BATTLEFIELD EARTH : Stupid Humans ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε το μεγαλείο του οράματος του Τραβόλτα.

by Αντρέι Κοτσεργκίν 

‘Well, I can assure you that I was not groomed since birth to have some cushy job that even a moron like you could perform. While you were still learning how to SPELL YOUR NAME, I was being trained to conquer GALAXIES! To do anything less is a disgrace to my entire family line.’

Ένας σουρωμένος και …ράσταμαν εξωγήινος John Travolta προβαίνει σε ένα παραλήρημα απόλυτου ελιτισμού. Ο άντρας αυτός πέρασε τα νεανικά του χρόνια στην Ακαδημία επίδοξων διαστρικών κατακτητών και να που ύστερα από τόση εκπαίδευση και κόπους κατέληξε τελικά να φυτοζωεί και να μεθάει σε ένα κωλόμπαρο κάπου στο πουθενά του πλανήτη μας…

Ο Terl ανήκει στους Psychlos, μια φυλή αδίστακτων τεχνοκρατών που πριν από χίλια ολόκληρα χρόνια κυρίευσε την Γη έχοντας ως στόχο να εξορύξει τον τόσο πολύτιμο χρυσό μας που στα δικά τους μάτια φαντάζει ακόμη πιο πολύτιμος. Η ανθρωπότητα οδηγήθηκε σε συστηματικό αφανισμό και σκλαβιά. Οι λιγοστοί από εμάς που κατόρθωσαν να παραμείνουν ελεύθεροι πλέον ζουν μέσα σε σπηλιές ως φουτουριστικοί άνθρωποι του Νεάντερταλ. Η μοναδική ελπίδα επιβίωσης για το είδος μας συναντάται στο πρόσωπο ενός νεαρού και άγριου άντρα ονόματι… Jonnie Goodboy Tyler !

Το BATTLEFIELD EARTH , του σκηνοθέτη Roger Chirstian, διακτινίστικε στις οθόνες μας τον Μάη του 2000 και κατέρριψε συντριπτικά όλες μας τις προσδοκίες γύρω από το πόσο απολαυστικά…κακή μπορεί να είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το δημιουργικό και διαγαλαξιακό ‘όραμα‘ του πρωταγωνιστή John Travolta αλλά και του συγγραφέα και ιδρυτή της περίφημης Εκκλησίας της Σαιεντολογίας L.Ron Hubbard υπήρξε τόσο μεγαλεπήβολα …εκκεντρικό που ακόμη και αν περάσουν χίλια ολόκληρα χρόνια από την εκπλήρωση του η ανάμνηση του ποτέ δεν θα ξεφτίσει τόσο από την μνήμη μας όσο και την κινηματογραφική ιστορία…

1

Αν το PULP FICTION του Quentin Tarantino λειτούργησε στα μέσα των 90s ως η πολύτιμη ‘ανάσταση‘ για τον έκπτωτο αστέρα John Travolta τότε το BATTLEFIELD EARTH συμβολίζει την πιο σκληρή ‘σταύρωση‘ του ηθοποιού.

Το φιλμ αυτό καταδίκασε τον πρωταγωνιστή του στην απόλυτη δημιουργική και εμπορική αφάνεια μιας και στην συνέχεια κατέληξε να παίζει αποκλειστικά ρόλους καρικατούρες ενώ εδώ και χρόνια έχει ξεπέσει στις Straight to Dvd παραγωγές.

Ναι το BATTLEFIELD ήταν τόσο κακό. 

Η ύψιστη ειρωνεία συναντάται στο γεγονός ότι αυτή η ταινία επί πολλά χρόνια αποτελούσε το απόλυτο ‘Passion Project’ για τον Travolta. O ηθοποιός στα 70s έγινε ένθερμο και επίτιμο μέλος της Εκκλησίας της Σαιεντολογίας και μελέτησε εκτενώς τα έργα και τις διδαχές του ‘δασκάλου Ron Hubbard. O τελευταίος μια μέρα έστειλε στον διάσημο ‘μαθητή‘ του μια κόπια της νουβέλας του με τίτλο BATTLEFIELD EARTH με την ελπίδα ότι εκείνος θα κατορθώσει να την εξελίξει σε μια ταινία τύπου STAR WARS και Close Encounters of The Third Kind , αλλά «καλύτερη» !

Ο Travolta δεν δίστασε να χρισει το ΠΟΝΗΜΑ του ως «την Λίστα του Σίντλερ για το σινεμά επιστημονική φαντασίας.» και νταξει ίσως στάθηκε υπέρμετρα αισιόδοξος αλλά στην τελική τι έχει ένας άντρας σε αυτή την ζωή πέρα από το όραμα και τις φιλοδοξίες του ?

Όμως εκείνη την περίοδο οι ταινίες του ηθοποιού φλόπαραν η μια πίσω από την άλλη , ένα αρνητικό σερί που έλαβε τέλος ύστερα από την επιτυχία του PULP FICTION για την οποία μάλιστα ο Travolta κατέληξε να προταθεί για Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου ! Ο ‘δάσκαλος‘ Hubbard μπορεί να ‘πέταξε‘ πέρα από τους ουρανούς μας το 1986 όμως ο Travolta ποτέ του δεν ξέχασε την επιθυμία του…

‘Like Pulp Fiction for the year 3000 and like Star Wars, only better…’ 

Έτσι ακριβώς πλάσαρε ο Travolta το πρότζεκτ του BATTLEFIELD EARTH στους παραγωγούς και που να πάρει η οργή κατάφερε να εξασφαλίσει γύρω στα 70 εκατομμύρια δολάρια ώστε να πραγματοποιήσει επιτέλους το μεγαλεπήβολο όραμα του. Τώρα το μόνο που είχε ανάγκη ήταν να βρει έναν σκηνοθέτη ώστε να το βάλει μπρος.

Και κάπως έτσι ο Travolta πρότεινε στον Quentin Tarantino να αναλάβει την σκηνοθεσία… 

1

O Tarantino αρνήθηκε προφανώς επειδή διάβασε πρώτα την απαράδεκτη νουβέλα και αντιλαμβανόταν ότι το να δουλέψεις έχοντας πάνω από το κεφάλι σου ένα ολόκληρο τμήμα της Εκκλησίας της Σαιεντολογίας δεν ήταν και το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον…

Πάντως ο Travolta ισχυρίζεται ότι ο Tarantino όχι μόνο λάτρεψε την ταινία του αλλά καθώς ολοκλήρωσε την προβολή της τον αγκάλιασε και του δήλωσε :

 ‘This is what I want to write. This is amazing stuff.’ !

Για την ακρίβεια τα μέλη της Εκκλησίας συμμετείχαν ενεργά σε ολόκληρη την παραγωγή και συνεχώς ζάλιζαν τα αρχίδια των παραγωγών στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν χρήματα . Πάντως το πραγματικό ποσό που ξοδεύτηκε για το ‘χτίσιμο‘ του BATTLEFIELD EARTH ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ μας μιας και η φράση ‘ξέπλυμα χρήματος’ κάνει κατά καιρούς την εμφάνιση της γύρω από την ταινία.

Το φιλμ φαντάζει υπερβολικά φτηνό σε όλους τους τομείς. Τόσο τα σκηνικά και τα κοστούμια όσο και το CGI αυτής της ταινίας είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ. Το BATTLEFIELD σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ένα μπλοκμπάστερ αξίας 70 εκατομμυρίων. Αντίθετα μοιάζει να κινείται στους ρυθμούς ενός σάπιου B-Movie των 90s ή ακόμη και μιας τηλεταινίας.

Ολόκληρο το φιλμ διακρίνεται από την κατάχρηση χρωματικών φίλτρων αλλά και από τις απαράδεκτες Dutch Angle λήψεις. Όσον αφορά το ‘μοντάζ‘ μοιάζει λες και έγινε από εκείνη την μονίμως σουρωμένη μοντέρ στο Αυστηρώς Κατάλληλο των Ρέππα και Παπαθανασίου

Σύμφωνα με τον κινηματογραφιστή του BATTLEFIELD, Giles Nutggens, σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο ίδιος για τα άθλια φίλτρα καθώς το μπάτζετ που του δόθηκε τότε για τον φωτισμό ήταν το μικρότερο που είχε στην διάθεση του σε ολόκληρη την καριέρα του ! Όσον αφορά τα ανεξάντλητα Dutch Angles αυτή ήταν μια …καινοτόμα ιδέα του σκηνοθέτη Roger Christian καθώς επιθυμούσε να προσδώσει μια … ‘comic book’ αισθητική στο φιλμ του.

Τελικά το μόνο που κρατάμε εδώ είναι η λέξη ‘comic‘… 

1

To BATTLEFIELD κατακλύζεται από σκηνές απόλυτης γελοιότητας και ηλιθιότητας. Σε μια από τις πρώτες μας γνωριμίες με τον ήρωα μας Jonnie Goodboy Tyler τον παρακολουθούμε να μάχεται με έναν … ολοφάνερα ψεύτικο δεινόσαυρο από κάποιο θεματικό πάρκο μιας και τον παρερμηνεύει για κάποιο …μοχθηρό τέρας !

Όμως η τελειότητα της γραφικότητας του φιλμ συναντάται στους εξωγήινους του. Οι Psychlos πέραν του γελοίου εξωτερικού σχεδιασμού τους συμπεριφέρονται λες και είναι ένα μάτσο ηλίθιοι. Αυτοί οι στυγνοί και ανεπτυγμένοι σε όλους τους τομείς ‘τεχνοκράτες‘ ενώ έχουν κυριεύσει τον πλανήτη Γη για σχεδόν χίλια χρόνια, όπως μας δηλώνει μια παντελώς αχρείαστη και μακροσκελής εισαγωγή, δεν φαίνεται να γνωρίζουν το παραμικρό στοιχείο για τους ανθρώπους που έχουν υποδουλώσει και που τους εκμεταλλεύονται ως σκλάβους.

Ο Terl τους αποκαλεί συνεχώς ‘Manimals‘ καθώς τους θεωρεί ως ένα είδος που είναι κατώτερο ακόμη και από έναν κοινό πίθηκο. Το γεγονός ότι γύρω του υπάρχουν ένα σωρό κτίρια, βιβλία, έργα τέχνης αλλά και αμέτρητες αποδείξεις γύρω από την πολιτισμική και τεχνολογική μας ανάπτυξη δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου !

Το αποκορύφωμα της άγνοιας του μας έρχεται στην σεκάνς όπου πασχίζει να ανακαλύψει τον αγαπημένο ‘μεζέ’ των Manimals… 

O Terl αφήνει ελεύθερο προσωρινά τον Jonnie Goodboy Tyler και τους συντρόφους του στις Post Apocalyptic ερημιές ώστε να αναζητήσουν την ‘αγαπημένη τους τροφή’. Εκείνοι λόγο πείνας αρχίζουν να κυνηγάνε ένα αρούρι και κάπως έτσι ο σοφός εξωγήινος βγάζει το συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι είναι το αγαπημένο μας σνακ !

Με το που ανακαλύπτει την ‘αδυναμία‘ μας ο Terl αποφασίζει να χώσει τον Jonnie Goodboy σε μια ‘μηχανή εκμάθησης’ που θα τον καταστήσει ένα σαφώς πιο ευφυές και λειτουργικό ον. Ο πρωτόγονος άντρας μαθαίνει την ιστορία και την γλώσσα των Psychlos και εκπαιδεύεται στον χειρισμό αεροσκαφών και άλλων μηχανημάτων. Στην συνέχεια ο Terl στέλνει εκείνον και το παρεάκι του από Manimals στα βουνά και τις ερημιές ώστε να εξορύξουν τον πολύτιμο χρυσό του. Ο Jonnie , έχοντας πλέον επίγνωση και της δικής του ιστορίας, παρατά την εξόρυξη στην μέση και κινεί προς το περίφημο θησαυροφυλάκιο Φορτ Κνοξ. Εκεί ανακαλύπτει τόνους από ράβδους χρυσού, τις οποίες οι πανέξυπνοι εξωγήινοι ποτέ τους δεν μπήκαν στον κόπο να τις αναζητήσουν, και δίνει ένα δείγμα τους στον Terl ώστε να εξασφαλίσει τον πολύτιμο έξτρα χρόνο που θα τον βοηθήσει να οργανώσει την αντίσταση του Πλανήτη Γη απέναντι στους κατακτητές του ! Προφανώς βλέποντας τις έτοιμες πλάκες χρυσού ο Terl ποτέ του δεν μπαίνει σε υποψίες γύρω από τις κινήσεις του Manimal του…

Το αποκορύφωμα μας έρχεται όταν ο Jonnie Goodbye βρίσκει μια αεροπορική βάση , της οποίας το ρεύμα και τα συστήματα λειτουργούν άψογα ακόμη και ύστερα από χίλια χρόνια απραξίας, και αποφασίζει να εκπαιδεύσει τους πρωτόγονους συντρόφους του στον χειρισμό μαχητικών αεροσκαφών. Όλοι τους γίνονται πιλότοι επιπέδου TOP GUN μέσα σε λίγες μόλις μέρες ! Το κερασάκι στην τούρτα εμφανίζεται όταν η , οργανωμένη πλέον, Αντίσταση μας ανακαλύπτει και μια ατομική βόμβα !

Η βόμβα αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε μια ηρωική αποστολή αυτοκτονίας καθώς ανατινάζει…ολόκληρο τον γαμημένο πλανήτη των Psychlos…

1

Εδώ ο Jonnie Goodboy κάνει το κόλπο γκρόσο καθώς από την μια ανατινάζει ολοσχερώς την πατρίδα των εχθρών του και από την άλλη χάρη στα τζετ του κατεδαφίζει τον θόλο/θερμοκήπιο  που επέτρεπε στους Psychlos να αναπνέουν ελεύθερα στην επίγεια βάση τους !

Στο φινάλε αιχμαλωτίζοντας και τον μεγαλομανή και άξεστο Terl η ομάδα ‘Πλανήτης Γη’ πετυχαίνει μια απόλυτη και επική νίκη ! Η ανθρωπότητα είναι ξανά ελεύθερη όμως καθώς το φιλμ κλείνει με το πλάνο ενός ράσταμαν / εξωγήινου / Travolta να γελάει , για πολλοστή φορά, μανιωδώς μέσα στο κελί του, που πολύ συμβολικά τοποθετείται μέσα στο Φορτ Κνοξ, το ξέρεις ότι ένα sequel βρίσκεται προ των πυλών !

Η τουλάχιστον έτσι πίστευε εκείνη την εποχή ο ‘οραματιστής’ John Travolta… 

Βγαίνοντας στις αίθουσες το 2000 το BATTLEFIELD EARTH φλόπαρε άσχημα και προφανώς καταποντίστηκε από την πλειοψηφία των κριτικών. Ο διαβόητος κριτικός Roger Ebert παρομοίασε το φιλμ με ‘ένα ταξίδι στο λεωφορείο δίπλα σε κάποιον που έχει επειγόντως ανάγκη από ένα μπάνιο…δυσάρεστο με έναν εξαιρετικά επιθετικό τρόπο.’ !

Τέτοιες αντιδράσεις δεν ήταν διόλου παράλογες ή αδικαιολόγητες αν κρίνουμε με βάση την απαράδεκτη σκηνοθεσία και την ανύπαρκτη σεναριακή δομή και συνοχή της ταινίας. Εξίσου τραγικές ήταν και όλες οι ερμηνείες με αποκορύφωμα την Over The Top εμφάνιση του Travolta. Διάολε εδώ σε μια φάση ο ράσταμαν Travolta πετάει έναν Manimal από έναν γκρεμό μόνο και μόνο για να κερδίσει ένα στοίχημα και στην συνέχεια τον ακούμε να δηλώνει καμαρωτός :

‘That is why I am a senior executive, and you are a lowly clerk…’ !

Ο , πάντα τίμιος, Barry Pepper κρίνεται λίγος για τον ρόλο του κεντρικού ήρωα ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι θνητοί συναγωνιστές του πασχίζουν μάταια να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους με μια…BRAVEHEART αισθητική. Στον αντίποδα ο καημένος ο Forest Whitaker έχει αποκηρύξει παντελώς την παρουσία του σε αυτή την ταινία.

Ακριβώς το ίδιο έπραξε και ο σεναριογράφος J.D. Shapiro δηλώνοντας :

‘ To σενάριο μου σε καμία περίπτωση ΔΕΝ περιλάμβανε slow motion σε κάθε στροφή, Dutch λήψεις, campy διαλόγους και εξωγήινους που φοράνε τις μπότες των KISS και τις περούκες του Bob Marley…’ 

Εξίσου τραγικοί είναι και οι διάλογοι που κυμαίνονται σε αυτό το ύφος :

Zete:
What is this species?

Terl:
Well, according to the Clinko historians, the species is called «dog.»

Zete:
Dog?

Terl:
Yes.

Zete:
Obviously the superior race, having the man-animal chauffeur it around.

Θεματολογικά το φιλμ προφανώς και κατακλύζεται από τις διαστρικές διδαχές της Σαιεντολογίας όμως ανάθεμα με και αν ποτέ κατάφερα να τις ερμηνεύσω. Πάντως εδώ το μήνυμα είναι σαφέστατο :

Άντε γαμήσου βιομηχανική ανάπτυξη. Δεν θα μπορέσεις ποτέ σου να σκλαβώσεις το ανθρώπινο πνεύμα ! Η δύναμη της γνώσης πάντοτε θα νικάει τα λέιζερ. 

Ορισμένοι από τους επικριτές της ταινίας την κατηγόρησαν ότι λειτουργεί σαν μια ξεδιάντροπη στρατηγική προσιλιτισμού των νέων στην Εκκλησιά της Σαιεντολογίας αλλά οκ καλή τύχη με αυτό παίδες !  Μάλιστα ορισμένοι πριν την πρεμιέρα του BATTLEFIELD υποστήριξαν ότι το φιλμ περιέχει ‘αντεστραμμένα μηνύματα’ τα οποία έχουν σκοπό να προμοτάρουν την Σαιεντολογία στο ανυποψίαστο κοινό…

0

H  Franchise Pictures που είχε αναλάβει την διανομή φαλίρισε και έτσι τα σχέδια για ένα δεύτερο κεφάλαιο ναυάγησαν μαζί της. Πάντως λίγο καιρό αργότερα το FBI προέβη σε μια έρευνα καθώς υποψιαζόταν ότι το στούντιο εξαπάτησε αρκετούς επενδυτές πλαστογραφώντας τα ύψη του μπάτζετ των παραγωγών της. Ίσως έτσι και να εξηγούνται τα ’70 εκατομμύρια’ που ‘κόστισε‘ το BATTLEFIELD EARTH για να φτιαχτεί…

To BATTLEFIELD EARTH αποτελεί την υπέρμετρα τραγική και γελοία αποτύπωση μιας εξίσου τραγικής και γελοίας νουβέλας ενώ από ένα ‘Passion Project’ εξελίχθηκε στον απόλυτο εφιάλτη του οραματιστή και πρωταγωνιστή του John Travolta.

Όπως και να χει αυτό το sci-fi πόνημα σήμερα δικαίως φέρει επάνω του την σφραγίδα / παράσημο του Cult Classic φιλμ. 

1

Έχοντας ως ‘όπλα‘ τα παντελώς ψεύτικα εφέ, την απαράδεκτη σκηνοθεσία, την ολική έλλειψη σεναριακής δομής και λογικής , τους campy διαλόγους και ερμηνείες το BATTLEFIELD EARTH πλέον καταλαμβάνει μια εξέχουσα θέση στις λίστες με τις ‘So Bad, It’s Good’ ταινίες.

Το ‘όραμα‘ του Travolta κοιτά κατευθείαν στα μάτια εκείνων του Tommy Wiseau στο THE ROOM και του Ed Wood στο Plan 9 From Outer Space. Να που τελικά ο Tarantino δικαιώνεται όταν δήλωσε ότι «σε είκοσι χρόνια από τώρα αυτό το φίλμ θα θεωρείται ως Cult Classic». 

Και ναι μπορεί αυτό το όραμα να εξελίχθηκε σε έναν απόλυτο εφιάλτη για τον δημιουργό του όμως η λέξη Επικό απλά δεν γίνεται να αποτιναχτεί από επάνω του. Με το BATTLEFIELD EARTH o John Travolta έγραψε με χρυσά γράμματα ένα νέο και άκρως απολαυστικό κεφάλαιο στα κατάστιχα της σύγχρονης ιστορίας του Κακού Κινηματογράφου και εμείς οι μελετητές και οι ζηλωτές του θα τον μνημονεύουμε για πάντα για αυτό του το κατόρθωμα.

Όσον αφορά εκείνους που επιμένουν πεισματικά να καταδικάζουν αυτό το μεγαλεπήβολο και ολότελα αποτυχημένο όραμα του Travolta την πλέον ιδανική και σταράτη απάντηση στις επικρίσεις τους την δίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής μέσα από το Έπος του : 

Stupid Humans… 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: