχόμενο.

Το μήνυμα και εδώ είναι σαφές : 

Ναι είμαστε οι Η.Π.Α. του Ρόναλντ Ρήγκαν και γαμάμε τους αιθέρες με τα πανάκριβα και πανίσχυρα τζετ μας. Όμως για να νικήσουμε πραγματικά την απειλή του Κομμουνισμού τα αεροσκάφη μας έχουν ανάγκη από ικανούς και macho πιλότους ,που θα φοράνε Ray Ban Aviator γυαλιά cool δερμάτινα τζάκετ, και και που θα τα εκλαμβάνουν ως την απόλυτη προέκταση της πελώριας πούτσας τους ενώ παράλληλα σκοτώνουν μοχθηρούς κομουνιστές λες και παίζουν απλά κάποιο Video Game !

A και φυσικά και οι γυναίκες έχουν θέση στον στρατό μας !

Όμως αν επιλέξουν να ρίξουν την καριέρα τους στον κάλαθο των αχρήστων για χατίρι ενός κάγκουρα ε δεν τρέχει και τίποτα !

1

 

Το TOP GUN του μακαρίτη Tony Scott ‘πέταξε‘ στις αίθουσες τον Μάη του 1986 και συντάραξε τους κινηματογραφικούς αιθέρες κερδίζοντας πάνω από 300 μύρια στο Box Office όντας ‘οπλισμένο‘ με ένα μπάτζετ γύρω στα 15 εκατομμύρια δολάρια ! Ο Scott εκμεταλλεύτηκε το κάθε σεντ στο έπακρο μιας και οι σκηνές των αερομαχιών μέχρι και σήμερα σε καθηλώνουν και σε πωρώνουν στον ύψιστο βαθμό.

Η θεαματική και άκρως ψυχαγωγική σκηνοθεσία του ‘πιλότου –‘ σκηνοθέτη σε συνδυασμό με το χάρισμα και την γοητεία των πρωταγωνιστών του μπορεί να μην ‘κατέρριψαν‘ τους τότε κριτικούς όμως σίγουρα κέρδισαν τις καρδιές του κοινού. Μέχρι και σήμερα το TOP GUN αποτελεί τον ορισμό του γαμάτου Action κινηματογράφου. Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε και τον Jerry Bruckheimer που εκείνη την εποχή μας έδειξε πως στήνεται σωστά μια επική παραγωγή. Ο Bruckheimer ήταν εκείνος που ‘έψησε‘ τον Tom Cruise να παίξει στην ταινία καθώς τον έχωσε σε ένα μαχητικό τζετ προκαλώντας έτσι τον ενθουσιασμό του κινηματογραφικού αστέρα. Ο δαιμόνιος παραγωγός ήταν και εκείνος που εμπνεύστηκε το story της ταινίας διαβάζοντας ένα περιοδικό σχετικά με την σχολή Topgun !

Τεράστια υπόθεση αποτελεί και το soundtrack της ταινίας που περιλαμβάνει συνθέσεις του μάστορα του Synthesizer Giorgio Moroder και που πραγματικά τσοντάρει τα μέγιστα στην έκρηξη αδρεναλίνης που σου χαρίζει το TOP GUN.

 

Παρά τις ποικίλες ερμηνείες που μπορούν να αποδοθούν στην , φαινομενικά απλή, θεματολογία της ταινίας για μένα το TOP GUN πάντα θα συμβολίζει την ιστορία ενός γοητευτικού κάγκουρα που επέλεξε να αφήσει την Γη που πατούσε ,και στην οποία ένιωθε ‘ανεπαρκής‘, και προτίμησε να ‘σκίζει‘ τους ουρανούς με το υπέροχο τζετ του σε μια προσπάθεια να νιώσει επιτέλους ολοκληρωμένος.

Αυτή την αίσθηση απόλυτης τεστοστερόνης και ολοκλήρωσης η ταινία την μετέδωσε σε εκατομμύρια θεατές που εξαιτίας του TOP GUN αποφάσισαν ότι θέλουν να φορέσουν ένα ζευγάρι Ray Ban μαζί με ένα δερμάτινο τζάκετ και να δοκιμάσουν τις τύχες τους κόντρα στους αιθέρες. Μετά την επιτυχία του φιλμ το Ναυτικό των Η.Π.Α. έστησε διάφορα ‘περίπτερα‘ στρατολόγησης σε όλες τις άκρες της χώρας και οι αιτήσεις εγγραφής έσπασαν κάθε ρεκόρ. Μέχρι και σήμερα η αληθινή Topgun σχολή αναγκάζεται να κόβει πρόστιμα στους μαθητές της που πετάνε ατάκες από το TOP GUN κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ! Φυσικά όλο αυτό έδωσε το πάτημα στους επικριτές της ταινίας να την κατηγορήσουν ως ‘μια στυγνή προπαγάνδα στρατολόγησης’...

H ειρωνεία είναι ότι αρχικά ο Tony Scott οραματιζόταν το TOP GUN ως ένα ‘Αποκάλυψη Τώρα στους αιθέρες’ ! Τελικά ύστερα από τις έντονες ενστάσεις των παραγωγών του αποφάσισε απλά να κάνει μια ‘ροκ εν’ ρολ’ ταινία γύρω από τα μαχητικά αεροπλάνα. Και διάολε ακριβώς αυτό μας παρέδωσε ! Έστω και αν κατέληξε να απολυθεί και να επιστρέψει… τρεις φορές στην ταινία του.

Όμως το πιο σπουδαίο κατόρθωμα του TOP GUN και των συντελεστών του είναι ότι 33 χρόνια μετά κάθε φορά που ρίχνουμε μια επανάληψη σε αυτή την εναέρια εξτραβαγκάντζα αισθανόμαστε λες και έχουμε ριχτεί σε μια ‘Danger Zone’ απόλυτης αδρεναλίνης και γαματοσήνης.

Όσα χρόνια και αν περάσουν τελικά η ‘ανάγκη για ταχύτητα’ δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει ποτέ… 

 

10 σκέψεις σχετικά με το “To TOP GUN εξακολουθεί να σε ρίχνει στην ‘Danger Zone’.

Add yours

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: